promo
Logga in
okt 2018
03

Allsvenskan, omgång 25!Med endast sex omgångar kvar ser det ut som AIK mer eller mindre har säkrat guldet. Enligt olika beräkningar är det åtminstone 98% säkerhet att så sker och således är alla odds över 1.02 på att AIK tar hem guldet värt att spela. För den som hellre är inne på att Norrköping ska ta hem det behöver leta odds över 50 för värde medan alla övriga lag har mindre än en procents chans att vinna. Men om det är mindre spännande vem som ska ta hem Allsvenskan så är det desto fler lag inblandade i platserna strax under. Tvåan och trean tar sig till Europa League kval och det är nog så attraktiva placeringar.

I botten ser det riktigt mörkt ut för Trelleborg som med 95% säkerhet spelar i Superettan nästa säsong. Dalkurd har fyra poäng fler än Trelleborg men det är likväl 87% chans att de tar klivet ner från finrummet. Brommapojkarna och Sirius ska dock inte känna sig säkra, då det i bästa fall för dessa är kval som gäller för att klara sig kvar. Vi hoppas så klart på dramatik ända in i slutet, så det verkligen blir nervkittlande matcher där vi får se sportens olika känslosidor, lidande och eufori.

Den kommande omgången känns relativt avslagen och det mest intressanta i våra ögon blir matchen mellan Häcken och Malmö. Det hemmastarka gänget från Hisingen är fortfarande obesegrade inför hemmapubliken med 8-3-0 och en målskillnad på 33-6. Ska Malmö kunna bryta den statistiken och förbättra chanserna till en plats mot Europa eller ska allt hänga på cupspelet till våren? Inget lag har egentligen råd att förlora den här matchen och en poäng är inte mycket bättre om nu Hammarby lyckas fortsätta den fina fotboll som man visade upp mot Göteborg senast.

Förra omgången bestod mest av skrällar eller andra oväntade resultat där flera lag ryckte upp sig flera nivåer. Den största besvikelsen måste ha varit att Norrköping inte tog chansen att hänga på AIK då man endast fick med sig 1-1 borta mot bottenlaget Sirius. Uppsalalaget har åtminstone inte gett upp drömmen om ett nytt kontrakt, och har nu tagit poäng i tre av de fyra senaste matcherna. Enda förlusten kom i 90+5 hemma mot Östersund. Även Brommapojkarna tog en viktig poäng borta mot Kalmar i kampen att undvika kvalplatsen i första hand. Göteborg kan dock inte känna sig helt säkra fyra poäng från kvalplatsen efter att Hammarby lekte med göteborgarna och vann stabilt med 3-0 medan Kennedy Bakircioglu firade med en öl efter sitt fina frisparksmål som blev matchens sista.

Tabelltoppen inför omgång 25
1. AIK, 57p +32
2. Norrköping, 49p +18
3. Hammarby, 47p +18
4. Malmö, 44p +18
5. Häcken, 43p +25

Helgens spelschema (omgång 25) är som följer:

Fredag:
19.00 – Östersund v Dalkurd

Lördag:
14.00 – Sirius v Elfsborg
16.00 – Göteborg v Trelleborg

Söndag:
15.00 – Häcken v Malmö
17.30 – AIK v Örebro
17.30 – Brommapojkarna v Hammarby
17.30 – Norrköping v Djurgården

Måndag:
19.00 – Sundsvall v Kalmar

Förra omgången vill vi framhäva vårt spel på Östersund som tog sin tredje raka seger i Allsvenskan, och att vi fick 3.25 i odds när vi presenterade spelet tyckte vi var bra. Obegripligt då att oddset steg ända upp till 4.50 ungefär, och vi kliar oss fortfarande i huvudet varför Djurgården blev så betrodda. Vi hoppas så klart att ni tog spelet till det klart bättre oddset och att ni även synar våra spelförslag som vi presenterar nedan. Lycka till med vad ni än väljer att gå på.

Innan spelförslagen levereras går vi snabbt igenom skytte- och assistligan. Det känns mer och mer som att Häckens Paulinho Guerreiro är på väg att ta hem titeln och han blir i så fall Häckens fjärde spelare som lyckas med detta efter Ranégie 2011 (avslutade i Malmö), Majeed 2012 och Owoeri 2016. Guerreiro leder på 17 mål nu efter ytterligare ett borta mot Elfsborg. Hallenius i Sundsvall fortfarande tvåa på sina 14 fullträffar, samtidigt som Goitom i AIK är kvar på sina 12 mål trots att de vann med hela 4-0 senast mot Dalkurd. I assistligan har Aiesh (Östersund) nu ensam ledning med åtta målpass medan Besara (Örebro) ligger kvar på sju och innehar andraplatsen. Även Irandust (Häcken) ligger kvar på sina sex målpass och har tredjeplatsen.

Som vanligt utmanar vi er med att våga kommentera vad ni tror om veckans omgång. Är vi rätt i våra analyser och spelförslag eller hittar ni än bättre värde i omgången? I förra omgången var karpafan uppe och stack ut hakan vilket det visade sig vara helt korrekt. Snyggt!


Häcken – Malmö

Över 2.5 mål i matchen till 1.96 i odds hos Unibet med 7 units


Senast Malmö spelade blev det mållöst hemma mot Sundsvall men med över 20 hörnor och mycket målchanser var det verkligen inte sannolikt. Även Sundsvall stack upp bra i kontringarna mot slutet av matchen och de tre poängen kunde lika gärna hamnat i Norrland som att de skulle dela och ta med sig varsin. För Häcken så fortsatte de sitt målkalas de haft hela säsongen och vann stabilt med 3-0 borta mot Elfsborg även om det dröjde till slutskedet av matchen innan bollarna trillade in.

Häcken är det laget i Allsvenskan som gjort flest mål, hela 48 stycken medan Malmö inte är långt efter med sina 44 strutar. Visserligen släpper lagen inte heller in så oerhört många bollar, men Malmö snittar över 1.5 bakåt på bortaplan. Häcken snittar endast 0.54 insläppta per hemmamatch medan de gör desto fler, hela tre stycken. För Malmös del är målproduktionen nästan 1.67 på bortaplan och den här matchen som helhet känns lite som Norrköping mot Malmö med den skillnaden att där och då betydde den matchen lite mer än den här. Då var det gulddrömmar, nu är det Europadrömmar.

Malmö har efter sommaruppehållet på bortaplan gått över 2.5 totalt i fem av sina sex matcher medan Häcken gjort likaså på hemmaplan. Inbördes är det 50/50 i deras fyra senaste medan den femte gick över och likaså en cupmatch däremellan. Statistiskt talar det mesta för över här och då känns 1.96 på tok för högt.

Två kvalitativa lag som har enorm styrka framåt och att Häcken skulle gå mållösa från hemmaplan ser vi inte komma. Senaste det hände var den 8 juli förra året (mot Malmö!). Den här matchen går över om bara Malmö är med och hjälper till här. Visserligen en viktig match men detta är snarare en 60/40 än en vad oddsen pekar på. Med lite marginal tycker vi dock det är spelvärt ner till 1.75 ungefär vilket har en brytpunkt på 57%. BOL!


Norrköping – Djurgården

Djurgården att vinna med asian handicap -1 till 8.50 i odds hos Unibet med 3 units


Vi tror så klart det här blir en hemmaseger då Norrköping är klasser bättre och dessutom har bättre form, även om det blev poängtapp senast mot Sirius. Djurgården gör dessvärre ingen glad just nu, förutom lite AIK:are och Bajenfans. Spelet är inte bra och poängen uteblir. Senast 0-2 hemma som stora favoriter mot Östersund som inte rosat marknaden, men likväl var på gång efter två raka 1-0 segrar.

Vi tycker dock det känns intressant att gå mot här även om det kan sluta 4-0 till hemmalaget. För hur mycket sitter det i skallen hos Norrköping att de gav bort guldet i förra omgången? Blir det en negativ reaktion på det här mot ett Djurgården som mest ska spela av säsongen och inte kommer ha någon vidare press på sig från något håll förutom de stackars tillresta fansen som ännu inte gett upp.

Statistiskt finns det väldigt lite som stödjer spelet och Norrköping har endast en förlust hemma, och då endast med ett mål – dock mot Trelleborg, märkligt nog. Djurgården kan dock i sina glansdagar bjuda upp till findans och har hela fyra bortasegrar med mer än ett mål, mot Göteborg, Sirius, Hammarby och Trelleborg. Långsökt det händer här men det räcker att det sker 12 procent av gångerna ifall vi räknar bort de som slutar med uddamålsseger.

Vi går in med väldigt låg insats här då vi går mot det vi verkligen tror på för en rak etta på 1.91 är lika lockande det faktiskt. Vi väljer dock ett roligare spel som vi tror sitter ofta nog, men kanske inte just idag. Men vi ser värde även här. Glädjande nog har stockholmarna två raka bortasegrar inbördes åtminstone. BOL!


Östersund - Dalkurd

Östersund -1 asian handicap till 1.60 hos Bet365 med 10 units


Sex omgångar återstår, och Östersund ligger just nu på en 6e placering i tabellen på 42 poäng. Närmsta konkurrent uppåt är Häcken på 43 poäng. Därefter är glappet upp till trean Hammarby på 47 poäng. Just nu är det ingenmansland för Daniel Kindbergs mannar, och frågan är om inte Östersund gör ett sista ryck på europaplatserna här. För det måste komma nu om man ens ska ha någon chans.

Förmodligen får man sikta in sig på en säsong av mellanmjölks karaktär. Ingenmansland för tillfället, och egentligen ohotad nerifrån som det ser ut just nu. Dalkurd står för motståndet. Just nu ligger det numera Gävlelaget näst sist på 17 poäng, med 3 poäng upp till kvalplats där Brommapojkarna just nu befinner sig, och även Sirius som för tillfället ligger på säker mark även om marginalerna är ytterst små.

Dalkurd är ett lag som inte alls fått ihop det i år. Man började säsongen lite smått spännande, men när serielunken väl var igång blev det för tufft. Poängen trillade inte in, och man tappade även viktiga spelare. Nu har man på de fem senaste matcherna endast en vinst, och vad talar egentligen för att det ska komma en till här? Ingenting.

Östersund har istället lyft sig rejält från serieinledningen, och det är riktigt starkt att man ligger där man ligger i tabellen med facit i hand. Men, som vi känner Kindberg är han inte nöjd. Han vill mer, och känslan är att det kommer ett sista försök till europaplatserna. Denna match kan bara gå åt ett håll, och att Östersund vinner med minst ett mål (pengarna tillbaka vid uddamålsvinst) känns som ett bra spel.

Kommentera (3)

promo
td