Logga in
feb
25

ATG slog rekord 2018!


Jag såg en diskussion här på forumet om den tråkiga åskådarutvecklingen på travbanorna runt om i Sverige där storbanorna knappt kan få folk till banorna längre. Den tekniska utvecklingen är såklart en stor bidragande faktor till detta och även om det kan bli folkfest på banorna så är det ju både bekvämt och enkelt att följa travet hemifrån numera.

Lider travsporten av denna utvecklingen? Inte om man ska tro dom siffrorna som ATG nu presenterar för 2018 där man slår rekord i hur mycket pengar som går tillbaka till Svensk Travsport och Svensk Galopp.

Omsättningen 2018 är den näst högsta i bolagets historia med en total spelomsättning på 15 966 MSEK. Utan alla tekniska problem som var under året så hade säkerligen omsättningen slagit rekord, så på det stora hela kanske travet mår ganska bra ändå?

Lotta Nilsson Viitala, ekonomichef ATG kommenterar resultatet så här:

"– Två miljarder kronor i medel till våra ägare Svensk Travsport och Svensk Galopp är rekord. Det handlar om en ökning med nästan en femtedel.

– På den omreglerade spelmarknaden har konkurrensen ökat. Därför känns det extra bra att konstatera att vi har en miljon kunder i vår kundbas. Glädjande är också att våra stora poolspel med V75 i spetsen totalt sett fortsätter att öka. Samtidigt har vi mött tuffare konkurrens från omvärlden gällande våra enloppsspel.

– Året 2018 har varit speciellt på flera olika sätt. Vi fortsatte arbetet med att erbjuda våra kunder spännande spelupplevelser på ett schysst och smidigt sätt inom spel på hästar.

– Stort fokus låg också på förberedelserna inför den omreglerade spelmarknaden. Nu är vi där, och det betyder att ATG kommer fortsätta med det vi alltid varit bäst på, spel på hästar, och utöver det erbjuder vi våra kunder sport- och kasinospel."


ATG passerade, som Lotta säger, miljongränsen på antalet kunder under 2018 vilket är mer än en dubblering från året innan, en stor anledning till detta är såklart att det från november var obligatorisk registrering på spelen och man inte längre kunde spela "anonymt".

Den 10 november 2018 slog ATG omsättningsrekord när det spelades för 201 MSEK på V75 vilket slog ett 20 år gammalt rekord från 1998 när det spelades för 188 MSEK, å andra sidan kan man ju säga att pengarna var "värda mer" 1998.

Denna höga omsättningen gör att man slår rekord i medel som går tillbaka till ägarna Svensk Trav och Svensk Galopp då över 2 miljarder kronor går tillbaka till hästsporten. Detta är en kraftig ökning sett till hur det sett ut tidigare år. 2014-2017 ökade det med 122 MSEK på 4 år men till i år ökade det 335 MSEK på 1 år.

ATG står såklart inför stora utmaningar i och med den stora förändringen med spelregleringen och främsta konkurrent blir väl svenskaspel som med sin enorma kundbas har lite samma kunder som ATG. Kan svenskaspel få fart på sitt travutbud framöver så finns det nog många som ser stora fördelar med svenskaspel jämfört med ATG.

Redan nu vet jag att många travspelare sett fina fasta odds hos svenskaspel:


ATG:s 2018 i siffror

Total spelomsättning: 15 966 MSEK (-1 procent)
Svenska spelets omsättning: 13 334 MSEK (-2 procent)
Nettoomsättning: 4 162 MSEK (-1 procent)
Kostnad: 1 420 MSEK (-3 %)
Lotteriskatt: 1 455 MSEK (-0,1 procent)
Medel till trav- och galoppsporten: 2 093 MSEK (+19 procent)
Resultat: -127 MSEK (99 MSEK)
Vinster till svenska kunder: 9 236 MSEK (-2,7 procent)
Antal miljonvinster: 195 stycken
Antal registrerade aktiva kunder: 1 014 000 stycken (+103 procent)

Hela bokslutskommunikén från ATG kan ni ladda hem här! (pdf)

Ha en trevlig måndag allesammans!

Kommentera (2)