Logga in
okt 2018
28

Hockey V.44, del 1!


Förra omgången i SHL bjöd på en vinst och två förluster då jumbon Rögle oväntat hemmaslog serieledande Linköping med 3-2, vilket raserade båda tvåan och underspelet i den matchen. Spelet till 2.60 på Färjestad satt dock riktigt fint när värmlänningarna sköljde över Brynäs totalt och vann med hela 6-0.

I övrigt från helgens omgång i SHL kan vi noterade att Skellefteå förlorade ännu en gång efter en tappad ledning och att Djurgården tog sig upp på vinnarspåret igen efter två raka torsk när man hemmaslog regerande mästarna Växjö. Timrå hemmaslog även HV71 i en tight och jämn match och skickade därmed ner smålänningarna på negativ kvalplats. Kommer HV kunna resa sig nu? Eller blir de årets stora krislag? Den underliggande statistiken, som senaste åren varit väldigt prediktiv i SHL, talar dock för att HV71 ska vara ett topplag. Återstår att se om det stämmer.

I den senaste omgången av HockeyAllsvenskan så blev BIK Karlskoga utan poäng för första gången på 13 matcher när värmlänningarna tappade en 2-0 seger borta mot Björklöven. Ett Björklöven som nu står på två raka segrar och kanske är på väg att kravla sig upp ur bottenträsket?

På tal om bottenträsk så lyckades Tingsryd bryta sin fem matcher långa förlustsvit i senaste omgången hemma mot bottenkollegan Almtuna, som nu har fyra raka nollpoängare. Under helgen här nu har även Almtuna förlorat talangfulla backen Adam Thilander och värvat hem Linus Rotbakken från BIK Karlskoga. Vad kan de få för effekt på Uppsalagänget?

När det nu är dags för vecka 44, denna klassiska sportlovsvecka, så går vi mot en riktigt intensiv hockeyvecka med fullt av matcher från tisdag och framåt. Och veckan inleds med följande matcher:

SHL - Tisdag

Frölunda – Örebro
HV71 – Brynäs
Linköping – Djurgården
Mora – Rögle
Skellefteå – Malmö
Timrå – Luleå
Växjö – Färjestad


HockeyAllsvenskan - Onsdag

BIK Karlskoga – Leksand
Björklöven – Vita Hästen
Karlskrona – Tingsryd
Oskarshamn – Västerås
Pantern – Södertälje

Vilken härlig start på veckan med dessa matcher i tablån! Kommer Skellefteå fortsätta förlora? Håller Färjestads dunderform i sig? Kan Rögle börja vinna på bortaplan? Dessutom en riktig toppmatch i Linköping när de gästas av seriefavoriten Djurgården. Har man inget planerat tisdag kväll så bör man definitivt bänka sig i tv-soffan för att följa den fighten!

Tolv riktigt intressanta matcher som känns jämna och ovissa, men självklart kommer vi som vanligt bjuda på vår analys av omgångens bästa spel här!
Skellefteå inledde serien starkt men har nu rasat samman helt med sex raka förluster, faktum är att senast man tog en trepoängare var hemma mot Växjö den 2 oktober. Det var en hel månad sedan man senast vann en SHL-match alltså.

I senaste omgången spelade man borta mot bottenlaget Örebro och hade 2-0 med sig in i omklädningsrummet efter första perioden, men fick ändå med sig noll poäng hem. Vi såg även samma tendens i senaste hemmamatchen mot Frölunda då man hade 2-0 efter första perioden även där men tillslut föll med 3-2 på straffar. Man har börjat bygga upp en riktigt dålig trend av tappade ledningar här på slutet.

Malmö åker upp till Skellefteå med stärkt självförtroende efter två raka hemmasegrar mot toppkonkurrenter. I torsdags besegrade man Linköping på hemmaisen med 3-2 och det följdes upp med en 5-3 seger mot Frölunda i lördags, vilket gör att man nu bara är en poäng ifrån förstaplatsen i ligan. Formen är god hos skåningarna som nu har fyra segrar på fem senaste matcherna och nio segrar på de tolv senaste.

Malmö har byggt sitt spel i inledningen av SHL på ett strålande målvaktsspel där det inte har spelat någon roll om man ställt in Cristopher Nihlstorp eller Oscar Alsenfelt i målet, man har ändå fått målvaktsspel i absoluta toppklass. Framåt har man framför allt briljerat i Powerplay där man har ligans näst bästa utdelning på 29,73% och såhär långt har man hunnit med att göra 11 mål i den spelformen, så det gäller för Skellefteå att hålla sig borta från utvisningsbåset på tisdag.

Malmö har nu tagit poäng i tio av sina 13 matcher samtidigt som Skellefteå bara lyckats ta samtliga tre poäng vid tre av tolv tillfällen. Med den statistiken och lagens vitt skilda formkurva så har jag väldigt svårt att se hur Malmö inte ska få med sig poäng hem från Skellefteå och tycker därför att Malmö +0,5 är spelvärt ner till åtminstone 1.70.
Här har vi två lag som är uppbyggda på lite samma sätt. Man har ett starkt kollektiv utan någon riktig spets bland utespelarna och hoppas på att det hårda jobbet och ett bra målvaktsspel från två givna förstamålvakter ska generera segrar och poäng.

Timrå inledde SHL långt över förväntan med fyra segrar på de sex första matcherna men har därefter kommit ner på jorden och under de sex senaste matcherna har man endast två vinster. Man är dock fortsatt väldigt svåra att ha och göra med i NHK Arena där man har vunnit fem av fem matcher hittills och endast släppt in sex mål på dessa fem matcher.

Luleås säsong hittills är på många sätt raka motsatsen mot Timrås. Man inledde svagt med endast en seger på de fem första matcherna men därefter har det tagit fart ordentligt och på de åtta senaste matcherna har man sex segrar! Och en stor del av segerreceptet har varit ett bra försvars- och målvaktsspel. Under de åtta senaste matcherna har man endast släppt in 11 mål och endast fem i de sex segermatcherna.

Så här har vi ett möte mellan två lag som vet att jakten på tre poäng börjar med att hålla tätt bakåt.

Timrås hemmamatcher snittar under ordinarie 3 mål per match och Luleås matcher på bortaplan snittar 4,4 mål. Fyra av fem utav Timrås hemmamatcher hittills har gått under linan och tre av Luleås fem bortamatcher. Jag tycker därför att det finns spelvärde ner till 1.90 på underspelet här!
Vi fortsätter vår tilltro till Färjestad som fått ordentligt slipade skridskor nu i kombination med självskjutande klubbor. Smått fantastiska 21 gjorda mål på de fyra senaste matcherna och sex gjorda mål i bägge deras två senaste bortamatcher. Tre av vinsterna har varit med tre mål eller fler dessutom. Det lyser form med stora bokstäver men vi förstår samtidigt att spelbolagen inte vågar göra dem till favoriter borta mot Växjö som är raka motsatsen vad målproduktionen. Dock är de väldigt effektiva i sitt försvarsspel samtidigt.

Snittet på antalet insläppta mål för Växjö är den här säsongen 1.33 hemma, medan de på bortais släpper in 1.67 mål per match under ordinarie tid. Så här kommer så klart Färjestad ha en tuff nöt att knäcka men de verkar komma med en riktigt tung vält och då blir det tufft för nöten att behålla sin helhet. Framåt har Växjö det tufft mot samtliga lag i stort sett. Så det är mer deras egen ineffektivitet som ställer till det mer än att det är motståndarna som lyckas med fantastisk defensiv hockey. Usla 1.0 mål per match snittar ed hemma medan det på bortais är klart bättre med 1.83 per match men totalt ett alldeles för dåligt snitt för regerande mästarna.

Inbördes de två senaste säsongerna över åtta matcher är det tre segrar för Färjestad, fyra för Växjö medan en har slutat oavgjort där Färjestad till sist segrade. Väldigt litet sample men dock så aktuellt om inte annat. Färjestad har då vunnit 37.5% av matcherna vilket skulle motsvara 2.67 i odds om det här var normalutfall. Med Färjestads enorma form tycker vi definitivt det borde vara det och vi vill se klart mer från smålänningarna innan vi supportar deras stora favoritskap här. Faktum är dessutom att Färjestad segrat i två av de fyra bortamatcherna och segern på straffar var även den i Vida Arena.

För den som har lite större nötter så finns ju även handikappspel till klart högre odds men vi nöjer oss med den raka tvåan då Växjö alltjämt visar upp relativt målsnåla matcher. Bara att skicka in degen och se glada ut att spelbolagen verkar ignorera nuet. Färjestad var inte ens favoriter borta mot Brynäs senast men kom hem till de värmländska skogarna med en 6-0 seger! Sex units nöjer vi oss med dock då 2.90 i odds motsvarar 34.5%. BOL!
Efter en väldigt tung och mentalt tuff period med endast en seger på sju matcher så lyckades Björklöven vända den väldigt ångestladdade bortamatchen mot Tingsryd och vinna med 3-2 på straffar. En seger som tränare Fagervall benämnde som väldigt stärkande för laget. Och det ser den ut att ha varit, i matchen efter blir man första lag på 13 omgångar att nolla BIK Karlskoga när man vänder ett 2-0 underläge till 4-2 seger.

Det var en match där Björklöven var det bättre laget matchen igenom och man kom ut med ett massivt tryck och hade 10-1 i skott efter de första 7-8 minuterna, men lyckades inte få hål på Henrik Lundberg i BIK-kassen. Att därefter hamna i 2-0 underläge trots att man är det bättre lagen hade kunnat knäcka väldigt många grupper, men Löven visade prov på god karaktär i laget när man fortsatte mala på och tillslut kom utdelningen.

Björklöven har hela säsongen varit ett lag som ofta för spelet i sina matcher och skapar fler skott och målchanser än motståndarna men man har haft väldigt stora problem med att få in trissan. Kan förra omgångens 4 mål under sista 30 minuterna vara den islossning som laget så väl behöver?

På onsdagskvällen är det dags för ny hemmamatch uppe i Umeå och denna gång är det Vita Hästen som kommer på besök. Leffe Strömbergs Vita Hästen är just nu på väg mot botten i någon form av fritt fall genom tabellen. På sina åtta senaste matcher har man endast en vinst och fem inspelade poäng och det finns egentligen inte mycket som talar för att det ska vända. Tillsammans med Almtuna har man den på pappret svagaste truppen och när dessutom lagets stora stjärna Marcus Eriksson dras med skadebekymmer och därav endast medverkat 12 av lagets 14 matcher och är ett frågetecken inför onsdagen så ser det becksvart ut i Norrköping.

Här tror vi stenhårt på att Björklöven bygger vidare på den goa känslan man nu börjat bygga upp i laget och tar sin tredje raka seger och att man kan få dubbla degen på en hemmavinst mot ett väldigt svagt Hästen känns riktigt fint! Vi ser spelvärde hela vägen ner till 1.80 på Björklöven!
Oskarshamn går fram som ett ångvält i HockeyAllsvenskan detta år! Efter 12 spelade matcher har man 10 segrar och en målskillnad på 43-22 med hela 28 inspelade poäng. Med detta ligger man tvåa i tabellen, endast en poäng efter AIK som dock har spelat två fler matcher. Och i senaste omgången tog man en stark 5-2 seger hemma i Be-Ge Center mot toppkonkurrenten Modo.

Oskarshamn spelar, som vanligt, med en hård press på puckföraren och går i stort sett alltid med två gubbar högt i presspelet. Något som har stressat motståndarna till misstag flera gånger om.

Laget är välfyllt av offensivt kreativa och skickliga spelare, som samtidigt gör det hårda jobbet. Och längst bak står HockeyAllsvenskans riktiga succéspelare iår, 19 åriga Adam Åhman, som har hela 95,8% i räddningsstatistik såhär långt. Oskarshamn ser verkligen ut som ett lag som är i toppen för att stanna där säsongen ut.

På onsdag spelar man hemma nykomlingen Västerås. Det är ett Västerås som har fått oväntat bra målvaktsspel från unga Samuel Ersson hittills och det tillsammans med ett hårt jobbande kollektiv har gjort att man ligger på den där åtråvärda åttonde och sista slutspelsplatsen i tabellen just nu. Jag har dock svårt att se att man klarar av att klamra sig fast där säsongen ut. Men man ser bra nog ut för att slippa negativt kval i alla fall.

På bortaplan har dock västmanlänningarna haft det tufft i inledningen och efter sex bortamatcher står man på 6 poäng och endast 10 gjorda mål. Den statistiken ger knappast råg i ryggen när man står inför en av säsongens svåraste uppgifter.

Jag ser en matchbild framför mig där Oskarshamn gång på gång kommer checka fast Västerås ganska så svaga backsida och det blir mycket spel i Västerås försvarszon och då kommer det bli jobbigt för gästerna mot ett Oskarshamn som är fullt av offensiva hot.

I den form Oskarshamn befinner sig nu hade jag inte trott att man skulle kunna få över 1.70 på dom hemma mot ett lag från den undre halvan av tabellen. Så allt över 1.70 är definitivt spelvärde på ettan i denna match!

Kommentera