Sharps är skapad av experter inom spelbranschen och alla rankningar av operatörer på vår sida är gjorda med stor diskretion. Vi hoppas att de online spelbolagen som vi har valt ut faller dig i smaken. När du väljer att klicka på en utgående länk på vår sida, kan vi komma att erhålla provision, dock utan någon kostnad från din sida. Läs hela meddelandet här.
promo
Logga in
nov 2018
08

Allsvenskan, sista omgången!På söndag runt 17-tiden kommer det bli guldjubel antingen i Göteborg eller Kalmar. Högst troligast är det att guldfirandet kommer ske nere i Småland då AIK endast behöver bärga en enda liten poäng mot ett KFF som inte alls visat upp någon form sen mitten av augusti. Enda segern kom hemma för två omgångar sen mot det klara bottenlaget Trelleborg. Det är inte mycket som talar för att de ska lyckas göra om den bedriften mot laget som ligger i andra ändan av tabellen. Allt ligger i Rikard Norlings händer för att se till så att huvudstaden genom AIK får lyfta den åtråvärda Lennart Johansson Pokal på söndag, och visst kommer de väl lyckas med det. Samtidigt har det stora försprånget de hade tidigare minskat omgång för omgång, så vi ska inte helt säga att det är klart, men nog ser det bra ut. Speciellt då Norrköping som är laget som hotar har den svåraste bortamatchen på hela säsongen, Häcken! Det krävs först och främst en seger nere i Göteborg, och bara det känns som en liten chans, och ovanpå det måste även Kalmar segra. Finns all rimlig anledning att hålla med Unibet i oddssättningen på 1.04 att AIK blir svenska mästare.

Fokus kommer så klart ligga i att följa de här två matcherna simultant på söndag när avspark är satt till 15.00. Men det finns några intressanta uppgörelser till som förhoppningsvis kommer hålla dramatiken vid liv ända fram till att den siste domaren blåser i sin pipa för årets allsvenska fotboll. Framför allt är det Dalkurd som har satt sig i ett riktigt dåligt utgångsläge där det krävs seger borta mot Sundsvall. Detta för att ens ha det minsta lilla hopp om att försöka kvala sig kvar till nästa säsong. Brommapojkarna har dock allt det här i sina egna händer efter den fina segern nere i Borås förra helgen över Elfsborg. Nu krävs det bara att man även segrar över jumbolaget Trelleborg, så är kvalplatsen klar och man får ladda om batterierna inför ett dubbelmöte mot Eskilstuna. Göteborg är nog än idag väldans glada att de lyckades ta tre poäng borta mot just BP för fyra omgångar sen, annars hade de levt farligt på söndag, men nu skiljer det fem poäng ner till kvalplatsen där Brommapojkarna ligger.

Utöver den stora dramatiken i både toppen och botten så har vi även några matcher som direkt avgör vilket det sista laget är som får kvala till Europa League nästa säsong. I nuläget är det Hammarby som innehar tredjeplatsen, vilken även ger det lilla silvret. Bakom jagar Malmö som har en på pappret enkel hemmamatch mot Elfsborg. Vid seger för skåningarna behöver nämligen även Hammarby plocka tre poäng uppe i Jämtland mot Östersund för att de ska behålla sin tredjeplats. Så visst kommer söndagen bjuda på det vi alla vill uppleva oavsett vilket lag vi håller på. Nervkittling när den är som bäst helt enkelt!

Tabellen inför den sista omgången:

1. AIK, 64p +33
2. Norrköping, 62p +23
3. Hammarby, 57p +21
4. Malmö, 55p +26
5. Häcken, 53p +32
6. Östersund, 48p +12
7. Djurgården, 45p +8
8. Sundsvall, 44p +13
9. Örebro, 35p -4
10. Kalmar, 34p -7
11. Elfsborg, 30p -10
12. Sirius, 30p -23
13. Göteborg, 28p -17
14. Brommapojkarna, 23p -42
15. Dalkurd, 21p -28
16. Trelleborg, 15p -37

En tabell som i stora drag är relativt korrekt ifall vi jämför med förhandstipsen. Lagen som mest utmärker sig med bättre eller sämre prestationer än det förutspåtts är främst Hammarby som överraskande når en topplacering trots att de tippades runt en niondeplats. Sundsvall slutar på en sjunde- eller åttondeplats vilket är klart mycket bättre än den nedflyttningsplats oddsen pekade på i våras. Göteborg sviker med att nästan bli indragna i kvaldramatiken trots att de borde tagit en stabil mittenplacering den här säsongen. Djurgården nådde inte lika högt som tipsen pekade mot, men även Dalkurd drabbades av samma problem. Malmö som var guldfavoriter svek ordentligt i våras men har reparerat det mesta även om det inte räckte hela vägen och det är inte en fullkomlig besvikelse om man inte är en helt inbiten MFF-supporter. En omgång återstår innan vi kan fastställa sluttabellen helt.

Söndagens spelschema (omgång 30):

15.00 – Kalmar v AIK
15.00 – Häcken v Norrköping
15.00 – Brommapojkarna v Trelleborg
15.00 – Sundsvall v Dalkurd
15.00 – Östersund v Hammarby
15.00 – Malmö v Elfsborg
15.00 – Djurgården v Sirius
15.00 – Örebro v Göteborg

Spelen från förra veckan blev inte riktigt vad vi hoppades på då endast Malmö FF levde upp till våra förväntningar genom att klara det låga handikappspelet på minus ett mål till 1.91 i odds borta mot Göteborg. Häcken hade inte den bästa dagen borta mot Hammarby den här gången och nådde inga tre poäng och spelade även helt bort sina chanser på Europa nästa säsong ifall de inte går och vinner cupen. Sundvall hotade AIK som vi indirekt var inne på men vi såg framför oss att Hallenius och laget såg det som viktigare att jaga skytteligatiteln än att enbart plocka poäng och hälla ner än mer grus i AIK:s maskineri. En tuff omgång som vi är mer än sugna på att få revansch för. Nedan kommer de spelen som vi anser vara bäst i den avslutande omgången, men som vanligt slänger vi först en snabb blick på både skytteligan och assistligan.

Nu ska det nämligen mycket till om inte Paulinho Guerreiro i Häcken får titulera sig som Allsvenskans skyttekung 2018. Han är upp i 20 mål, visserligen oförändrat sen förra omgången, men Linus Hallenius som jagar på en andraplats med 18 mål gick ju nämligen också mållös från plan i 0-0 matchen borta mot AIK. Övriga är så långt efter att vi nämner dem inte ens. I assistligan har fortfarande Hosam Aiesh i Östersund ledningen med nio målgivande pass, men Nahir Besara i Örebro knappade in en inför den avslutande omgången och ligger på en ensam andraplats med åtta målgivande passningar. Därefter har vi Jonathan Tamimi i Sundsvall på sju stycken och med det innehar han tredjeplatsen helt ensam.
Vi måste helt enkelt gå på hemmalaget här till över tre gånger pengarna utan att blinka. Detta även om Norrköping är med i guldjakten för på Bravida Arena är Häcken väldigt starka. Matchbilden kan te sig väldigt olika beroende på vad som händer i samtidigt i Kalmar. Skulle AIK relativt snabbt få en ledning med ett eller två mål, så är frågan hur pass defensivt och disciplinerat som Norrköping kommer spela. Gulddrömmarna kan försvinna i det här läget även om de antagligen försöker fokusera på sitt och inte lägger någon vikt vid de andra resultaten. Men i halvtid kommer det inte gå att hålla sig undan hur det går i övriga matcher, framför allt inte den mellan Kalmar och AIK. Det här kan både gynna och missgynna vårt spel så klart men det är nog störst möjlighet att det är AIK som gjort mål om det händer något nere på Guldfågeln Arena.

Häcken är hittills obesegrade på hemmaplan med 10-4-0 (38-8) och då känns det som att det spelar mindre roll vad de har att spela för egentligen. Om inte annat vill man åtminstone gå obesegrade genom serien på hemmaplan. Motivationen finns så klart också för att åtminstone indirekt avgöra vilka som ska få titulera sig svenska mästare. Nu är förvisso Norrköping en tuff motståndare och de har endast två plumpar på bortaplan, mot Malmö och Hammarby. Senaste förlusten i Allsvenskan för Norrköping var dessutom i slutet av juli månad så nog är det en tuff nöt för Häcken att knäcka då Norrköping har den där extra energin för att göra sitt för att ge sig själva chansen att nå guldet – om nu AIK sumpar sina chanser totalt.

Inbördes är det dock sju raka segrar för Norrköping och det gör ju att spelet känns sådär, speciellt nu när Häcken inte spelar för någon plats till Europa heller. Till vår klena tröst rent statistiskt har dock Häcken förutom i de tre senaste hemmamatcherna inbördes hela åtta matcher i rad utan förlust på hemmaplan där hela sex stycken dessutom slutat med seger. Men oavsett tänker vi hugga på mer dagsfärsk form än historia vad gäller den här matchen. Häcken kommer visserligen med en 2-1 seger hemma mot Sirius samt en förlust borta mot Hammarby med 1-0 men Norrköping avgjorde med 3-2 i 90+4 hemma mot Örebro senast och dessförinnan endast en 1-0 seger mot Brommapojkarna. Häcken obesegrade som sagt och vi tycker att odds ner mot 2.60 borde ha värde här men med lite marginal väljer vi att sätta lägsta odds som 2.70 vilket har en brytpunkt på 37% jämfört med vårt odds på 32.7%. BOL!
Visserligen en helt betydelselös match men hemmalaget borde ha fler incitament än ett bortalag att avsluta säsongen bra inför sin publik. Örebro gjorde det dessutom bra borta mot Norrköping senast och föll långt in på övertiden. Att man då ger klart över dubbla pengarna hemma mot ett av den här säsongens sämsta lag förstår vi inte.

Göteborg har sen den 20 augusti endast segrat i en match – mot Brommapojkarna. På bortaplan under hela säsongen har de lyckats få ihop tre segrar. Förutom mot BP är det mot Trelleborg i premiären samt mot ett Malmö i maj som var helt under isen. Det har även blivit två oavgjorda på bortaplan, mot Elfsborg och Dalkurd. Då spelar det inte så stor roll vad motståndarna heter nu för att det ska bli spelbart.

Örebro kanske inte lyser form nu på slutet, men de har åtminstone fem raka hemmamatcher utan förlust där det totalt blivit elva poäng dessutom. Sundsvall, Östersund och Djurgården är tre av lagen de tagit sig an av dessa. Göteborg låter inte så skrämmande i jämförelse och totalt på hela säsongen har Örebro endast fyra förluster på Behrn Arena.

Vi väljer ju självklart hemmalaget här och tycker allt över dubbla pengarna borde ha värde. Med lite marginal stannar vi dock på 2.07 i odds vilket hare n brytpunkt på 48.3% jämfört med oddset vi spelar till som har en brytpunkt på 44.8%. BOL!
Gudarna måste ha blivit tokiga här. Östersund har visserligen inget att spela för och det är väl det enda som kan vara intressant att väga in i en sådan här match. Så hade de varit favoriter skulle det så klart vara intressant att syna oddsen hos motståndarna som faktiskt har något att spela för. Men nu är de långt ifrån favoriter och då är det helt andra aspekter att väga här för att se om vi hittar värde.

I grunden är Östersund inte sämre än Hammarby, och att på hemmaplan i sista omgången när de kan grusa Hammarbys Europadrömmar så ska de inte ge så här mycket. Vi tvekar inte en sekund att dra från hölstret och trycka på hanen. Det är som att fiska på ett barnkalas i stort sett.

Det som talar för spelet är bl a. Hammarby har visat instabilitet när de väl började vackla. Vi vidhåller det här trots två raka segrar. Kommer de klara pressen? Visserligen borta här men vi tror det slutar helt i moll för Hammarby. Östersund har vunnit åtta av sina fjorton hemmamatcher hittills. Ingen har slutat oavgjord. Efter en halvtaskig inledning på säsongen har de kommit igång mer och mer. På de åtta senaste matcherna har de fem segrar och på de tio senaste hemmamatcherna har sju slutat med full pott.

Inbördes har dessutom inte Hammarby vunnit på de senaste sju försöken, och Östersund har dessutom tre raka segrar på hemmaplan. Men det här betyder inte så mycket i den här matchen, och vi tittar mer på att oddset hamnat alldeles för högt även utan några större incitament att behöva plocka tre poäng här för Östersund. Spelbart ner en bra bit, men vi sansar oss och stannar på 3.50 vilket har en brytpunkt på 28.5%, medan oddset nu har en brytpunkt på 23.2%. BOL!
Vi har spänningen och avgörandet om vilka som tar hem guldet kvar hela vägen in till sista omgången, precis så som det ska vara!

AIK åker ner till Kalmar och det räcker med oavgjort för att man ska ta hem guldet under söndagen, men vi tror på att AIK kommer segra i denna match.

AIK trummade på rejält hemma mot Sundsvall för att kunna säkra guldet redan i förra omgången, men trots hela 9-1 i skott på mål och 9-2 i skott utanför mål så lyckades man inte få in bollen i mål och det slutade tillslut 0-0, så nu behöver man ta minst en poäng borta mot Kalmar för att inte vara beroende av några andra resultat.

Kalmar har haft en rätt risig säsong och ligger just nu på tionde plats i tabellen och hemmaspelet har inte riktigt klaffat med endast 5 segrar på 14 hemmamatcher. AIK är ligans starkaste bortalag med 8 vinster och 29 poäng på 14 bortamatcher och under senaste 10 bortamatcherna har man hela 7 segrar.

Känslan är att all form av motivation och klass är på AIK’s sida i denna avslutningsomgång och via den sena kvitteringen mot Malmö, bortasegern med en man mindre mot Östersund samt hur man spelade ut Sundsvall senast tycker jag visar att AIK lyckas prestera även under den press som laget just nu befinner sig under. Tycker därför det finns värde ner till 1.70 på AIK i den avslutande omgången.

Kommentera

promo
td