Sharps är skapad av experter inom spelbranschen och alla rankningar av operatörer på vår sida är gjorda med stor diskretion. Vi hoppas att de online spelbolagen som vi har valt ut faller dig i smaken. När du väljer att klicka på en utgående länk på vår sida, kan vi komma att erhålla provision, dock utan någon kostnad från din sida. Läs hela meddelandet här.
promo
Logga in
Du måste vara inloggad för att posta rekar Inget konto? Registrera dig här

Borussia Dortmund – Bayern Munchen

Ett mycket intressant spel där jag anser att Bayern är alldeles för stora favoriter i denna Supercup-final. Oddsen är ungefär detsamma som inför deras CL-finalmöte för någon månad sedan. Och jag ska förklara här nedan varför jag anser att oddset borde vara betydligt lägre på Dortmund denna gång.
(Tyckte också att oddset på Dortmund var för högt i CL-finalen. Sen bjöds vi på en relativt jämn match)

Läget i lagen.

Borussia Dortmund:


Potentiell startelva:
Weidenfeller - Grosskreutz, Subotic, Hummels, Schmelzer - Bender, Sahin, Gundogan - Hofmann, Reus - Lewandowski (4-3-3)

Skadade: Mkhitaryan och Piszczek
Tveksamma till spel p.g.a. känningar: Kuba och Aubameyang

Kort om startelvan:
Det är svårt att ta ut en självklar startelva, men det kan komma att se ut som här ovan, på ett ungefär. Andra alternativ är att Aubameyang/Kuba tar Hofmanns plats. Kan även bli så att Klopp använder sig utav mittbacksförvärvet Sokratis som högerback och därmed flyttar upp Grosskreutz på sin naturliga ytterposition. Så en annan tänkbar elva hade kunnat se ut så här:

Weidenfeller - Sokratis, Subotic, Hummels, Schmelzer - Bender, Gundogan - Grosskreutz, Reus, Kuba - Lewandowski (4-2-3-1)


Bayern Munchen:

Potentiell startelva:
Starke - Lahm, Boateng, Dante, Alaba - Gustavo, Kroos, Thiago - Robben, Shaqiri, Muller (4-3-3)

Skadade: Neuer, Götze och Ribery
Matchotränade: Dante; 70-80 minuter speltid så här långt bara under försäsongen. Javi Martinez; noll speltid. Schweinsteiger; 20 minuter speltid bara, Luiz Gustavo; inte mer än 90 minuter.
Anledningen till att dessa spelat så lite är att tre av dom varit iväg på Confederations Cup-äventyr. Schweinsteiger har opererats och varit skadad. Han har precis börjat träna med laget (några dagar sedan).

Likt i Dortmunds fall så är det svårt att sia om den korrekta elvan. Om jag får dra till med en annan, vad jag tror är trolig elva, så kan det komma att se ut så här:

Starke - Rafinha, Dante, Boateng, Alaba - Lahm, Kroos, Thiago - Robben, Shaqiri, Muller (4-3-3)

Av dom matchotränade spelarna ser jag bara Dante som ett rimligt alternativ från start. Kanske även Gustavo, men jag har känslan att Pep kommer gå med Lahm här. I alla fall om man ska gå efter hur sett ut här i dom senaste träningsmatcherna. Jag tror inte heller att Pep kommer spela med en naturlig striker, som Mandzukic tex.


DORTMUNDS fem senaste träningsmatcher:
21.07.13 Dortmund - Hamburg 1 : 0
20.07.13 B. Moenchengladbach - Dortmund 1 : 0
16.07.13 Luzern - Dortmund 1 : 4
13.07.13 Bursaspor - Dortmund 1 : 4
10.07.13 Basel - Dortmund 1 : 3

BAYERNS:
24.07.13 Bayern Munich - Barcelona 2 : 0
21.07.13 B. Moenchengladbach - Bayern Munich 1 : 5
20.07.13 Hamburg - Bayern Munich 0 : 4
14.07.13 Hansa Rostock - Bayern Munich 0 : 4
13.07.13 Sonnenhof Großaspach - Bayern Munich 0 : 6


Lite kort om träningsmatcherna.

Dortmund har 4-1 i dom senaste fem. Man har spelat riktigt bra offensiv fotboll i majoriteten av matcherna. Man har haft turen att inte ha några spelare iväg på Confed Cup. Därmed har man kunnat ladda upp som vanligt, i lugn och ro. Ett stort avbräck har dock högerbacken Piszczek varit. Långtidsskadad. Dock har man ändå ok alternativ i Grosskreautz och Sokratis. Där Grosskreutz är en oerhört mångsidig spelare.

Bayern i sin tur har haft en hel del lirare iväg på Confed Cup. Dante, Martinez och Gustavo. Som inte har fått spela särskilt mycket efter sin semester (dryga tre veckors break). Som alla vet så har man även en ny tränare inför denna säsong, Pep Guardiola. En tränare som redan nu har ändrat om en hel del från det Bayern vi såg vinna trippeln förra säsongen. Mer om det längre ner. Tyska Besten har dock vunnit och imponerat under försäsongen. Däremot tycker jag att deras senaste match mot Barcelona visade upp en hel del brister i detta nya Bayern. Till denna match har man utöver dom fyra matchotränade spelarna, nyckelspelare som Neuer, Götze och Ribery skadade. Tunga avbräck.


Som jag skrev i början så är oddsen inför denna final likartat det vi såg i CL finalen för någon månad sedan. Och då fick vi se en jämn batalj. Som vanligt underskattas Dortmund tycker jag, mycket för att dom inte har dom stora namnen, som man kanske förväntar sig att dom ska ha.

Jag ser dock denna match bli betydligt mer balanserad/jämn än CL-finalen, och det p.g.a. dessa anledningar:

1. Bayern, ny tränare, ny spelidé - tar tid.
Pep har inte varit länge i Bayern men man märker ganska tydligt att förändringarna trots allt, och redan nu, är betydande. Peps Bayern är mycket mer inriktat på bollinnehav. Man är mindre cyniska i försvaret där man försöker spela sig ur varje situation och därmed tar större risker (försvaret som var nyckeln till Bayerns trippel förra säsongen).
Samtidigt som världens bästa omställningsspel/kontringsspel från förra säsongen sakta men säkert brutits ner och prioriterats bort av Pep (kan tyckas vara helt galet, vilket det också är). Att göra så pass stora förändringar kräver tid och även om det sett bra ut i träningsmatcherna så är det en helt annan sak när den första tävlingsmatchen nu stundar.
Jag tycker man såg en hel del brister mot ett B-betonat Barcelona här senast. Ytorna framför backlinjen var stora. Avsaknaden av en riktig striker kändes av, och framförallt tycker jag att man hade hyfsat stora problem på mittfältet, där Pep försökt forcera in nyförvärvet Thiago från Barcelona.
Mittfältet känns allt annat än synkat och lägger man till det faktum att två av förra säsongens mittfältsgiganter Bastian och Martinez (troligtvis) inte finns med ikväll, så ser jag stora ev. problem för Bayern. Och blir det t.ex. så att Pep väljer en mittfältstrio i Lahm, Thiago och Kroos (som han spelat i träningsmatcherna) så är det en enorm försvagning jämfört med förra säsongens mittfält. Det är ett otroligt tekniskt mittfält dock utan någon som helst fysisk kompetens. Det är dessutom tre väldigt likasinnade spelare. Balansen är helt fel i min mening.

Pep erkände också efter matchen mot Barcelona att där finns en del att jobba med och han nämnde även att det framåt (spetsmässigt) kunde förbättras lite. Skulle han envisas att starta med en falsk nia i Muller ikväll, så tror jag att det är till stor fördel för Dortmund. Det blir helt enkelt för mycket bollinnehav och för lite killer instinkt över spelet. Och till skillnad från Peps guldperiod i Barcelona så finns här i Bayern ingen utomjording som Messi, spelandes som spets och som falsk nia. Dessutom blir det ett stort avbräck när man spelar på detta vis och tappar en kvalité-spelare som Ribery.

Kort och gott; där är mycket nytt som ska läras in. Och jag undrar verkligen om det är så smart att göra så pass stora, spelmässiga förändringar i ett lag som inte för så längesedan vann allt? Förändringar till en spelfilosofi som jag dessutom tror håller på att dö ut sakta men säkert? Och även om det sett helt ok/bra ut i träningsmatcherna så kan jag faktiskt tänka mig att det kan slå tillbaka lite under denna första riktiga tävlingsmatch. Lite av en chock och verklighetskontroll kanske, och en liten tankeställare för Pep och Bayern.

2. Matchen spelas på Dortmunds hemmaplan.
Detta är såklart en stor fördel för dom randiga. Jag tycker inte Dortmund ska stå upp emot 4-4.20 i odds mot något lag i världen på hemmaplan. Man lyfts flera snäpp av publiken och detta kan bli en avgörande faktor.

3. Dortmund underskattas ofta, speciellt i dessa stormatcher.
Det är lätt att underskatta Dortmund, för dom har kanske inte dom där stjärnnamnen som övriga topplag. När någons ser en uppställning med Hofmann i elva så anar dom inte att denna killen kan bli nästa storstjärna. Ynglingen (92:a) Hofmann som t.ex. gjorde en helt fenomenal insats mot Hamburg här senaste. En mycket spännande offensiv mittfältare. Dessutom hittar man få, om ens något, bättre lag (lag; som i grupp och som i enhet) än Dortmund.

4. Dortmunds spelstil kan visa sig passa utmärkt mot Peps Bayern.
Det finns få klubbar som spelar som ett lag som Dortmund kan göra. Alla vet sina roller. Disciplinen är imponerande. Man är kompakta och man är framförallt otroligt skickliga på kontringar och i omställningsspelet. Och är det någonstans man kan såra denna tiki taka filosofi som Pep strävar emot så är det just här. Reus, Kuba/Hofmann, Lewandowski och övriga otroligt rappa mittfältare/anfallare lär kunna skapa en hel del chanser på kontring. Kan man bara hålla sig kyliga i försvaret, när Bayern trillar boll så kommer chanserna. Dessutom har Dortmund spelarna som kan spela sig ur trånga situationer. Spelare som kan lösa trängda situationer med få touch. Något vi såg prov på när man fullständigt krossade Real Madrid förra säsongen i CL-semin på hemmaplan. Jag kan också se Bayerns mittfält (som jag tror kommer vara otroligt offensivt balanserat) vara sena in i pressen då och då och skulle det hända kommer vi får se livsfarliga omställningar för hemmalaget, gång på gång.

-

Jag tycker detta ska bli en otroligt spännande match (speciellt från ett fotbollsfilosofiskt perspektiv). Visst är det bara en Supercup-final, men här finns mycket heder och ära att spela om. Speciellt nu på sistone med Bayerns Götze-värvning och så. Men det ska också framförallt bli mycket intressant och se om detta Bayern är så bra som många vill få det till. För jag ser nämligen stora problem för Guardiola och hans lag denna säsong. Jag tror tom att det kan bli så att Pep får kicken när vi summerar 2013/14. Men jag får hålla där, annars blir detta en bok.

Hoppas jag bjudit på en liten skön inför-artikel i alla fall, även om man kanske inte är lika övertygad om en superjämn final som jag är. Jag tror Dortmund tar detta till minst en förlängning. Och då räcker handikapp-spelet gott och väl. Men jag tror även att vi kan få se hemmalaget vinna efter 90 minuter. Utan tvekan. Så den som vågar chansa kan dra iväg en liten peng på det spelet.

Inbördes möte, tio senaste:
25.05.13 Dortmund - Bayern Munich 1 : 2
04.05.13 Dortmund - Bayern Munich 1 : 1
27.02.13 Bayern Munich - Dortmund 1 : 0
01.12.12 Bayern Munich - Dortmund 1 : 1
12.08.12 Bayern Munich - Dortmund 2 : 1
12.05.12 Dortmund - Bayern Munich 5 : 2
11.04.12 Dortmund - Bayern Munich 1 : 0
19.11.11 Bayern Munich - Dortmund 0 : 1
26.02.11 Bayern Munich - Dortmund 1 : 3
03.10.10 Dortmund - Bayern Munich 2 : 0

Ni ser trenden här. Dags för Dortmund. Hoppas vi.

Tack för mig.
Spela på Bet365 och få Se bonus här
Fotboll

Borussia Dortmund – Bayern Munchen

  • Datum:
    27 jul 2013
    20:30
  • Sport: Fotboll
  • Land: Tyskland
  • Liga: Fotboll
  • Period: ft

Lämna en kommentar

Logga in för att lämna en kommentar. Inget konto? Registrera dig här

Jinx 2013-07-28 06:38

Snyggt jobbat

stn 2013-07-27 21:00

http://tv.aftonbladet.se/webbtv/sport/live/article1246.ab?md5Hex=fde36f1e8f7dcd609107a6499cc8 1353&service=embedded&autoplay=true

Helt okej livestream för er som vill kika

nordnet 2013-07-27 13:13

Hej Mourinho,

Gillar dina Tankarna!

Mourinho 2013-07-27 11:24

Ja, förlåt. EH, såklart.

Ja lite väl långt kanske. Svårt och få med alla tankar på ett kortare vis dock. Ser verkligen fram emot denna match.

Jinx 2013-07-27 07:25

Bör nämnas att det är EH +1 du valt, dvs AH +0.5. Långt men intressant. Gillar tankarna i punkten 1. Håller nog med om att Dortmund är lite underskattade med hemmaplan och allt.
Du måste vara inloggad för att posta rekar Inget konto? Registrera dig här
promo
td