Logga in
dec 2018
13

Premier League, omgång 17!


De engelska lagen stormar fram ute i Europa och samtliga fyra topplag i Premier League tog sig vidare till vårens slutspel i Champions League. Sedan tidigare var även Chelsea och Arsenal klara för slutspelet i Europa League så nog är det Europas hetaste liga just nu även om det varit Spanien och då framför allt Real Madrid som prenumererat på titeln i Champions League senaste åren. Är det dags för ett av de engelska lagen nu att ta sig hela vägen?

Manchester City som redan var klara för slutspelet segrade hemma mot Hoffenheim med 2-1 och ska väl upp på banan igen i den inhemska ligan efter förlusten borta mot Chelsea i senaste omgången. Nu till helgen möter man ett Everton som inte alls levererat på slutet trots en fin insats för tre omgångar sen borta mot Liverpool i derbyt.

Manchester United fungerar inte alls mot de förväntningar de haft på sig. Mourinho får inte alls det att fungera även om det blev 4-1 hemma mot jumbon Fulham i senaste omgången av ligan. Förlust i Champions League – som klara för avancemang – borta mot Valencia och endast en seger på de fem senaste i ligan är United sanning just nu. Det blir inte enklare till helgen när de ska ta sig till Anfield och försöka störa Liverpool med den enorma hemmaform de visat i en lång rad av matcher.

Att Tottenham tog sig vidare var verkligen överraskande efter att de satt sig i en riktigt knepig situation inför sista omgången. Det krävdes som sämst minst samma resultat borta mot Barcelona som Inter skulle leverera hemma mot PSV. Det blev 1-1 i bägge dessa matcher och även Spurs tog sig vidare, mot alla odds. Till helgen tar de sig an ett mycket svagt Burnley och visst bör de kunna ladda om och plocka tre säkra poäng där?

Lika vackert men inte lika osannolikt tog sig Liverpool vidare från sin grupp. Segern över Napoli med 1-0 hemma säkrade avancemang medan 2-1 hade gett Napoli platsen. Marginalerna är med Klopp och hans mannar åter en gång. Nu med en fantastisk räddning i slutskedet av matchen men nog kunde Liverpool avgjort den här matchen långt tidigare med alla de chanser som skapades mot slutet. Tar sig an Manchester United i helgen men kan laget ladda om och fokusera på den nya uppgiften fullt ut? Tre raka segrar i ligan trots att det sett lite halvdant ut och frågan om formtapp kommit upp på tapeten mer än en gång.

Mötet mellan Liverpool och Manchester United blir också den matchen vi utser till omgångens toppmatch även om United endast innehar en sjätteplats i ligan och ligger hela 16 poäng efter Liverpool. Matchstart är 17.00 på söndag och Liverpool är riktigt stora favoriter till runt 1.60 i odds och det är inte så konstigt när de hittills på hemmaplan den här säsongen har fina 6-1-0 (15-1). Lägg då till sura miner och interna bråk i olika storlek hos United. Är de starka nog att knyta sig samman och prestera på söndag? Blir en härlig match att se fram mot oavsett hur den slutar. Dramatik är beställt och ska serveras.

Utöver ”toppmötet” så bjuder omgången på relativt svala matcher ur underhållningssynpunkt från läktarplats. Men de som sticker ut lite placeringsmässigt är dels matchen mellan Wolverhampton och Bournemouth där bägge lagen inlett starkt totalt sett utifrån deras förutsättningar även om många placerade Wolves lite högre upp. Men det är lite av en nyckelmatch för att hänga på United och sjätteplatsen i första hand vilket ändå för de här lagen får anses bra. Vidare har vi även bottenmötet mellan Huddersfield och Newcastle där hemmalaget vid seger går upp på 13 poäng, lika många som Newcastle just nu har på sin 15e plats.

Den förra omgången kan vi sammanfatta ytterst med att de oavgjorda matcherna lös med sin frånvaro, åtminstone ända fram till sista matchen spelades och Everton kvitterade hemma mot Watford i 90+6. Inga speciella överraskningar i omgången där Cardiff och Chelsea på hemmaplan var de lag med högst odds som segrade. Runt 3.20-3.75 erbjöds på dessa lagen, och tack vare Chelseas seger fick vi ledarskifte i Premier League där Liverpool nu tillfälligt(?) tagit över taktpinnen. Får vi fler skrällar i kommande omgång eller blir det ytterligare en favoritbetonad helg?

Tabelltoppen efter 16 omgångar

1. Liverpool, 42p +28
2. Manchester City, 41p +36
3. Tottenham, 36p +14
4. Chelsea, 34p +20
5. Arsenal, 34p +15
6. Manchester United, 26p +2

Helgens spelschema (omgång 17):

Lördag:
13.30 – Manchester City v Everton
16.00 – Crystal Palace v Leicester
16.00 – Huddersfield v Newcastle
16.00 – Tottenham v Burnley
16.00 – Watford v Cardiff
16.00 – Wolverhampton v Bournemouth
18.30 – Fulham v West Ham

Söndag:
14.30 – Brighton v Chelsea
14.30 – Southampton v Arsenal
17.00 – Liverpool v Manchester United

Om vi eller klimatet i Sverige är kallast just nu låter vi vara osagt. Vi kan åtminstone gnugga händerna och bli lite varmare igen medan vädrets makter får sköta sig själva. Nya matcher och spel där vi siktar vidare trots att förra omgångens två spel inte levererade. Till vårt försvar var det lite lägre sannolikhet på spelen och sportsbetting handlar om uthållighet och inte enskilda omgångar och sjuoddsare sitter inte varje gång. Våra bästa spel hittar ni nedan som vanligt.

I skytteligan hade Salah en strålande omgång och gjorde hattrick för Liverpool, vilket också betyder att han nu delar ledningen med tio fullträffar tillsammans med Aubameyang, medan Kane ligger på ensam tredjeplats med nio mål. Hazard med två assist senast klättrade upp i ensam ledning, nu med åtta målgivande passningar före Fraser på sju och tre spelare på sex assist, nämligen Eriksen, Ramsey och Sterling.
Wolves i grunden ett klart bättre lag men som inte alls fått till det på planen hittills som de flesta trodde. Formtappet var enormt med sex raka matcher och endast en inspelad poäng men nu har de vänt på den kråksången och lyckats få ihop två raka segrar mot Chelsea och Newcastle även om segern senast mot skatorna kom precis innan när den feta damen skulle börja ljuda. Åtminstone domarens visselpipa som skulle höras uppe i Newcastle.

Bournemouth som startade ligaspelet riktigt starkt och plockade poäng efter poäng har nu klivit ner i båten som är på väg rakt mot vattenfallet som leder till Championship. Endast en seger på de sex senaste matcherna, och det hemma mot Huddersfield där de inte ens var det bättre laget. Senast storförlust hemma mot Liverpool och det känns inte riktigt som det är nu det är läge att mölta Wolves borta.

Fina 1.95 i odds måste vi plocka vilket har en brytpunkt på 51.3% men det här ska de gå segrande ur upp mot 55% vilket motsvarar 1.82 och med lite marginal menar vi det är spelvärt över 1.85. Senaste säsongen i Championship visade Wolves på fint hemmafacit med 16-5-2 (47-18) och även om de hittills inte visar samma trend i Premier League så är formen uppåtgående totalt sett. BOL!
I den här matchen har vi mycket statistik som talar för spelet men lika mycket som svider rejält vid närmare granskning. City har fantastiska 8-0-0 (30-5) hemma den här säsongen men det är mer intensivt spelschema nu och även om de har två startelvor som kommer slåss i toppen av Premier League så är det likväl en del skador i truppen. De har två matcher i veckan och även om de försöker rulla på spelare så sliter det likväl mer än om man har ett lugnare spelschema likt Everton.

City kan blixtra till och segra med fyra eller fem mål lite när som egentligen men trenden just nu är nedåtgående. För Everton ser det visserligen inte ljust ut men med två mål i handikapp känns det helt klart mycket bättre. Laget har 1-3-3 (7-10) på bortaplan den här säsongen och har försvarat sig bra mot alla fyra topplagen hittills. De har nämligen mött Arsenal (0-2), United (1-2), Chelsea (0-0) och Liverpool (0-1) med Evertons siffror först, trots bortaplan i samtliga fyra matcher. City är strået vassare men Everton är inget lag som läcker bakåt den här säsongen.

Tittar vi på inbördes har Everton i tre säsonger i rad spelat oavgjort borta mot just City. Ingen engångsföreteelse och vi säkrar vinst även vid uddamålsförlust och pushar på en tvåmålsförlust. Säsongerna innan de tre ovan blev det förlust med 1-0 och 3-1. Enda orosmolnet är väl att Everton inte lyckats besegra varken Newcastle eller Watford på slutet men då har de fått vara spelförande. Nu är det operation försvarsspel som gäller. BOL!

Kommentera