Sharps är skapad av experter inom spelbranschen och alla rankningar av operatörer på vår sida är gjorda med stor diskretion. Vi hoppas att de online spelbolagen som vi har valt ut faller dig i smaken. När du väljer att klicka på en utgående länk på vår sida, kan vi komma att erhålla provision, dock utan någon kostnad från din sida. Läs hela meddelandet här.
Logga in


Svara
 
LinkBack Ämnesverktyg
Gammal 2011-01-05, 13:44   #1
LL Cool J is hard as hell.
 
Boones avatar
 
Reg.datum: dec 2009
Ort: Bangkok
Inlägg: 1 864
Sharp$: 9728
Standard

Hur man ska handskas med line movement (oddsändringar) [Översatt artikel]


Tänkte återuppliva den här sektionen med en intressant artikel från Wunderdog om line movement, en viktig del i bettingens värld men som ganska många är ovetande om.

Line (spread) = Det handikapp som ges i sporter för att jämna ut förhållandet mellan favoriten och underdogen och således ger båda kring 1.90-2.10 i odds. Vanligast i amerikanska sporter, men förekommer även på sporter som fotboll i form av asian handicap.

Vad är line movement?
När linan (spreaden) rör sig åt något håll så kallas det att linan har rört sig, på engelska line movement. Linorna rör sig så gott som alltid och det är ovanligt att en lina stannar där den öppnades av spelbolagen. Här är ett exempel på ett line movement från Super Bowl XLIV:

Öppningslinor:
New Orleans +3.5 (1.90)
Indianapolis -3.5 (1.90)
Total 54.5 (1.90)

Två dagar senare:
New Orleans +5.5 (1.90)
Indianapolis -5.5 (1.90)
Total 56.5 (1.90)

Som ni kan se så öppnade Indianapolis Colts som 3.5 poängs favorit och blev ganska snabbt en 5.5 poängs favorit. Över/underspelet rörde sig 2 poäng från 54.5 till 56.5.

Varför rörde sig linan 2 poäng i varje fall? Därför att från spelbolagens perspektiv kom det in för mycket pengar på ett av lagen. I ovanstående exempel spelades en majoritet av pengarna på Colts -3.5. Så för att locka folk att betta mer på Saints (för att jämna ut sidorna) flyttade oddssättarna linan till -4. Den önskade effekten uteblev och majoriteten av pengarna fanns fortfarande på Colts så de fick flytta linan igen till -4.5, sen -5 och till slut -5.5. Samma sak hände med totalen eftersom för mycket pengar kom in på överspelet.

Vad betyder nu detta? Det betyder att om du gillar Colts eller överspelet så skulle du hellre ha bettat matchen så tidigt du kunde eftersom du då fått spela på -3.5 istället för -5.5 och en total på 54.5 istället för 56.6. Om du gillade Saints och underspelet hade du föredragit att ha +5.5 och en total på 56.5.

Vad orsakar line movements (oddsändringar)?
Som nämnt ovan är det bettingaktiviteten som flyttar linor. Oddssättarna sätter en lina baserad på vad de tror den ska vara för att nå deras mål. Notera att jag sa inte att de sätter linan baserat på vad de tycker är "rättvist" eller den "rätta" linan. De sätter den baserat på sina mål, vilka kan vara annorlunda match till match.

Det är sant att deras mål oftast är att splitta bettingaktiviteten genom att få 50% på ena sidan och 50% på andra sidan. Får dem det kan de inte förlora. De betalar helt enkelt ut vinnarna (minus deras 10% juice/vig¹) och tar förlorarnas pengar. Deras juice/vig på de vinnande betten försäkrar dem om vinst. De kan inte förlora.

Men stundtals är oddssättarnas mål att faktiskt fixa ojämn fördelning på de olika spelalternativen. Ibland rullar de tärningen i hopp om att public² kommer vara på fel sida och på det sättet försäkra sig om stora vinster till spelbolagen.

Trots vad många tycks tro är bets sällan delade 50/50 på de flesta matcher. Det är ganska ofta att ojämn fördelning förekommer.

Så på alla matcher har spelbolagen en hög exponering, men spritt över hundratals matcher varje vecka är deras exponering relativt limiterad. Den största exponeringen för dem är, såklart, de stora matcherna där spelandet är så stort att det dränerar bettingen på andra event. Det mest uppenbara exemplet för detta är Super Bowl. Spelbolagen har enorm exponering både positiv och negativ på denna matchen på grund av det stora antalet bets som kommer in. I Super Bowl XLIV fanns 65% av spelen på Indianapolis vilket betyder att spelbolagen troligtvis hejade på Saints att täcka linan.

Sharps vs Public
En annan fråga jag ofta får är, vad som flyttar linorna - sharps eller public? Svaret är, det beror på. På lågprofilsmatcher brukar line movement vara styrda av sharps. Procentandelen av pengarna som sharps placerar på lågprofilsmatcher är ganska hög, så deras spel har en större effekt på linorna.

Ett sett du kan se detta på är att på en match där procentenandelen av spel på Lag A är väldigt hög (säg 65), men linan rör sig i motsatt riktning, vilket indikerar tung betting på Lag B. Trots att endast 35% av de faktiska spelen kommer in på Lag B så är summan av spelen större på Lag B än Lag A. I detta fallet kan du anta att rörelsen av linan beror på ett fåtal stora spel placerade av sharpsen. Public bettar små summor på Lag A medan sharps spelare stora summor på Lag B. Vissa personer (boored här på forumet bl.a) följer en bettingstrategi som letar efter denna typer av matcher, och följer den sidan som sharpsen är på, givet att de vet vad sharpsen spelar med hjälp av olika indikatorer.

På högprofilsmatcher, speciellt Super Bowl är rollerna ombytta. I Super Bowl är summan av publics bet större än vad sharpsens är, så line movement på Super Bowl är oftast mer drivet av public än av sharpsen.

Nyckeltal och 'middling'
I amerikansk fotboll framförallt finns det vissa nyckeltal som relaterar till spreaden. Poängstrukturen i amerikansk fotboll gör att matcher ofta tenderar att sluta med att ett lag vinner med 3, 7, 9 och 10 poäng. Den mest återkommande vinstmarginalen i fotboll är med 3 poäng (cirka 15% av matcherna) följt av 7 poäng (8%). Som kontrast kan man se att endast 3% av matcherna slutar med en 5 poängsvinst.

Detta är viktigt eftersom det berör line movement. Odsssättarna försöker att inte flytta en lina för mycket och de försöker extremt hårt för att undvika flytta en lina över ett nyckeltal. Varför? För det exponerar dem för stora förluster med spelare som 'middlar' dem.

Ett "middlingstillfälle" finns när en lina rör sig stort och/eller rör sig över ett nyckeltal. Vid ett tillfälle som detta ger det spelaren en chans att vinna två spel, med liten risk. Spelbolagen gillar inte detta . Här är ett exempel:

Lag A är är favoriserat med 2.5 poäng (-2.5) över Lag B. Spelare tycker att Lag A med -2.5 är ett kap så de spelar mycket pengar på Lag A. Efter att ha sett den stora ojämnheten på sidorna inser oddssättarna att de satt linan fel och för att uppmuntra mer bets på Lag B är de tvugna att flytta linan på Lag A till -3. Ponera att spelen trots detta fortsätter att komma in på Lag A, det finns fortfarande för lite pengar på Lag B. Om detta fortsätter och Lag A täcker spreaden kommer spelbolagen att förlora stort, så de gör vad de kan för att uppmuntra spel på B, de flyttar linan igen, nu på Lag A till -3.5. Detta löser det hela eftersom en stor summa pengar nu kommer in på Lag B. Vissa av dessa nya spel kan faktiskt vara placerade av samma personer som satsade på Lag A -2.5.

Så vadå, i slutet på dagen har spelbolagen samma summa pengar på Lag A och Lag B. De sitter säkert i båten nu va? Fel!

De flesta spelen på Lag A ligger på A -2.5 medan mesta av spelen på Lag B ligger på B +3.5. Om så förfaller att Lag A vinner med exakt 3 poäng, 20-17. Vad händer då för spelbolaget? Jo, de förlorar alla spel på Lag A -2.5 och också alla spel på Lag B +3.5. Detta är en absolut mardröm för dem och de blir tagna med byxorna nere. De blev middlade.

Som du kan förstå försöker spelbolagen undvika detta i största möjliga mån. De låter sällan linor korsa nyckeltal (nummer som är mer troliga att sluta som vinstmarginalen) och de försöker också sätta den initiala linan rätt så de slipper flytta den mycket.

De använder sig också av ett annat trick för att undvika bli middlade. Istället för att flytta en lina över ett nyckeltal lämnar de ofta linan orörd men ändrar oddset för linan. Till exempel kan du se följande scenario rätt ofta:

Lag A öppnar som 8.5 poängs favorit till 1.90 i odds. De får in många spel på Lag A, men istället för att göra dem till en 9.5 poängs favorit (och riskera bli middlade) så behåller de linan och ändrar istället oddset till säg 1.80. Så du kan fortfarande spela på Lag A -8.5 men istället för att riskera 110 kr för att vinna 100 kr måste du nu riskera 125 kr för att vinna samma 100 kr. Detta har den önskade effekten av att jämna ut pengarna på varje sidan utan att flytta en lina som riskerar att bli middlad.

Vad gör jag om en lina flyttas?
Om du försöker rygga någon konsekvent är det viktigt att du spelar samma linor/odds som personen du ryggar men ibland när du ska placera ditt spel kanske du inte hittar samma odds/lina och detta kan inträffa på grund av två anledningar:

1. Spelbolaget du använder har en lite annorlunda lina. Spelbolagen håller inte alltid med varandra och det är inte ovanligt att det finns en skillnad på 0.5 eller till och med 1 poäng. Detta beror på att varje spelbolag är olika och de försöker alla balansera sin egen risk. Det bästa du kan göra för att tacklas med detta är att ha flera spelbolag så du kan plocka den bästa linan.

2. En viss tid har gått sedan spelet skickades ut och när du försöker placera ditt spel. Inom den tiden har linan flyttat sig tack vare spelaktiviteten.

I vilket fall så frågar folk ofta vad dem ska göra då. Låt oss titta på vad som kan hända om du trots allt spelar givet att du använder den nya, lite ändrade linan.
  1. Linan flyttar sig till fördel för dig och påverkar inte utgången (neutralt)
  2. Linan flyttar sig till fördel för dig och gör en förlust till en push (bra)
  3. Linan flyttar sig till fördel för dig och gör en push till en vinst (bra)
  4. Linan flyttar sig till fördel för dig och gör en förlust till en vinst (riktigt bra)
  5. Linan flyttar sig till nackdel för dig och har påverkar inte utgången (neutralt)
  6. Linan flyttar sig till nackdel för dig och gör en vinnare till push (dåligt)
  7. Linan flyttar sig till nackdel för dig och gör en push till en förlust (dåligt)
  8. Linan flyttar sig till nackdel för dig och gör en vinnare till förlorare (riktigt dåligt)

De fyra första scenariorna är bra. Om linan rör sig till din fördel (t.ex. jag säger åt dig att ta Cowboys till +4.5 och du får dem till +5) så är såklart detta en bra situation. I det långa loppet kommer cirka hälften av gångerna linan att röra sig såhär, i din fördel såvida du inte ryggar riktigt duktiga cappers typ RAS.

Men om linan rör sig till din nackdel? Om Cowboys nu är +4 eller +3.5 eller kanske till och med +3? I detta scenario kommer du bli utsatt för de fyra sistnämnda scenariorna (#5-#8). Vad ska du göra då? Bra fråga, men tyvärr finns det inget rätt svar.

För att kunna ge det rätta svaret behöver vi veta vilket av de fyra scenariorna som är mest troligt, men vi vet inte utgången av matchen ännu så vi kan inte förutse om linans rörelse till din nackdel får en neutral eller negativ effekt. Det är så gott som omöjligt att på förhand förutse om en 1-poängs rörelse kommer resultera i scenario 5, 6, 7 eller 8. Om vi kunde förutse det med sån precision (ner till 1 poäng) regelbundet skulle vi alla vara miljonärer, eller hur? Men vi har fortfarande ett beslut att ta.

Om vi avstår matchen eller ändrar minskar betstorleken på det kan två saker hända. Om spelet vinner ändå kommer vi vara upprörda med oss själva för att inte ha lagt spelet. Om vi reducerar vårt bet eller passar och spelet förlorar då är vi glada att vi sparade oss lite pengar.

Men eftersom vi inte vet på förhand vilket av de två som kommer hända, vad gör vi? Vi tänker lite logiskt och tar hänsyn till dina personliga riskpreferenser.

Desto mer en lina rör sig, desto större chans att det påverkar utgången rent logiskt. Om linan rör sig en halv poäng så är det en liten rörelse och rätt osannolikt att det påverkar utgången på ett spel. Om den rör sig 2.5 poäng så är det större chans att det påverkar utgången. Och om den rör sig till, av, eller över ett nyckeltal så ökar sannolikheten ännu mer.

Dina riskpreferenser betyder helt enkelt hur du personligen känner för att ta risker. Om du är en naturlig risktagare kanske du bestämmer dig för att strunta i linjerörelsen och kasta tärningen. Visst, du har en sämre lina, men om vårt lag vinner stort kommer det inte spela någon roll ändå. Så i detta fallet kan du bara spela på dina normala nivåer och hoppas på det bästa.

Om du, å andra sidan inte kan stå ut med att linjerörelsen förändrar din vinst till förlust och du tenderar att vara riskmedveten, då kanske du väljer att avstå matchen eller åtminstone minskar din betstorlek. Du kanske resonerar "Om den vinner kommer jag vinna mindre, men det är ok. Det är bättre än att förlora tack vare den linjeförändringen".

I slutändan är det upp till dig hur du känner för de olika utgångarna. Om utgångarna #5-8 ovan nämnda skrämmer dig och om du blir upprörd om du förlorar på grund av line movement, så minska betstorleken eller avstå. Om du inte är uppskrämd av de scenariorna och kan ta en förlust och tänker att ibland vinner man ibland förlorar man och tänker att nästa line movement kanske hjälper dig till scenario #1-4 istället då kan du bara köra på.

-------------------------------
¹: Juice/wig. 100% minus återbetalningsprocenten spelbolaget ger på det givna spelet. Brukar ligga kring 2.5-10%.
²: Public: Den stora massan, oftast förlorande hobbyspelare som gör att spelbolagen överlever.
__________________
"Kan bara titta på mig själv. Hur spännande skulle det vara att läsa mina drag om jag som alla andra börjar reka Barcelona, Real Madrid, Chelsea, United mfl mfl...helt ointressant. Vem fan vill läsa sånt? Jag ligger strax under 100% i roi UTAN att aldrig ha rekat dessa lag, skulle jag däremot jaga bra stat (som vissa eftersträvar) så skulle jag ju enbart reka dessa gäng. Men då tappar jag hela min nish."
-
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

"We expect this account to be uneconomical based on your type of business."
Följande användare gav Sharp$ för den här posten:
RobinD (+15), saman (+10), pr0llan (+15), Rejs (+5), comprende (+5), Fangtastic (+5), Berra (+5), Ossian (+5), Majo (+10), Arch (+5)
Boone är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2011-01-05, 16:28   #2
 
Overkills avatar
 
Reg.datum: mar 2010
Inlägg: 5 228
Sharp$: 7957

Speedway 2013
Stats: 6 - 6 - 0
ROI: 97.78%
Vinstprocent: 50.00%

Standard

Mycket läsvärt!
Overkill är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2011-01-05, 21:04   #3
 
pr0llans avatar
 
Reg.datum: jan 2010
Inlägg: 345
Sharp$: 342
Standard

Väl skrivet, perfekt med sånt här då det kan ta bort trådar osv med frågor.

Tummen upp!
__________________

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
pr0llan är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2011-01-05, 21:32   #4
 
Savves avatar
 
Reg.datum: jan 2010
Inlägg: 104
Sharp$: 512

Savves spel
Stats: 22 - 18 - 2
ROI: 110.43%
Vinstprocent: 55.00%

Standard

Intressant läsning.... Tummen upp här med.
Savve är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2011-01-05, 21:54   #5
 
Shell Peppes avatar
 
Reg.datum: jan 2010
Ort: Blue Berry Hill
Inlägg: 1 045
Sharp$: 987

NHL Grind 14-15
Stats: 19 - 31 - 3
ROI: 93.74%
Vinstprocent: 38.00%

Standard

Fan mera sånt här gillas SKARPT!
Shell Peppe är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2011-01-06, 01:10   #6
 
Rejss avatar
 
Reg.datum: jan 2010
Inlägg: 1 572
Sharp$: 4285
Standard

Du skriver mycket bra och intressanta inlägg. Mera sådant!
__________________

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Rejs är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2011-01-07, 04:59   #7
 
ashtrais avatar
 
Reg.datum: jan 2010
Inlägg: 30
Sharp$: 195
Standard

Underbart.
ashtrai är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2011-01-07, 11:54   #8
AWESOME
 
iCashs avatar
 
Reg.datum: dec 2009
Ort: London
Inlägg: 1 874
Sharp$: 1591
Standard

__________________
"If Vegas where to make a shit load of money on this game, what would have to happen?"
"Betting is a marathon, not a sprint!"
"Statistics are like bikinis. What they reveal is suggestive, but what they conceal is vital"
iCash är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2011-01-07, 14:27   #9
 
Berras avatar
 
Reg.datum: mar 2010
Inlägg: 123
Sharp$: 618

Pure Math
Stats: 85 - 68 - 11
ROI: 109.11%
Vinstprocent: 55.56%

Standard

Det här var bra, riktigt bra!
Berra är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2011-01-07, 16:15   #10
 
Pohjans avatar
 
Reg.datum: mar 2010
Ort: Båstad
Inlägg: 419
Sharp$: 1704

Crusher
Stats: 177 - 177 - 12
ROI: 97.88%
Vinstprocent: 50.00%

Standard

Pohjan är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2011-02-14, 11:57   #11
 
Archs avatar
 
Reg.datum: jan 2010
Inlägg: 3 910
Sharp$: 6756

Smirnoff Ice
Stats: 1059 - 1080 - 44
ROI: 98.87%
Vinstprocent: 49.51%

Standard

Sharp$ för att du orkade översätta allt det
__________________
[aka illen]
MLB 2010 74-83-7 +1.25u
NBA 2013 158-111-5 $$
Arch är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2011-02-14, 12:11   #12
 
RedXs avatar
 
Reg.datum: jan 2010
Inlägg: 165
Sharp$: 201

Kryssa lugnt
Stats: 10 - 10 - 0
ROI: 208.55%
Vinstprocent: 50.00%

Standard

Det här är kanske en dum fråga, men hur i helsike vet man hur stor procentandel av alla spel som kommer in på Lag A eller Lag B?
__________________
Kryssa lugnt:

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
RedX är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2011-02-14, 13:24   #13
dNa
 
dNas avatar
 
Reg.datum: jan 2010
Inlägg: 868
Sharp$: 255
Standard

RedX: Betfair
dNa är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2011-02-14, 13:29   #14
Moderator
 
RobinDs avatar
 
Reg.datum: jan 2010
Inlägg: 7 444
Sharp$: 5408

Fotboll 2013
Stats: 306 - 184 - 57
ROI: 104.46%
Vinstprocent: 62.45%

Standard

Citat:
Ursprungligen postat av RedX Visa inlägg
Det här är kanske en dum fråga, men hur i helsike vet man hur stor procentandel av alla spel som kommer in på Lag A eller Lag B?
Citat:
Ursprungligen postat av dNa Visa inlägg
RedX: Betfair
Är nog inte betfair man syftar på här utan diverse amerikanska sidpr som trackar pengarna.

www.vegasinsider.com kan kanske vara en bra utgångspunkt, är inte så insatt i US-sporter själv.
RobinD är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2014-03-08, 11:02   #15
 
Reg.datum: mar 2014
Inlägg: 3
Sharp$: 8
Standard

mycket bra skrivet
thegamblerpro är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Svara
Ämnesverktyg


td