promo
Logga in
Du måste vara inloggad för att posta rekar Inget konto? Registrera dig här

Expertrek: Dorothea Wierer – Lisa Vittozzi

Masstart H2H Dorothea Wierer - Lisa Vittozzi @ 2.33 (Pinnacle), insats 6 units (ca 3%)

Det här är sista tävlingen för i år och med knappa tre timmar till start så har jag funderat färdigt och väljer att ta det högsta oddset i den här italienska uppgörelsen.

Jag tycker precis som bolagen att Vittozzi ska vara favorit och jag har även spelat henne till 41 i odds att vinna, samt topp 3, då oddsen var fördelaktiga där. Men i en H2H kan jag inte låta bli att välja andra sidan till hyfsat höga 2.33 som Pinnacle erbjuder. Det har t o m gått upp från 2.31 så jag synar. Brytpunkten går vid 43% och jag tycker inte detta är en 57/43 utan snarare en 53/47 så över 2.15 ska vi syna detta och med lite marginal säger jag mellan 2.20 och 2.25 för att vara klart på rätt sida!

Varför är det här en jämnare match än vad bolagen påstår? I mina ögon ser jag inte att Vittozzi ska vara så stor favorit även om hon gjort det bra under säsongen och antagligen gör det än bättre nästa säsong. Men är hon klart snabbare i spåret eller en bättre skytt? Jag går igenom statistiken först.

Vi har haft fyra masstarter hittills den här säsongen i världscupen samt en på OS. I världscupen har Vittozzi samlat ihop 119 poäng medan Wierer har 109 poäng. Wierers placeringar har varit 9-20-7-21 och det är väl inget fantastiskt men Vittozzi har heller inte imponerat med sina 29-7-16-2. Det är två lika och visst, inte mycket att luta sig mot för framtida lopp. I OS var Vittozzi drygt en och en halv sekund före i mål, dock med en bom extra.

Hur har det sett ut i resterande tävlingar då? Även om det är lite annat format på tävlingarna så ligger faktiskt Wierer före i den totala världscupen med 661 poäng mot 583 som Vittozzi samlat ihop (med en tävling struken). Den unge italienskan har som bäst i år, en andraplats, två tredjeplatser samt tre fjärdeplatser. Detta medan den lite äldre Wierer har samlat ihop en seger, två andraplatser samt en tredjeplats. Så jag håller med, det är fördel Vittozzi och skulle oddsen varit dessa om ett år tror jag det vore värde på den yngre av dessa.

I snitt har de ungefär varit lika snabba i år och tendensen är att medan Wierer tappar lite fart så blir Vittozzi allt bättre säsong för säsong - som jag nämnt i en annan rek. I tävlingarna hittills i Ryssland så har Vittozzi kommit några placeringar före i bägge. Det skilde med felfritt skytte för båda ett par sekunder i sprinten medan Wierer sköt en bom mer i jaktstarten (totalt fyra) och tappade utöver en extra straffrunda ca 20 sekunder. I spåret skilde det elva sekunder så sammantaget ska det ju vara knapp fördel Vittozzi men det är en ny tävling och ofta är odds över 2.00 värt att spana in.

Skyttet är 86% för Vittozzi medan det den här säsongen för Wierer är 85%, så totalt är det jämnt mellan dem och de bägge tappar någon procentenhet från föregående säsonger. Wierer är dock snäppet bättre i liggande och vice versa. Om det nu är en fördel i masstart vet jag inte. Ibland tror jag det medan jag ibland vill vända på det. Men ofta tjänar du mer i spåret genom att hålla ihop i klungan med de bästa - istället för att behöva jaga drygt 20 sekunder efter för att du varit intvingad i en straffrunda.

Det blir dessvärre bara en rek i skidskytte, den här sista dagen för säsongen. Hade gärna skrivit ihop några till men hittar inga fantastiska odds och tiden är knapp. Och på helgerna är det mycket med olika spel. Men jag kliver in med en medelinsats här och hoppas på en bra avslutning. Långt till jag får revansch annars. Hela åtta månaders vila från tävlandet är på intågande men vi får väl njuta lite av vårsol och sommarvärme istället.
Skidskytte

Dorothea Wierer – Lisa Vittozzi

  • Datum:
    25 mar 2018
    16:00
  • Sport: Skidskytte
  • Land: IBU World Cup
  • Liga: IBU World Cup
  • Period: H2H

Lämna en kommentar

Logga in för att lämna en kommentar. Inget konto? Registrera dig här

AmaerildeRimfrost 2018-03-25 16:39

VINST! Helt slut efter loppet själv så det blir summering i speldagboken senare...
Du måste vara inloggad för att posta rekar Inget konto? Registrera dig här
promo
td