Logga in
okt 2018
30

Allsvenskan, omgång 28!


En trio omgångar återstår av den högsta fotbollsserien i Sverige. Hösten går alltså mot sitt slut och vintern är ankommande. Som tur är kan lite värmande fotbollsmatcher hjälpa till att glömma bort den grå tristessen. Framför allt får toppmatcher som den mellan AIK och Malmö oss att höja temperaturen både på oss själva och omgivningen. Efter en rafflande strid på Friends Arena där hemmafansen till sist fick jubla i 90+6 för en delad poäng så jublar även Norrköping så smått där bakom. Den allsvenska tabellen är i högsta grad levande även om det är både första, andra och tredje hjälpen hos vissa övriga lag. I toppen kan är det lika jämnt och spännande som det bäst skrivna manuset. Återstår att se hur berättelsen slutar och det vet vi först om en och en halv vecka drygt.

Tabelltoppen inför omgång 28:
1. AIK, 60p +32
2. Norrköping, 56p +21
3. Hammarby, 51p +19
4. Häcken, 50p +32
5. Malmö, 49p, +19

I botten ser det mesta ut att vara rätt klart förutom vilket lag av Dalkurd och Brommapojkarna som ska få en livlina efter de trettio ordinarie omgångarna. I skrivande stund har de bägge lagen 20 poäng nämligen. Kvalplatsen lever på riktigt för bägge lagen, vilket också får anses vara det mest realistiska som de kan nå, även om det teoretiskt finns en chans att ett av lagen kan gå förbi Göteborg som ligger på 28 poäng. Egentligen är inte Elfsborg och Sirius heller klara då de innehar 29 poäng men det är väl lika stor chans att solen hinner slockna innan sista omgången av Allsvenskan som att något av de lagen skulle få kvala sig kvar.

För Trelleborgs del såg det nattsvart ut i halvtidsvilan hemma mot Elfsborg men boråsarna har tappat ledningar förr, t ex mot Djurgården och Sirius där de även haft ledningar på 2-0. Trelleborg ville inte vara sämre än sina konkurrenter, och jumbolaget som de flesta av oss nästan glömt bort existerade i Allsvenskan lyckades hämta upp underläget och knipa en poäng. Det återstår att se om det var en viktig pinne eller inte. Men avståndet minskade till fem poäng och målskillnaden är inte så katastrofal, då det kanske finns en liten dröm kvar för skåningarna att få ha tre lag med i 2019 års allsvenska.

Bottenstriden med tre omgångar kvar:
14. Dalkurd, 20p -27
15. Brommapojkarna, 20p -42
16. Trelleborg, 15p -35

Trelleborgs återstående spelschema:
Kalmar (b)
Östersund (h)
Brommapojkarna (b)

Matchen hemma mot Östersund blir så klart oerhört svår och för Trelleborgs del önskar de nog att de hade hemmaplan mot de två andra, lite mer överkomliga lagen istället. En poäng mot Östersund verkar dock inte göra varken till eller från så fokus får bli att knipa två segrar i övriga matcher. Det är inte helt omöjligt men Kalmar som till 100% räddade nytt kontrakt i senaste omgången borta mot Hammarby är spelmässigt på gång. För dramatikens skull håller vi dock tummarna att matchen i sista omgången mot Brommapojkarna kan bli avgörande.

Brommapojkarnas återstående spelschema:
Norrköping (h)
Elfsborg (b)
Trelleborg (h)

Vi ser inte hur det ska kunna bli några poäng mot Norrköping som har allt att spela för så fokus för BP blir de två återstående matcherna. Elfsborg borta känns inte så enkel heller men boråsarna blandar och ger och helt uteslutet med en poäng för BP är det inte. Kommer rimligen ha allt att spela för i sista omgången mot Trelleborg för att kunna ta sig förbi Dalkurd och nå den åtråvärda kvalplatsen. Tipset blir att Trelleborg inte har något att spela för och det borde underlätta för BP, eller kan TFF slappna av och slippa känna press vilket kan resultera i något positivt?

Dalkurds återstående spelschema:
Elfsborg (b)
Djurgården (h)
Sundsvall (b)

Dalkurd kniper en 1-0 seger då och då men varvar det med storförluster utan mål framåt. Tuffaste matchen av de tre kvarvarande är Sundsvall borta anser vi även om norrlänningarna inte kommer ha något mer än hemmapubliken att spela för. En bra dag för Dalkurd ska de dock kunna rå på både Elfsborg borta och Djurgården hemma och med lite flyt kan de ha säkrat kvalplatsen redan innan sista omgången. Men det krävs tre poäng och vi lägger våra slantar på att det inte är avgjort innan slutomgången ska spelas den 11 november. Dramaturgin utanför det fiktiva när den är som bäst alltså!

I den kommande omgången hittar vi ingen match som direkt har betydelse för bägge lagen vad gäller striden i toppen eller botten. AIK borta mot Östersund är den mest intressanta och vi utnämner den till omgångens höjdpunkt. AIK som i senaste omgången hade lite av en guldstrid mot ett Malmö som febrilt jagar en Europa League plats. Matchen slutade som bekant 1-1 och nu kommer AIK ha allt mer press på sig. Kommer de klara av att hantera den eller blir det ett Östersund som kniper tre poäng och ger sig in i jakten på platserna mot Europa nästa säsong?

Veckans spelschema (omgång 28):

Tisdag:
19.00 – Elfsborg v Dalkurd

Onsdag:
19.00 – Brommapojkarna v Norrköping
19.00 – Djurgården v Trelleborg
19.00 – Häcken v Sirius
19.00 – Kalmar v Trelleborg
19.00 – Sundsvall v Hammarby

Torsdag:
19.00 – Malmö v Örebro
19.00 – Östersund v AIK

Med facit i hand från förra omgången skulle vi kanske lagt ett litet handikappspel på Kalmar istället för den raka tvåan, men oddset på 9.15 var helt enkelt för bra för att avstå från. Nu blev det endast 0-0, men vi sträcker likväl på oss då vi ansåg att Hammarby var alldeles för överskattade med den dåliga form och energi de har i laget just nu. Spelet på Elfsborg såg bra ut efter 45 spelade minuter men jumbolaget Trelleborg hittade något speciellt i sina drickflaskor när de höll paus i omklädningsrummet. Vad har vi inte lyckats ta reda på men det är fritt fram att fantisera om både det ena och det andra. Hade laget kommit från Danmark (vilket vissa påstår i och för sig) så hade det garanterat varit Carlsberg eller Tuborg i flaskorna. Men vi hittade helt rätt på det fina oddset vi fick i toppmatchen mellan AIK och Malmö, det det skulle sluta oavgjort. Hela 3.50 gånger pengarna vilket gjorde att omgången slutade med plus minus noll. Visst, vi har högre krav men det är åtminstone inte fy skam att flyta vidare på samma nivå.

Nedan presenterar vi i vanlig ordning de mest intressanta spelen. Men först går vi som vanligt igenom skytteligaställningen och assistligan. Paulinho i Häcken verkar ha avgjort med sina 19 mål även om Hallenius i Sundsvall jagar på 16 fullträffar. Sen har vi ett hopp ner till AIK:s Goitum och Hammarbys Durdic på 12 mål var. På 9 assist hittar vi Aiesh i toppen som vanligt, tätt följd av Besara i Örebro och Tamimi i Sundsvall som har 7 assist var. Det ser avgjort ut i de bägge tabellerna men på tre omgångar så finns det ju möjligheter trots allt.


Malmö har haft tuffast tänkbara motstånd på slutet när de stött på Häcken borta, Hammarby hemma och nu AIK borta i senaste omgången. Två 1-1 matcher och tillsammans med 2-1 hemma mot Hammarby får ändå ses som godkänt även om skåningarna så klart önskat mer. Hemma är de dock starka och de har garanterat inte gett upp tredjeplatsen trots att två viktiga poäng seglade iväg i sjätte övertidsminuten mot AIK.

De ska bara upp på hästen igen, och då motståndet är klart enklare nu finns alla möjligheter att det blir en ren lekstuga under 90 minuter även om det såg ut så mot Sundsvall också för fyra omgångar sen men det blev trots det en mållös historia. Nu tycker vi det här är utfall som går mot det normala och vi väljer därför ett rätt tufft krav på Malmö. Att de ska vinna råder det nästan inga tvivel om men målskillnaden skulle kunna bli avgörande i slutändan så det finns ingen anledningen att dra i handbromsen under matchen.

Statistiskt under hela säsongen har Malmö ett snitt på hemmaplan på 2.0-0.6 men då är även topplagen medräknade. Bortser vi från den övre halvan så ligger snittet hemma på 2.83-0.67 vilket är en differens med över två mål. Tänk då på deras urusla inledning i serien där de t ex förlorade hemma mot Göteborg.

För Örebro började säsongen borta rätt bra med bl a tre raka segrar rätt tidigt. Därefter har det varit klart tyngre och nu i de senaste nio matcherna borta har det endast blivit en seger. De har på dessa matcher även en total målskillnad på 3-10. Så egentligen inget katastrofalt och försvarsspelet gör vad det ska. Men mot ett Malmö som har allt att vinna och inget att förlora så borde det inte bli något passivt spel. Malmö såg klart starkare ut än Örebro när de hälsade på hos AIK trots 1-1 i bägge matcher.

Oron ligger väl i att det blir mer slitna spelare nu i slutet av säsongen och det där lilla extra inte kan kramas ur. Vi nöjer oss därför med en medelinsats och rekommenderar spel ner till 2.05 ungefär. Oddset har gått upp stadigt sen det öppnade runt 1.90. BOL!Sirius har verkligen spelat upp sig på slutet trots lite skralare motstånd. Tre raka segrar och 10-5 i målskillnad, men det är väl mest Elfsborg som verkligen är något att applådera över. Mot bottenkonkurrenterna Dalkurd och Brommapojkarna som haft kniven mot strupen är det mest planenliga segrar. Nu ska man till Bravida Arena på Hisingen och där har vi ett lag som sällan viker ner sig. Eller vad sägs om en målskillnad på 36-7 vilket ger ett snitt på 2.77-0.54. Förkrossande och Sirius kan mer eller mindre slappna av efter deras prestationer på slutet som i stort säkrat dem ett nytt kontrakt. Tveksamt om fokus ligger på att försöka plocka poäng nere i Göteborg i den här veckoomgången.

Sirius har ju haft sina rejäla nederlag på bortaplan mot både Malmö och Sundsvall med förluster på 5-0 respektive 4-0. Därefter har de uppträtt klart stabilare dock. Ser vi på hela säsongens bortaspel varierar det i perioder. På de inledande sex matcherna blev det fem förluster och en total målskillnad på 4-12. Då var det mot flera topplag vilket Häcken också tillhör. Det är faktiskt bara mot de fyra bottenlagen som Sirius tagit trepoängare på bortaplan, förutom Kalmar som ligger på en placering bättre, nämligen på elfte plats.

För de som tvekar kommer få vatten på sin kvarn när vi ser på de inbördes möten lagen haft under förra säsongen och den här. Tre oavgjorda men då får vi glädjas åt matchen i Superettan 2008 när Häcken vann med 8-0. I det här lite avgörandet skedet av tabellen kan det så klart vara nerver som påverkar Häcken men förhoppningsvis går Paulinho och övriga bara ut och kör som vanligt. Då förvånar det oss oerhört om de inte leker hem det här enkelt.

I sju matcher (av tretton) på hemmaplan den här säsongen har de klarat linan medan de spelat fyra oavgjorda, mot topplagen på första, tredje och femte plats förutom Örebro då som ligger nia. I de två återstående blev det 1-0 i hemmapremiären mot Kalmar samt endast 2-1 mot Trelleborg i en av de sämre matcherna för häcken den här säsongen. Men i normalfallet så känns den här linan överkomlig mot ett bottenlag som Sirius. Oddset ger oss en brytpunkt på 53.5% men vi sätter gränsen på 55% vilket ger värde på odds över 1.82. BOL!Efter att ha radat upp segrarna efter VM-uppehållet så trodde vi nog alla ett tag att AIK hade sprungit iväg med det där SM-Guldet redan. Men tre raka kryss mot Örebro, Djurgården och Malmö har nu satt press på stockholmarna när Peking har kunnat knappa in och med tre omgångar kvar är nu försprånget i tabellen nere på fyra poäng.

I det läget åker man till Östersund för en tuff bortamatch, med kort vila sedan sin senaste match, samtidigt som Norrköping har en på pappret betydligt lättare uppgift i Brommapojkarna borta.

En förlust för Gnaget samtidigt som Peking får med sig tre poäng från Stockholm skulle innebära att man endast har en poängs marginal inför de två sista matcherna. Kan det faktumet spela in och göra det annars så stabila Gnaget till ett gäng svartgula gummiben på torsdag?

Nej, jag tror att detta är just ett sådant läge där man som grupp tar sig samman och går ut på Jämtkraft Arena för att göra en av sina bästa insatser under hela säsongen och befästa positionen som nummer ett i tabellen.

Det Östersund man möter på torsdag är inte direkt inne i någon formtopp de heller och kommer från två raka tvåmålsförluster på bortaplan mot Häcken och Norrköping, vilket förvisso är högkvalitativt motstånd.

AIK har varit seriens bästa bortalag denna säsong och vem vet, i detta läge kanske det kan vara lite skönt att få spela på bortaplan och få lite lite mindre press på sig än vad man haft om denna match spelats på hemmaplan? Historiskt trivs man även bra på Jämtkraft Arena och har vunnit de båda tidigare mötena med Östersund där, 2-0 2016 och 3-0 2017.

Vi tror stenhårt på att detta blir matchen där AIK släcker det lilla tvivel som börjat spridas och visar att guldet ska hem till Solna iår och finner värde i alla odds över 1.80 på AIK här.

Kommentera (1)