Sharps är skapad av experter inom spelbranschen och alla rankningar av operatörer på vår sida är gjorda med stor diskretion. Vi hoppas att de online spelbolagen som vi har valt ut faller dig i smaken. När du väljer att klicka på en utgående länk på vår sida, kan vi komma att erhålla provision, dock utan någon kostnad från din sida. Läs hela meddelandet här.
Logga in


Svara
 
LinkBack Ämnesverktyg
Gammal 2017-03-10, 12:58   #1
 
Migges avatar
 
Reg.datum: jul 2010
Inlägg: 2 866
Sharp$: 3618
Standard

V75-statistik 11/3 Jens Sjöden


Omsättningen översteg för första gången i år hundra miljoner – det kan man tacka tre omstarter för.
Det var också i den elfte omgången man fick se årets första plusomsättning. Upp 16 miljoner, eller 19 procent. Nu är det 84 miljoner som ska matchas.

Omstarter ja. Sådana har stort inflytande på resultaten [sidan 94]. Omgången innehöll två voltstartade lopp. I V75-1 blev det tre omstarter – där föll favoriten (som hade framspår), och en bakspårshäst vann. I V75-4 blev det däremot ingen omstart, och en favorit på startvolten kunde leda runtom. Just den individen hade med stor sannolikhet förlorat loppet ifall det blivit omstarter.

Sedan blev det omstart i V75-6 också, fastän det var autostart där. Favoriten hade framspår och förlorade, och den högst rankade bakspårshästen vann. Det är precis det mönster man kunnat se i decennier (studien på sidan 94 har några år på nacken).

Jag tror att omstarter är den enskilt viktigaste faktorn för utgången av ett travlopp, av de som inte redovisas i programmet. Och det finns väl plats? 1/2140a-0 skulle det kunna stå till exempel, där ”0” då skulle berätta antalet omstarter.

Barfotaeffekten är enorm för vissa hästar – och svår för spelarna att räkna på. Sphinx d’Inverne som vann V75-1 var ”mil” bättre än i starten innan, och går man tillbaka i hästens historia ser man att han var jättebra även den enda gång tidigare han tävlat barfota.

Samma i nästa lopp: Go for Bananas chockade kollektivet genom att prestera klasser bättre utan skor på hovarna, en balans hon faktiskt är obesegrad på (20: 3-4-3 med skor). Men det ger inte samma effekt för alla hästar. Två av vinnarna gick med skor runtom.

Go for Bananas blev den 51:a enprocentaren att vinna på V75. Det har även segrat 15 stycken nollprocentare.

Min föga vågade gissning, att populariteten för nya Grand Slam 75 skulle hamna mittemellan gamla V64 och ”riktiga” söndags-75:or visade sig stämma. 19,3 miljoner stannade premiäromsättningen vid. Den slås säkert på söndag, då det är jackpot och Halmstad, en mer spelstimulerade bana.
GS75 är som gjort för Tillsammans, då det införs kommer omsättningen att få en boost på samma sätt som V75 och V86 fått.

Ifjol vanns fem lopp från ledningen då V75 avgjordes på Bollnäs. Generellt vinns 46 procent av loppen från spets på banan, det är strax över snittet. En tabell finns på sidan 292 och banspecifik statistik på sidan 300.

Sidhänvisningarna i analysen avser Statistikbibeln V75.

V75-1: Silver, voltstart, medeldistans
Förra V75:an inleddes med tre omstarter. Sådana har stor inverkan på utgången. På sidan 95 finns en intressant jämförelse. Samma hästar (Silver), samma distans, men olika startmetod. Med auto är favoritfrekvensen 33 procent, medan favoriterna endast segrar i 24 procent av loppen då det är voltstart. Skillnaden orsakas förmodligen av omstarter. En omstart halverar favoritchansen [sidan 94] och omstart blir det i fyra av tio voltlopp.
Loppspecifik statistik finns på sidorna 119-120.

6 Raffinos är mer startsnabb än många tror. U-tipset är att hon leder runtom, men vid omstarter kan det bli ödslade krafter och galopp. Spika henne på en ”riktig” lapp, och var beredd på att snabbt lämna in ett backup-system ifall det blir omstart!

Omstarter gynnar bakspårshästar. 12 Beppe Am, 11 Sugarmakesmecrazy och 8 Raz Mackenzie räknas tidigast vid omstartsscenariot. Statistiken visar att den chans som frigörs [från favoritens] vid omstart, i första hand tillfaller andra- och tredjehandarna. Skrällrisken ökar bara litegrann.

V75-2: Stolopp, spårtrappa, medeldistans
21 sådana här lopp har avgjorts. Sju gånger har favoriten segrat. Loppen förväntas generera skrällar, och så har det blivit också. Bland de 21 vinnarna finner man hästar rankade 5, 6, 8, 8, 10, 11, 11, 13. Skrällfrekvensen lyder 38 procent, och det har varit rejäla skrällar: Alla åtta har varit spelade inom 1-5 procent.

Följande spår har man lyckats vinna från: 1, 2, 2, 4, 4, 5, 5, 5, 6, 6, 6, 7, 7, 8, 8, 8, 10, 11, 11, 12, 14.
13 vinnare inom 4-8 gör 62 procent, och då har ändå elva sådana hästar varit strukna!

Senast vi såg ett sådant här lopp var i lördags, då enprocentaren Go for Bananas ledde hela vägen från perfekta spår 5.

Av de 21 vinnarna är det bara en som lyckats från tredje ledet bakom bilen. Det var just 15 Qatrine Gel som lyckades, i sin senaste start. Örjan fick till en optimal styrning, och fastän han är bäst i världen är det inte säkert det går lika smidigt denna gång. Som spelobjekt är han inte bäst i världen: Hans favoriter har i normalfallet tio procentenheter lägre segerchans än spelprocent.

V75-3: Guld, autostart, medeldistans
1 On Track Piraten blev senast den 34:e favoriten att spelas över 80 procent. 27 av jättefavoriterna har infriat: 79 procent. Chansen ligger på den nivån även denna gång.

V75-4: Kallblod, två tillägg, lång distans. Struken: 12
Bara 15 sådana här lopp har avgjorts tidigare. Det ger inte underlag till tillförlitlig statistik, men jag publicerade de siffror som finns på Twitter (@StatistikJens) under fredagmorgonen. Man kan också följa resultaten på sidan 277. Mönstret man ser är välbekant: Hästarna längst bak är gynnade och mellanvolten missgynnas.

15 Myhreng Jerker har vunnit 60 procent av starterna i Sverige och 38 procent i Norge. Den senare siffran imponerar mer; det är mycket tuffare för kallbloden där.
Norsktävlande kallblod underspelas regelmässigt på svenska V75. Den här lär bli favorit, men inte så stor som han bör vara. Efter Piraten, omgångens bästa segerchans.

V75-5: Klass II, autostart, kort distans
I lördags vann Zenit Brick, hela V75-omgångens näst största favorit, i Top 7-loppet. Som tvåa-fyra placerade sig samma hästar som spelarkollektivet rankat tvåa-fyra. En sällsynt enkel Top 7 alltså. Ändå hade ingen alla rätt.

Spelfördelningen är hemlig på Top 7, utom för vinnaren. Av uppgifter som släppts i efterhand, kan man sluta sig till att skrällen Britt Palema, som placerade sig som femma, var spelad till ungefär fem promille på den positionen. Fem promille! Tänk om spelarna vetat det på förhand? Då hade man nog varit mer benägen att ha med henne på femteplatsen.

Å andra sidan, man får ju inte spela som man vill. I det populäraste alternativet, det för 96 kronor, måste man vikta insatserna lika hårt mellan de hästar man tror placerar sig 2-5. Fastän såklart en häst kan ha mycket större chans att sluta femma än tvåa. Som Britt.

ATG har inte svarat på varför man avsiktligt håller nere omsättningen på Top 7. Senast omsattes bara fyra miljoner, trots att det var rollerpot. Man når kanske en tredjedel av spelets potential.
Tänk om man hemlighöll spelfördelningen på V75, hur skulle det påverka omsättningen? Inte positivt i alla fall. Hur mycket det betyder för Top 7 är svårt att säga.

Och tänk om man därtill hade färdigbestämda systemmallar…? Det skrämmer ju bort ”alla” skicklighetsspelare. De som vill spela på något annat sätt än de fem förutbestämda, kan helt enkelt inte lämna in…! Där tappar man säkert halva potentiella omsättningen.

”Det som hänt hittills är att vi har haft en riktigt bra leverans när det gäller nya spelare och turspelare, men det har gått sämre för oss att locka våra skickliga spelare.” – ATG i Travronden 14 februari. Jojo, men det är ju lätt att ändra på om man vill.

Här tippar jag 6 Obelix Skift. Det finns en chans att han kan nå ledningen, annars är han bra nog att vinna från dödens också. Över kort distans är det inte lika arbetsamt att trava i andraspår. Hästen kan vara en spikidé, då de svåraste motbuden fått de allra sämsta spåren (8, 9, 12). Till 16 procent är han ett av omgångens bättre speldrag.

V75-6: Brons, autostart, lång distans
4 Digital Archive blev näst senast obefogat dagens största favorit i en favoritbetonad omgång. Detta trots att det var lång distans och det ”stod dödens i programmet”.
Lång distans är det igen, men han har bättre spår och nyckeln är om konkurrenterna släpper honom till ledningen eller inte. Det stora favoritskapet och den fina stallformen är faktorer som talar för att så sker.

Tredje inner och lucka i rättan tid – en sådan seger ska i efterhand inte överskattas. Men så fin 3 Blue Star Champion såg ut! Och hur bra han är vet man sedan tidigare. Chansen måste vara bättre än de 5,7 procent spelet säger!

Innerspår, och spår 9, är minus över kort distans, men över lång distans är dessa bra! Det är viktigare att trava invändigt ju längre loppet är – och chansen till luckor är också bättre. Se till exempel den loppspecifika statistiken på sidan 139! 1 Bellino B räknas på läget och formen.

V75-7: Klass I, autostart, medeldistans
Spelarna överskattar möjligheterna för innerspårshästar att hålla upp ledningen. Under rådande förutsättningar är det bara 14 procent som klarar att spetsa från spår 1 [sidan 36] – det krävs elitstartsnabbhet för klassen för att klara av det. 1 Man at Work kan hysa sådan, men är nog övervärderad av spelarna.

Andrahandaren 7 Sambuca Knight är min spetsfavorit trots läget. Högt spelvärde!
6 Dynamite Light kunde vunnit V75 redan i lördags om det inte blivit galopp. Han kommer från Kolgjinis formstall och är borttappad till två procent…!

Mitt spel
Det gick jättedåligt för mig på Kalmar. Först många omstarter i V75-1, och en bakspårsvinnare jag inte anat skulle bli så förbättrad barfota.
Sedan Go for Bananas – den skulle jag ju haft, en spetshäst med spår 5 bakom bilen i en spårtrappa…! Men jag trodde inte hon skulle vara loppets spetshäst. 4 Hell Broke Luce spetsade, och det är otroligt sällsynt att man släpper till mindre spelad häst.

Speciellt oväntat var det i skenet av att de mötts två starter tidigare – och Luce då vann loppet, just genom att köras i ledningen…! Kuskars taktik är inte heller det enklaste att räkna på alla gånger.
Sedan missade även min spik Art on Line, då han inte nådde ledningen som jag hoppats. Det där med att läsa spetsstrider rätt är oerhört avgörande för spelresultat i trav.

Lilla systemet:
6 Raffinos (12)
15, 7, 5, 10, 12, 1, 6, 8
1 On Track Piraten (2)
15 Myhreng Jerker (1)
6 Obelix Skift (5)
4, 3, 1, 8
7, 1, 6, 3,4
80 kronor

Stora systemet:
6, 12, 11, 8, 4, 5
15, 7, 5, 10, 12, 1, 6, 8
1 On Track Piraten (2)
15 Myhreng Jerker (1)
6, 5, 8, 12, 9, 4, 1
4, 3, 1, 8
7, 1, 6, 3,4
3 360 kronor

Det senare lär bli snarlikt mitt Tillsammans-system, fastän det förstås kan hända en del under det dygn som återstår innan det är dags att lämna in. Lycka till med spelbesluten!

Källa: https://www.travronden.se/blogg/jens...bloggen-v75-75
Följande användare gav Sharp$ för den här posten:
Ganondorf (+5), Staketkusken (+5), DogBert (+5), MatsE (+5), Grovport (+5)
Migge är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Svara



td