Sharps är skapad av experter inom spelbranschen och alla rankningar av operatörer på vår sida är gjorda med stor diskretion. Vi hoppas att de online spelbolagen som vi har valt ut faller dig i smaken. När du väljer att klicka på en utgående länk på vår sida, kan vi komma att erhålla provision, dock utan någon kostnad från din sida. Läs hela meddelandet här.
promo
Logga in


Svara
 
LinkBack Ämnesverktyg
Gammal 2015-05-01, 15:49   #1
 
Migges avatar
 
Reg.datum: jul 2010
Inlägg: 2 867
Sharp$: 3623
Standard

V75-statistik 2/5 Jens Sjöden


Ingen favorit vann förra veckan. Sådana rader dyker upp två gånger om året.

Den extreme favorithataren, som plockar bort alla favoriter men streckar alla andra, lämnade in för 350 miljoner förra året. Första vinsten gav 446 000 kr och den andra– 41 000! Knappt en halv mille tillbaka ger en återbäring på en promille.

I år har favorithataren redan vunnit 4 miljoner och det kommer nog någon mer vinst vad det lider. Men det är värt att påminna om det här: Överspelet på skrällrader är enormt. I normalfallet är det dessa, som betalar vinsterna för alla andra. För det är ju faktiskt möjligt att gå med vinst över tid på V75. Favoritbefriade rader borde ge upp mot 200 miljoner de gånger de går in, bara för att nå break-even. De som lyckas sätta en sådan får aldrig betalt efter prestation.

Den extreme favoritkramaren då, som spikar alla favoriter? Han har efter 1185 avgjorda V75:or vunnit en gång. Den gången blev utdelningen 80 kr. Det innebär en återbäring på 13,5 procent – en nivå favorithataren bara kan drömma om.

Smartast är naturligtvis att vara ”mittemellan”, som så många vantrivs med. 2-3 favoriter vinner vanligtvis och det är också bland sådana rader man kan hitta riktiga överutdelningar. Fem gånger har sådana rader betalat över 20 miljoner och ytterligare sju gånger över 10 miljoner.

V75-1: Klass II, voltstart, lång distans
Voltstart gör comeback på V75 efter ett och ett halvt år som ett led i ambitionerna att försvåra spelet. Orsaken till att man tog bort voltstart var alla omstarter, som inte anses tv-mässiga.

Jag undersökte saken 2002, då fördelningen av volt- och autostartade lopp var mer jämn. På den tiden var ”bara” 57 procent av loppen autostartade. Det blev då omstart i 41 procent av de voltstartade loppen, mot en procent av loppen med bil.

Jag kollade upp siffrorna eftersom jag hade en bild av att det ”alltid” skrällde i lopp som föregåtts av omstart. Det stämde inte, men däremot kunde man se att favoritchansen halveras efter en omstart.

Statistiken säger bara hur det är, och berättar ingenting om varför. En kvalificerad gissning: De flesta favoriter har ju framspår och laddas från start. Då lägger de bort krafter, och den högst rankade bakspårshästen vinner. Statistiken visar att skrällrisken bara ökar marginellt, de som främst får ökade vinstchanser efter en omstart är andra-tredjehandare.

Jag har inget emot svåra lopp, tvärtom, men tycker att återinförandet av voltstart är ett ”ojuste” sätt att försvåra. Man förändrar förutsättningarna efter inlämningsstopp i de fall det blir omstart, alltså nästan varannan gång.

I nya Statistikbibeln V75 2015 kan man läsa mer om omstarter och fördjupa sig i alla siffror på sidan 94.

Fram till 2013 var sådana här lopp vanliga. Sammanfattande statistik kring dem finns på sidan 188. Man ser en resultatprofil där rank 1-2 vinner knappt hälften av loppen och rank 3-9 drygt hälften. Spelet ligger ungefär likadant, men i skrivande stund 58-42 i de topprankades favör. Det borde nog vara ungefär det omvända. Detta mönster är inte speciellt för just den här typen av lopp egentligen, överspel av favoriter gäller generellt på V75.

Två hästar slåss om favoritskapet, och av dessa ser man en klar spårfördel för 1. Stallformen hos motbudet 7 Mellby Collector? En seger på 27 (!) starter senaste veckan.

V75-2: Brons, autostart, medeldistans
Det talades länge om att innerspåret på Örebro var hopplöst att vinna från. 2008 tröttnade man från banans håll på detta, och kortade distansen med 40 meter för att underlätta för innerspårshästen. Sedan dess har två hästar vunnit från innern över den unika distansen 2 100 m: En andrahandare som lyckades hålla ledningen – och så en jättefavorit, B.B.S.Sugarlight…

Spår 1 har reducerat sin segerandel, och lustigt nog visar spår 8 upp fina 10 procent segrar. Man har alltså uppnått det man på vissa banor försökt med vinklad vinge. Alla siffror om Örebro och deras 2100 m-experiment på sidan 309!

Skrällrisken är låg här. Typiskt sparlopp.

V75-3: Guld, autostart, kort distans
1 Nothing But Class och 5 Nouvelle Pelle möttes för tre starter sedan och spelarna värderade deras chanser som jämngoda – trots att Pelle handikappades av bakspår. Pelle vann plättlätt medan NBC var trött redan i sista sväng.

Den här gången är Pelle spårgynnad. Ändå är han spelad till noll procent och NBC till 14. Hur kan det bli så, när deras inbördes styrkeförhållanden så nyligen klarlagts?

Jag trodde på Pelle redan senast, i tuffare konkurrens. Men trots perfekt startspår även då, blev det ett strullopp och han galopperade med allt kvar som fast strax före mål. Sämst tvåa med mer gynnsam löpning… Han är alltjämt obesegrad felfri i år.

Huvudskälet till att tro på honom senast, var Flemming Jensen. Han gjorde Pelle till ”en helt ny häst” 2013, och 2014 hade hästen sitt bästa år, som elvaåring. I år har han redan vunnit fler lopp än ifjol. Han är bättre än någonsin, men har bytt tränare sedan senast. Det går inte att tro att han ska vara ytterligare förbättrad, snarare finns en risk för tvärtom.

2007 började man tillåta 12 startande i Guld. Ännu har ingen lyckats vinna från ytterspåren 7-8. Spår 2 är negativt över medeldistans, men när det är kort finns många hästar som orkar gå i andraspår loppet igenom. Utförlig statistik finns på sidan 77.

2 Porthos Amok är stark nog och formen är grym. Det är inte många gånger per år man föreslår en treprocentare som spik, men den här gången tycker jag man kan göra det. Åtminstone för mindre system. Hur ofta är en lågprocentare ”bara bäst”?

7 Magic Tonight var urusel i årsdebuten och följde upp med en galopp man inte hittat förklaring till. Hur kan en sådan bli omgångens största favorit? Jo, tränaren säger att hästen tränar fint och att han matchas för Elitloppet. Respekten för Walmann är, med all rätt, stor hos spelarkåren. Ändå vill jag se hästen prestera innan jag spelar honom som 1-oddsare.

V75-4: Klass I, autostart, medeldistans
”Jag tror att Amor Winner är bäst och tippar honom därför, men läget är praktuselt och han garderas. Fin utgångshäst dock.”

Så skrev jag för två veckor sedan och det finns inte anledning att ändra den formuleringen. Det räckte bara till en andraplats efter tung löpning och risken är förstås uppenbar att det blir något liknande igen.

Vinner inte bästa hästen, så vinner spetshästen. Innerspåret är som sagt uselt – men den som vunnit därifrån var en Robert Bergh-tränad andrahandare som lyckades ta ledningen. Upplagt för repris, om än 1 Chivas Boko troligen hinner bli favorit till slut.

Mer om de här loppen går att läsa på sidorna 168-169.

V75-5: Jippolopp, tillägg, lång distans
Praxis är att tilläggshästarna får ha tjänat 2,5 gånger så mycket som de på start när det är lång distans. Här är propositionen lite extra gynnsam för tilläggshästarna, vilket kanske delvis förklarar varför det blev anmält som det blev. 5 Caddie Hit, 6 Max Not Sand och 8 Scarpia står ”lite för bra inne”.

Statistiken visar, att de på tillägg även i normalfallet är gynnade. När det nu bara är tre hästar på start, och dessa är ifatthunna direkt, bör man kunna räkna bort dem.

Statistiken visar också, att storskrällar är sällsynta när distansen är lång och utslagsgivande. De som rankas 10-15 ska man också kunna räkna bort.

Då återstår sex hästar. Favoriten är en av dem, och statistiken visar att chansen ska ligga i nivå med spelprocenten. Tipsetta.

5 Caddie Hit har bästa spåret, står ”för bra inne” på pengar och är äldre än de fyra som är mer spelade. Trippelplus!

V75-6: Silver, autostart, kort distans
Toppspår är särskilt viktiga i sådana här lopp. Den här gången är de tre spårlottvinnarna också de mest spelade. Tillsammans har de 78 procent av spelet på sig – chanserna kan nog vara ännu större.

De inbördes chanserna är inte helt lätta att avgöra, då 2 Greenleaf Slim är så pass oprövad i Sverige. Är han snabb nog att spetsa till exempel? Det kan vara en riktigt bra favorit, men jag avvaktar med att spika och ”heltäcker” på tre istället.

Mer info om de här loppen finns på uppslaget 100-101.

V75-7: Jippolopp, två tillägg, stayerdistans. Struken: 13
Första ögonkastet på startlistan sa ”Frozen galopperar, Jeppas Maxi vinner”.

Men känslor är inte alltid att lita på. En närmare koll visar att 8 Frozen travat felfritt 28 gånger i rad. Galopprisken är nog inte så stor.

5 Jeppas Maxi mötte favoriten för tre starter sedan. Då fick han denne i dödens, medan han själv gick i ledningen. Ändå blev han utklassad. Det finns inte mycket som tyder på att de inbördes styrkeförhållandena ändrats så radikalt sedan dess; Frozen var strålande senast också.

Mellanvoltens hästar är normalt missgynnade, men nu utgör de halva fältet. De där framme är få och snabbt ikappsprungna. De båda nämnda favoriterna är undantagshästar. Skulle båda dessa göra bort sig, bör vinnaren återfinnas längst bak.

Allt det där har spelarna räknat ut, vilket gör loppet mindre spelintressant.

Källa: http://www.travronden.se/blogg/jens-...kbloggenv75-10
Följande användare gav Sharp$ för den här posten:
MatsE (+2), Wegas79 (+3), Major (+15), hammering (+2)
Migge är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2015-05-02, 14:21   #2
 
Reg.datum: nov 2012
Inlägg: 436
Sharp$: 131
Standard

Jag funderade just på en liten grej. Många spelare är ju helt fixerade av spelfavoriten. Det är si o så många favoriter som vinner/ska vinna, favoriten ska vara A-häst, statistiken styr, osv., osv.

Efter att ha sett V75-1 måste jag fråga: vem var er streckfavorit och på vilka grunder?
overpace är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2015-05-02, 14:32   #3
 
Migges avatar
 
Reg.datum: jul 2010
Inlägg: 2 867
Sharp$: 3623
Standard

Citat:
Ursprungligen postat av overpace Visa inlägg
Jag funderade just på en liten grej. Många spelare är ju helt fixerade av spelfavoriten. Det är si o så många favoriter som vinner/ska vinna, favoriten ska vara A-häst, statistiken styr, osv., osv.

Efter att ha sett V75-1 måste jag fråga: vem var er streckfavorit och på vilka grunder?
1 Don Incantatore enbart för kusken Björn Goop...Örjan K sover ju fan mer än självaste Skalman
Följande användare gav Sharp$ för den här posten:
overpace (+1)
Migge är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2015-05-02, 16:54   #4
 
Viroids avatar
 
Reg.datum: jan 2012
Inlägg: 2 896
Sharp$: 16080
Standard

Citat:
Ursprungligen postat av overpace Visa inlägg
Jag funderade just på en liten grej. Många spelare är ju helt fixerade av spelfavoriten. Det är si o så många favoriter som vinner/ska vinna, favoriten ska vara A-häst, statistiken styr, osv., osv.

Efter att ha sett V75-1 måste jag fråga: vem var er streckfavorit och på vilka grunder?
Det där är en berättigad fråga. I morse 08:15 var Mellby Collector mest spelad. 28,54% mot 28,07%. 11:36 idag hade Don Incantatore minskat minst, och var nu favorit. 27,34% mot 27,21%. Den positionen hade han ännu klockan 14:27 ställningen var 26,97% mot 25,63%. När spelstoppet kom var ändå Mellby Collector favorit med 25,64% mot 25,58%. Därför kommer det i historieböckerna att stå att det var en andrahandare som vann V75-1 idag.
__________________
Alternativet till utveckling är förr eller senare avveckling.
Följande användare gav Sharp$ för den här posten:
overpace (+1)
Viroid är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2015-05-02, 17:29   #5
 
Reg.datum: nov 2012
Inlägg: 436
Sharp$: 131
Standard

Precis. Ofta går det inte ens att spela på statistik utifrån någon sorts procentlista. Så frågan är om man överhuvudtaget ska försöka. Till slut måste man ju ändå göra som Migge, alltså välja "rätt" favorit.
overpace är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2015-05-02, 18:06   #6
 
Viroids avatar
 
Reg.datum: jan 2012
Inlägg: 2 896
Sharp$: 16080
Standard

Citat:
Ursprungligen postat av overpace Visa inlägg
Precis. Ofta går det inte ens att spela på statistik utifrån någon sorts procentlista. Så frågan är om man överhuvudtaget ska försöka. Till slut måste man ju ändå göra som Migge, alltså välja "rätt" favorit.
Jo, jag tycker det går rätt bra att spela med statistik som utgångspunkt, det finns i var och varannan omgång någon jämnt spelad avdelning där skillnaden mellan ettan och tvåan är liten. Det är precis som i botten på strecklistan där det ofta inte skiljer mer än några tiondelsprocent mellan den som är rankade nia och den som är rankad 12. Ändå så ser man att spelarna i stort är väldigt rätt på det. Även bland hästar rankade 8-12 är det en markant skillnad i hur ofta de vinner.

Det är inte på skillnaden mellan fyra och fem streckfavoriter man bygger hela sitt system.
__________________
Alternativet till utveckling är förr eller senare avveckling.
Viroid är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2015-05-03, 17:14   #7
 
Stekels avatar
 
Reg.datum: jan 2010
Ort: Karlstad
Inlägg: 12 153
Sharp$: 26721
Standard

Citat:
Ursprungligen postat av overpace Visa inlägg
Precis. Ofta går det inte ens att spela på statistik utifrån någon sorts procentlista. Så frågan är om man överhuvudtaget ska försöka. Till slut måste man ju ändå göra som Migge, alltså välja "rätt" favorit.
Lämnar man in relativt sent (15-30 minuter innan spelstopp) så har man till 90% rätt favoriter. Det är sällan lopp är så jämnspelade att det inte utkristalliserat sig en favorit som kommer hålla till spelstopp då. Max ett lopp per omgång är så jämnstreckat att man inte kan veta säkert.

Däremot när det kommer till andra-tredjehandare osv så brukar det vara desto värre. Men det där jämnar ju ut sig åt alla håll när du spelar långsiktigt ändå så det är inget att hänga upp sig på.

Dock viktigt att lämna in sent om man spelar med såna här krav som bygger på historiken! Annars kan det hända att man reducerar ner till något helt annat än det man tänkt sig. En häst som hoppar upp eller ner på strecklistan kan man ha överseende med, men om det mesta flyttas runt så blir det inte rätt någonstans.
__________________

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Stekel är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Svara



td