Sharps är skapad av experter inom spelbranschen och alla rankningar av operatörer på vår sida är gjorda med stor diskretion. Vi hoppas att de online spelbolagen som vi har valt ut faller dig i smaken. När du väljer att klicka på en utgående länk på vår sida, kan vi komma att erhålla provision, dock utan någon kostnad från din sida. Läs hela meddelandet här.
promo
Logga in


Svara
 
LinkBack Ämnesverktyg
Gammal 2014-10-01, 16:31   #1
 
Migges avatar
 
Reg.datum: jul 2010
Inlägg: 2 867
Sharp$: 3617
Standard

V86-statistik 1/10 Jens Sjöden


Jens Sjödén, författare till Statistikbibeln V75, bjuder här på en genomgång av dagens V86-omgång på Solvalla och Bergsåker.

18.45 miljoner i omsättning i onsdags. Det kan man tolka som ett tapp på 13% gentemot motsvarande omgång ifjol, då omsattes nämligen 21.11 miljoner.
Om man kollar dessa siffror mer i detalj, finner man att 3.23 av dessa miljoner var spelade på V8-alternativet och således ”bara” 17.88 omsattes på vanliga V86. Egentligen är alltså spelet på trav alltjämt i en positiv trend. Det är det att man tagit bort sätt att spela V75 och V86 på, som lett till röda siffror för dessa, travets största, spelformer och en till synes ”bruten positiv trend”. Omsättningen på själva V86-varianten visade +3% i onsdags.

92.2% av omsättningen gick tillbaka till spelarna i form av vinster. Det är den tredje bästa noteringen någonsin. Rekordet härstammar från 7 augusti ifjol, då Spelarna fick 99.95% tillbaks.

Food Money i sista avdelningen hade förvisso omgångens bästa segerchans – men han hade bara 37% av spelet på sig och var den tredje MINST spelade favoriten i omgången. Ändå fanns han markerad på 87.4% av de system som överlevt de sju första avdelningarna. Fenomenet stavas TV-system.

Andrahandaren i samma lopp, norske 4-åringen Papagayo E, tog jag upp speciellt på förhand. Nu i efterhand, vet vi att även denne ”Norges bäste 4-åring” blev oplacerad då han tävlade i ordinarie klass mot äldre. Undantag finns som sagt, nån gång vartannat år vinner en fyraårig häst i motsvarande konkurrens. Det som är värt att lägga på minnet som spelare är att unghästar överspelas rejält de gånger de möter äldre. Spelprocenten speglar inte chansen.

Splitternya Solvallabibeln V86 2014 får en rad igen. Den som vill ha kan betala in 498:- till PG 452 07 59 – 4 och leverans sker omedelbart!

Här några rader om dagens lopp ur ett statistikperspektiv:

V86-1: Lopp med ett tillägg, kort distans. Struken: 14 [sidan 130]
Här blir det spännande att se om man klarar tidsschemat i V86 Express! Voltstart + kort distans brukar ju generera många omstarter. Inte minst om det finns två startvolter. Generellt halveras favoritchansen efter en omstart, men det gäller inte favoriter med tillägg eller bakspår.

Favoriterna segrar till 39% under rådande omständigheter och spetshästarna vinner 41%. Favoriter från tillägg har normalchans, men just innerspåret på tilläggsvolten visar lite sämre resultat. Man ser samma mönster i medeldistansloppen – förmodligen händer det att dessa favoriter blir fast.

13 Kadett CD är en av Sveriges mest överskattade hästar. Han var tidigt utvecklad och vann många lopp under 3-4-årssäsongerna – och det kommer spelarna ihåg! I år har han vunnit tre lopp, det har varit enklare uppgifter som denna, och han har som mest betalat 18 för 10. Ifjol blev det en seger, då var det likadana omständigheter som här: Han hade spår 1 på tillägg över 1640 m i ett lopp med 20’ i förstapris.

2012 var första säsongen som vuxen. En seger, till oddset 1.09, blev facit.

Hursomhelst så brukar stora favoriter infria inom V86-spelet. Tidigare har 13 favoriter spelats i intervallet 70-79%. Av dessa har 11 infriat: 85%. De fem favoriter som varit ännu starkare har alla vunnit. Underlaget är litet, men de starkaste favoriterna verkar inte vara överspelade.

V86-2: Autostart, medeldistans, stolopp i låg mellanklass. Struken: 4 [sidan 97]
Spår 9 är det allra svåraste att infria favoritskap från, i alla fall på Solvalla. Infriandeindex ligger på 0.78.

Att favoriten bara är fyra år är normalt ett litet minus, men i det här loppet kan man nästan vända på det hela: 1 Neo’s Victory och 10 Panama As har fördel av att vara något äldre än de övriga. Övertaget är tydligt inom spelet: De yngre spelas hårdare, samtidigt som de har mindre chans. Någon av de båda nämnda bör vara loppets bästa spelobjekt.

V86-3: Autostart, lång distans, låg klass. Strukna: 5, 12 [sidan 117]
Jimmy H Andersson har här chansen att sätta dit sin första V86-favorit – i fjärde försöket. Hans häst spelas i intervallet 40-49% och sådana infriar till 32% på V86-spelet. Överspelsfaktorn på de här favoriterna ligger på 1.35. Det innebär att man ska dividera spelprocenten med 1.35 (eller multiplicera med 0.74) för att få fram den verkliga segerchansen.

V86-4: Autostart, lång distans, låg klass [sidan 117]
Snarlikt föregående lopp – aningen högre klass bara, och en annan bana. 9/10 av loppen vinns av rank 1-5, varav favoriten står får 37%. Spetshästen håller till mål i ”bara” 35% av loppen. Många gånger är det förstås en kombination: 63% av favoritskapen infrias från ledningen. Om favoriten inte hittar denna position reduceras chansen markant – då har han inte längre bästa chansen i loppet.

Det är oklart vem som blir favorit, men det blir i alla fall ett svagare favoritskap än i föregående lopp. Statistiken visar att det inte är samma överspel på favoriter i intervallet 20-29%, utan dessa infriar i nivå med hur de är spelade. Ska man vara riktigt noga, så är överspelsfaktorn 1.07.

V86-5: Autostart, lång distans, kallblod
Generellt är norgetävlande kallblod av flera skäl rätt överlägsna i de här relativt låga klasserna. Det talar för den ganska svaga favoriten 9 G Jerv Prinsen. Hästen har bara startat i Sverige två gånger och då har det slutat som det vanligtvis gör när de kommer hit: Seger vid båda tillfällena. Spåret är ett minus, men betyder mindre i kallblodslopp. Kusken är ett stort frågetecken, men man kan gissa att de svenska toppkuskarna har fördel.

V86-6: Lopp med ett tillägg, medeldistans, stolopp i hög klass [sid 149-150]
Favoriten här blir spelad i samma nivå som den i V86-3, och samma siffror gällande överspel gäller förstås även här.

Man kan mäta överspel på kuskar också. För Ulf Ohlsson ligger den faktorn på 1.28 ungefär, i alla fall i år. Det är inte extremt på något sätt, flera toppkuskar ligger på den nivån. Överlag spelas de mest kända kuskarna lite för hårt. Visst, de vinner flest lopp – men de förlorar flest också.

Favoriterna vinner 1/3 och spetshästen håller till mål 1/2.

V86-7: Autostart, medeldistans, låg mellanklass. Strukna: 7, 10, 11 [sid 76-78]
Efter strykningar ser statistiken annorlunda ut. Att det bara är nio startande påverkar resultatprofilen tydligt. Favoriten har ytterspår bakom bil, och favoriter med spåren 6-8 infriar så ofta som till 51%! Sedan är ju favoritskapet oerhört starkt också – strax över 70%, precis som i V86-1. Och sådana favoriter infriar alltså i högre utsträckning än de är spelade.

V86-8: Autostart, medeldistans, hög klass [sidan 94]
Favoriterna segrar till 41% och spetshästarna till 44%. Det finns förstås en viss överlappning, men den gamla vanliga regeln gäller: Om man har både spetshästen och ”bästa hästen” på kupongen, så sitter man säker. Ibland kan man få in en hel omgång på sådana tvåhästarslås.

Favoritskapet blir svagt, och samma siffror som nämndes under V86-4 gäller även här. En detalj är värd att tänka på: De sena spelarna har blivit allt skickligare på senare år. I skrivande stund delar tre hästar på favoritskapet – men den som får de sista spelarnas förtroende har den överlägset bästa chansen! Spika den som till slut blir favorit alltså.

Sammanfattningsvis ser det väl ut som en favoritbetonad omgång. Två jättefavoriter som ”alla” spikar och så vinner väl den som blir svag favorit i sista – och räddar därmed alla TV-system. Och då blir det jackpot på sexorna?

/Jens Sjödén
Mejl: [email protected]
Jens Sjödén ger ut Statistikbibeln V75, samt även Solvallabibeln V86.

Källa: http://www.travnet.se/blog/2014/10/0...labergsaker-2/
Följande användare gav Sharp$ för den här posten:
Heuer (+5)
Migge är uppkopplad nu   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2014-10-01, 16:44   #2
 
Reg.datum: jun 2011
Inlägg: 4 674
Sharp$: 2392
Standard

"Fenomenet stavas TV-system". Nja.

Jag gjorde som någon här tyckte för någon vecka sedan. Dvs mailade Jens och påpekade tramset.

Kopia här:
"Food Money var spelad till 37% och hade 41% av de kvarvarande raderna på sig. Extremare än så är inte TV-systemseffekten
i de omgångar som den är verklig. Hur vanligt förekommande favoriten är på kvarvarande system är snarare en funktion av
hur många rader i snitt som varje kvarvarande system har kvar. För väldigt få kvarvarande system med få rader inser man att
det är naturligt att de flesta sitter med favoriten kvar. Även om det ibland blir helt andra effekter. Senast i söndags så fanns det
2 system kvar med sammanlagt 3 rader kvar. Märkligt nog så var det bara 1 av de 2 systemen som hade favoriten. Som alltså var
streckad på bara 50% av systemen och 33% av de kvarvarande raderna trots att den var så stor favorit som 50%are på spel%en.
När de kvarvarande systemen har förhållandevis många rader kvar per system så inser man att andelen som helt har tagit bort
favoriten kommer att vara mycket liten. Dvs som % av kvarvarande system så ser det ut som att TV-systemsmyten inte är någon
myt. Men om man tittar på % av kvarvarande rader så skiljer sig favoritens verkliga radrens bara enstaka %-enheter från Spel-%en.

Vad som ställer till det en del är ATGs sätt att redovisa “värdeutvecklingen” längs med omgången. Eftersom man spelar rader
och räknar antalet vinnande rader efter spelomgången så är det olyckligt att man redovisar systemvärdet längs med omgången.
Systemvärdet sammanfaller endast med radvärdet efter den sista avdelningen.

Att det är radvärdet som är det intressanta framgår tydligt eftersom det är Antalet rader x multiplicerade insatsfördelningen som ger
förväntat antal kvarvarande rader. Det stämmer inte exakt ( eftersom det bara är en statistisk modell ), men det stämmer många
ggr bättre än någon bedömning av systemrens gentemot streckfördelningen.

/Strappa"

Vi får väl se vad han svarar. Jag har skrivit till honom flera ggr tidigare utan att något verkar ha gått in. Tror faktiskt inte att han svarar den här gången heller.
__________________
Spelälskande gringubbe som hellre klagar en gång för mycket än gång för lite!
Följande användare gav Sharp$ för den här posten:
hugotheboss (+5), forbidden_closet (+25)
Strappa71 är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Svara



td