Sharps är skapad av experter inom spelbranschen och alla rankningar av operatörer på vår sida är gjorda med stor diskretion. Vi hoppas att de online spelbolagen som vi har valt ut faller dig i smaken. När du väljer att klicka på en utgående länk på vår sida, kan vi komma att erhålla provision, dock utan någon kostnad från din sida. Läs hela meddelandet här.
promo
Logga in


Svara
 
LinkBack Ämnesverktyg
Gammal 2017-06-16, 17:00   #1
 
hugothebosss avatar
 
Reg.datum: maj 2014
Ort: Malmö
Inlägg: 1 283
Sharp$: 667
Standard

V75-Statistik Boden 17/6 av Jens Sjödén


Att en sistarankad häst vinner i gulddivisonen är inte vanligt. I tolvhästarslopp har det aldrig hänt. I lopp med tio startande, vilka varit de absolut vanligaste i klassen sedan V75 introducerades 1993, har det inträffat vid två tillfällen.
I tidningstips ser man relativt ofta att gulddivisionen helgarderas. Ungefär så här går tankegångarna:
”Så många bra hästar! Tänk att så många är spelade till så låga procent!”
I söndags fick helgarderarna äntligen betalt.
Twister Bi segrade i det senast avgjorda V75-loppet. Nog hade man unnat de som spelat hästen ett bättre odds än 23,96. Man lyckades trots allt pricka in en händelse som inträffar knappt en gång per decennium!
1,69 procent gör heller inte Twister Bi till någon av V75-historiens största skrällar. Hundratals vinnare har varit mindre spelade. Det kan man tycka var felspelat helt enkelt, naturligtvis borde han hamna ganska högt upp på en sådan topplista – om man ser till sannolikhet istället för till spelprocent.

Hur kunde det ske? I efterhand är det lätt att peka på första jänkarvagn som en avgörande faktor. Kanske blir det nu som efter att Gidde Palema vunnit Olympiatravet till mångas förvåning – barfota. Efter det kom skoinfo med i programmet. Twister Bi kan komma att bli ”droppen” som får in vagninfon. Saken har ju redan diskuterats ett tag.

En kuriosadetalj: Rekord Rune, som segrade i samma omgång, varnade jag för i analysen. Han vann till HÖGRE odds och LÄGRE spelprocent än Twister Bi, trots att det skilde en tiopotens i segerchans…! Det är fantastiskt mycket mer lönsamt att gardera i de lägre klasserna.

Boden arrangerar V75 en gång om året, och det brukar vara den här veckan. Så här har det gått de senaste åren:
2005 3 favoriter 1 skräll 6 000 kr (5)
2006* 3 favoriter 2 skrällar 5 000 kr (2)
2007 3 favoriter 0 skrällar 1 000 kr (4)
2008* 3 favoriter 2 skrällar 145 000 kr (3)
2009* 4 favoriter 0 skrällar 4 000 kr (5)
2010* 2 favoriter 1 skräll 97 000 kr (3)
2011* 3 favoriter 3 skrällar 357 000 kr (3)
2012* 3 favoriter 0 skrällar 7 000 kr (5)
2013 7 favoriter 0 skrällar 80 kr (4)
2014 1 favorit 1 skräll 22 000 kr (3)
2015 4 favoriter 2 skrällar 33 000 kr (2)
2016 4 favoriter 2 skrällar 14 000 kr (3)
*) Jackpotförstärkt omgång
Siffran inom parentes anger antalet spetssegrar.

Av tradition är den här omgången en av årets mer lättlösta:
• Medianutdelningen stannar vid 10 175 kronor
• Favoritandelen är höga 48 procent (40/84)
• Andelen spetsvinnare är 50 procent (42/84)

Det har avgjorts 1346 V75:or, och Boden-omgången för fyra år sedan är alltjämt den enda, där alla sju favoriter segrat.

Sidhänvisningarna i analysen avser Statistikbibeln V75.


V75-1: Silver, autostart, medeldistans
Senast var 2 Whitehouse Express en favorit i fara. Han startade från bakspår, vilket är speciellt missgynnsamt för den här individen som kom med nio raka fall från sådana lägen.
I loppet tog det heta motbudet och andrahandsfavoriten spets på några steg och fick bestämma i lågt tempo. Mitt i loppet ger sedan kusken bort ledningen till favoriten…! Man riktigt kände hur hästen lessnade, när hans människa inte ville vara först. Enligt svenskt reglemente är det inte tillåtet att köra så, men likt stallkörning, är detta något som aldrig beivras.

För 2 Whitehouse Express blev det förstås tvärtom, han kaxade upp sig i ledningen och kunde vinna enkelt. Här är det upplagt för repris. Det stora favoritskapet i sig gör det troligt att han åter får gratisledning och gratisseger. Man kan tycka att sådana travlopp är de tråkigaste som finns att titta på, men en spelare får inte styras av känslor. Favoriten är spelad till 69 procent och givet körkulturen ligger nog också chansen däromkring.


V75-2: Stolopp, två tillägg, medeldistans
Specialstatistik kring sådana här lopp publicerade jag under torsdagen på Twitter (@StatistikJens). Kanske något överraskande såg man att hästarna på dubbla tillägg är mycket gynnade. Det brukar man annars se i lopp över tre kilometer. Som i alla lopp med två tilläggsvolter såg man också att mellanvoltens hästar är mycket missgynnade.
Underlaget är ganska svagt, 31 lopp. Av dessa har nio vunnits av favoriten och lika många av andrahandaren. Detta gör tillsammans 58 procent. Övriga vinnare har varit spridda i intervallet 3-13.

I en statistikblogg är det givet att ge tipset till bästa hästen och andrahandaren 15 Geisha Sund. Lika givet är det att gardera vidare, med tanke på lopptypens skrällprofil. Ett spelvärt garderingsbud är 14 Rondine d’Asolo (1,0 procent!). Med 26 andra-tredjeplatser och ”bara” åtta segrar kan man ifrågasätta vinnargnistan, men hästen har en finfin uppgift framför sig och gynnas av hemmaplan. Tänk på att det finns tvilling, trio och plats också…
Hon placerar sig ofta högre än spelarna förväntar sig. Vid fem av de sex senaste andraplatserna har hon stått i 12,70-86,00. Vid de fyra senaste tredjeplatserna har eventuellt odds legat inom 13,10-140,50. V75-facit lyder 9: 0-3-2. I samma lopp ifjol slutade hon tvåa och delade ut 12,15 på plats.

12 Malgomaj B är klart bäst på mellanvolten och står faktiskt riktigt fint inne i loppet. Hon vann senaste starten enkelt före 7 Lacquer and Lace, trots att den senare som favorit fått bestämma i lustempo och Malgomaj startade med tillägg. Den här gången är Malgomaj B extra toppad eftersom det är hemmaplan. Hon är storfavorit att vinna denna head-to-head! Men på V75 är 7 Lacquer and Lace favorit, spelad till 29 procent, medan Malgomaj bara får fyra. Detta beror på att favoriten har en så optimistisk tränare!


V75-3: Klass II, autostart, lång distans
Robert Bergh leder tränarligan på V75 överlägset. Men som kusk har det inte gått lika bra, där ligger han på sjunde plats och har fler andraplaceringar än segrar. Han har fått spelarnas favoritförtroende tio gånger. En gång nyligen blev han utkörd för omstarter, i övrigt har det blivit två infrianden på nio försök. Motsvarande siffror inom V86 är 0/6.
Favoriten 4 Gianluca Boko var jättefin senast och sitter i ledningen på några steg. Han kan inte undvika tipset och kan även vara ett spikbud. Samtidigt ser jag det här som omgångens skrällopp nummer ett och helgarderar därför.


V75-4: Kallblod, ett tillägg, medeldistans
Det är sällan man ser ett så här jämnspelat tvåhästarslopp, det skiljer bara promillen mellan de två mest spelade. Statistiken [sidorna 271-272] visar att det är fördel, påfallande stor, för den slutliga andrahandaren. Statistiken visar också på jämna chanser volterna emellan.

10 Tangen Haap är bästa hästen. Jag tycker det oftare fäller avgörandet i kallblodslopp. Man brukar kunna hämta in tillägg där varmblod skulle stått ”omöjligt inne”.
Om motbudet 2 Art Nökkve ska kunna bjuda strid krävs nog att han når ledningen. Om han hamnar utvändigt och ska dra fram favoriten tror jag han är chanslös. Haken är att hästen inte är så startsnabb. Kusken får vara offensiv.
Galopprisken för 10 Tangen Haap ligger konstant på 2/10. Han har galopperat i två av de tio senaste, två av tio innan det, två av tio innan det och så vidare. Jag ser galopprisken som den tuffaste motståndaren här.

Norgetävlande kallblod brukar jag vurma för. De är mycket gynnade i de lägre klasserna. Det här är klassen precis under eliten, kallblodens silverdivision ungefär, och då är fördelen inte lika påtaglig.


V75-5: Brons, autostart, kort distans
Fem gånger om året, i snitt, segrar fyraåriga hästar i bronsdivisionen. Fyraåriga är kraftigt överrepresenterade bland de som favoritspelas. När nu en ensam fyraåring provar lyckan mot äldre, blir han som traditionen bjuder spelfavorit.
De fem vinnarna sprids inte jämnt över året, utan brukar koncentreras kring det sista kvartalet.
Chansen för 7 Louie Brodde är svårbedömd, men både spår [sidorna 127-128] och ålder talar för att han blir överspelad visavi chans.

I statistiken [sidorna 127-128 igen] ser man att det ofta är i spårlotten de här loppen avgörs. 2, 4 och 5 är toppspåren. 2 Copimade är bäst i den trion. Om han presterar på fjolårsnivå är han ”klar”. Kanske hjälper det att han gör första starten som valack? Han får tipsettan i alla fall.


V75-6: Klass I, autostart, kort distans
5 Västerbo Grosbois (13 procent) sägs vara ”bäst bakifrån”; och efter att ha sett honom tvärstanna i spets näst senast kan man förstå varför. Från ledningen har han vunnit en gång av fem, 20 procent. Från andra positioner visar siffrorna 3/27, elva procent. Det är en sällsynt liten skillnad!
Alla hästar går dock bäst i ledningen, och kusken säger att han ska köra där nu när det är kort distans (och stallbacksutfarten ligger efter mål…!). Från toppspåret är tipsettan i en statistikanalys given.

Statistiken på sidan 149 visar på betydelsen av att lottas till toppspår i den här jämna klassen. Om tempot blir högt och tipsettan åter bromsar i ledningen bör 4 Don Juan Sisu vara vinnaren. Han underspelas eftersom han inte är svensk. Ihop med favoriten 2 Holdyourhorses har man bildat ett svårdyrkat lås.


V75-7: Guld, autostart, medeldistans
Senast var 5 Oasis Bi ”bästa hästen” i sitt lopp. Men han hade bakspår och blev fast invändigt, så spetshästen vann. Här har han de bästa meriterna, men om han är bäst just för dagen är tveksamt. Storfavoriten 2 Propulsuion har varit fruktansvärt bra på slutet. Det går inte att tippa mot honom.

Men den här gången har Oasis Bi ett toppspår. 2 Propulsion drog ett läge som reducerar chansen – men som i än högre grad reducerar spelvärdet. Det har avgjorts många hundra sådana här lopp och siffrorna på sidorna 84 är pålitliga. Även kusken drar på sig några spelprocent för mycket.

Favoriten är naturligtvis ett spikbud. Men 5 Oasis Bi (tre procent!) underspelas i förhållande till chans, och det blir spännande att sitta med båda segerbuden på kupongen inför sista. Det lär skilja en del i eventuell utdelning… Och det är långt ifrån någon utopi att man överlever så långt!


Mitt spel
I lördags gav bloggsystemet för 960 kronor nästan 20 000 tillbaka. I söndags såg det bra ut på förhand – men en sågad favorit släpptes till spets, och i sista hade jag förstås inte en tanke på att strecka Twister Bi…
I onsdags satt V86:an, vilket inte är mycket att skryta om, men ranken var bra: Sju vinnare var förstarankade i bloggen! Omgångens enda skrällvinnare rankades tvåa och fanns med på tre hästar på systemet.
Form är färskvara. Nu hoppas jag den hållit i sig tre dagar:

Mångkupongen:
2 Whitehouse Express
15 Geisha Sund
4 Gianluca Boko
10 Tangen Haap
2 Copimade
5, 4, 2
2, 5
3 kronor
Två favoriter och tre andrahandare spikas där. Alla kan nog vara intressanta på vinnarspelet. En hundring på alla bör kunna ge mer än 500 tillbaks.

Stora systemet:
2 Whitehouse Express
15, 12, 14, 7, 2, 3, 8, 10, 4
Alla
10, 2
2, 10, 7, 5
5, 4, 2
2, 5
2 592 kronor
Detta kommer bli snarlikt det jag lämnar in på Tillsammans. Där är dock systemen ännu större, så ytterligare några hästar kommer med!

Sidospel:
V75-2
Trio 15 / alla / 14 – 13 rader á 10 kronor
Tvilling 14-15 – en rad á 100 kronor
V75-6
Tvilling 2, 4, 5 – tre rader á 50 kronor
V75-7
Trio 2 / 1, 4, 6, 7, 9 / 5 – fem rader á 40 kronor
Tvilling 2-5 – en rad á 200 kr

Sidospelen kostar tillsammans 780 kronor. En andel på Tillsammans kostar 350, och så kan man spela mångkupongen 50 gånger. Då landar helgens spelbudget vid 1 280 kronor. Undrar vad vi får tillbaka? Det ser ut att bli en rolig spelkväll!
Lycka till med spelbesluten!

ÄMNEN I ARTIKELN
__________________
Även en blind höna...går in i väggen!
Följande användare gav Sharp$ för den här posten:
Migge (+10), MatsE (+1), DogBert (+5), hammering (+5), Desideen (+5), Difsteve (+3), Ganondorf (+5), Grovport (+5), Torstens (+10), Heztapa (+1), Mcdilsson (+5)
hugotheboss är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Svara



td