Logga in
jan 2018
05

Calatans analys och speltips inför Stryktipset v.1 (6/1)

Spåkulan var riktigt bra putsad förra veckan. 12 rätt och 8784 kr i utdelning redan på det föreslagna Lilla systemet för 64 kr (som jag naturligtvis glömde lämna in själv för en gångs skull). Riktigt nära 13 rätt och miljonvinst i både Sharps Stryktipsbolag 250 och framförallt Sharps Stryktipsbolag 500. Men ingen idé att gråta över Heurelho Gomes hala handskar alltför länge; nya friska tag och på det igen.

Årets första kupong består uteslutande av matcher från engelska FA-cupen:


1. Norwich - Chelsea
Championship-laget Norwich möter Premier League-laget Chelsea.
Norwich håller på att fastna i ingenmansland i Championship; har nu 10 poäng upp till playoff för uppflyttning och 9 poäng ner till nedflyttning. Och det är en högst passande och rimlig tabellplacering; Norwich både skapar och släpper till lika mycket kvalificerade målchanser som genomsnittet i serien. Trenden har varit svagt negativ sett till säsongen som helhet. De enda skadebekymmer som finns i närheten av startelvan är forwardsalternativen Jerome och Naismith, men de har spelat tredje- och femtefiol denna säsong så i praktiken frisk och fullt tillgänglig trupp. FA-cupen är Norwich bästa (och enda?) chans på ära och berömmelse denna säsong. Man gjorde en riktigt bra insats i ligacupen där man bl a slog svårspelade Brentford borta i sextondelsfinal och pressade Arsenal till förlängning på Emirates Stadium i åttondelsfinal. Kommer satsa helhjärtat och sälja sig dyrt på lördag.
Chelsea har klättrat i tabellen de senaste veckorna. Är dock det lag bland top-6-lagen som presterat klart sämst när det gäller att skapa många och släppa till få kvalificerade målchanser från starten på säsongen; trenden i stort har också varit svagt negativ ett par månader. Chelsea har ett tufft spelschema i januari med totalt sju inhemska matcher innan man går in i februari och även har Champions League att tänka på igen. Möter bl a Arsenal tre gånger, dels i Premier League och dubbelmöte i ligacupens semifinal. Det är bara ordinarie (mer eller mindre) backen David Luiz som inte är tillgänglig. Chelsea hade ett vansinnigt hårt spelschema i december med nio matcher; måste rotera och vila spelare för att inte riskera utmattnings- eller förslitningsbekymmer. Känns rimligt att Champions League, Premier League och semifinal i ligacupen prioriteras högre än första matchen i FA-cupen just nu.
Helt klart bra läge för Norwich att möta och försöka välta storfavoriten Chelsea just nu. I skrivande stund spelvärde i krysset men inte i ettan men det kan svänga snabbt om Chelsea ställer upp med en sämre startelva än förväntat. Skönt för psyket och nerverna också att helgardera kvällsmatchen på kupongen om nu resten av resultaten faller ut väl.

Statistik


2. Aston Villa - Peterborough
Aston Villa är med och slåss om playoff-platserna för uppflyttning från Championship. Slirar lite i formtabellen men man har mött väldigt tufft motstånd och ändå presterat bra så det är absolut ingen fara på taket. Kikar man lite mer under huven ser det också väldigt stabilt ut: man skapar fler och släpper till färre kvalificerade målchanser än genomsnittet i serien och trenden har varit svagt positiv hela säsongen. Spelar fem matcher i januari och har bara serien och FA-cupen att lägga fokus på. Har ordinarie backen Terry borta p g a skada och dessutom en handfull skavanker strax utanför startelvan. Tror ändå att tränaren Bruce vågar toppa laget och satsa fullt ut här.
Snarlikt läge för Peterborough, fast en division lägre. Man skuggar playoff-platserna för uppflyttning men det ser lite mer prekärt ut än för Villa våningen ovanför. Peterborough skapar något fler men släpper även till fler kvalificerade målchanser än genomsnittet i serien; efter en fin inledning på säsongen har trenden varit svagt negativ ett tag nu. Har sex matcher i januari och inleder med två tuffa seriematcher mot lag från övre halvan av tabellen samt åttondelsfinal i EFL Trophy och FA-cupen mot Villa på tretton dagar.
Klar fördel Aston Villa som tänder på alla cylindrar just nu.

Statistik


3. Birmingham - Burton
Möte mellan två av bottenlagen i Championship.
Så här skrev jag angående Birmingham inför förra veckans kupong: ’Birmingham visserligen sist i både tabell och formtabell. Men det har inte sett fullt så nattsvart ut det senaste. Har i de tre senaste matcherna kommit till fler avslut på hemmaplan än både Norwich och QPR men förlorade matcherna ändå och skapade fler avslut på mål än Sunderland men fick bara med sig 1 poäng från det bortamötet. Höll innan dess nere suveräna serieledarna Wolverhamptons avslut till 9 när man tog emot dem i början av december. Birmingham både skapar färre och släpper till fler kvalificerade målchanser än genomsnitt i serien; trenden har varit svagt negativ men stagnerat.’ Det visade sig bli ett av genidragen att vikta hårt till Birminghams fördel, de ’skrällde’ mycket riktigt hemma mot topplaget Leeds (helt rättvist) och har sedan slagit även Reading i en jämn match. Har bara serien och FA-cupen att fokusera på. Saknar forwardsalternativen Adams och Vassell men så har det sett i en månad nu utan lagets prestation påverkats negativt.
Burton innehar just nu en av de andra nedflyttningsplatserna. Är det lag i serien som sett till hela säsongen skapar allra minst och släpper till näst flest kvalificerade målchanser. Trenden är dock stadigt positiv sedan slutet av september och de senaste två veckorna har resultaten börjat gå Burtons väg och poängen har börjat trilla in. Man är faktiskt det tredje formstarkaste laget i serien just nu men 9 av 10 poäng har kommit i förhållandevis jämna matcher mot lag från nedersta tredjedelen av tabellen. Haft en del tur men spelet och självförtroendet har onekligen fått sig ett lyft. Har bara serien och FA-cupen att fokusera på. Inga skador i eller i närheten av startelvan.
De fyra senaste mötena lagen emellan har alla vunnits av Burton, även om Birmingham varit väl lika bra i de två senaste drabbningarna.
Lite tråkigt att just dessa lag möter varandra. Hade varit bra läge för båda att skrälla om de mött andra ’bättre’ lag. Nu är det svårsiat och vi helgarderar i stora system med streck i ordningen X-1-2.

Statistik


4. Blackburn - Hull
Blackburn ligger på tredje plats i League One och har en playoff-plats med 9 poängs marginal och en match mindre spelad. Helt i sin ordning: Blackburn är ett av de fyra lag i serien som skapar flest och släpper till minst antal kvalificerade målchanser, trenden har varit positiv hela säsongen. Har 9 poäng från de fem senaste matcherna men prestationerna har varit riktigt bra och det kunde lika gärna varit full pott om man haft marginalerna lite mer på sin sida. Saknar med största sannolikhet sin ordinarie forward Antonsson men saknar inte alternativ i offensiven (Antonsson har står för 15% av lagets målskörd). I övrigt frisk trupp. Har bara seriespelet och FA-cupen kvar att spela.
Hull ligger tack vare bättre målskillnad precis över nedflyttningsstrecket i Championship. Både skapar och släpper till något fler kvalificerade målchanser än genomsnittet i serien. Är det tredje formsvagaste laget i serien med blott 2 poäng på de fem senaset matcherna. Men det har inte alls sett så illa ut på planen. Efter att nya tränaren Adkins klev in i början av december har man kommit in i andra andningen rent prestationsmässigt om inte resultatmässigt (än). Man började med att rättvist slå svårspelade Brentford men har sen alltså bara tagit ytterligare två poäng. Men man har skapat fler avslut på mål än motståndarna i alla matcher utom bortamatchen mot serietrean Cardiff vilket ändå måste sägas är riktigt bra då man mött formstarka topplagen Leeds, Derby och Fulham. Tabell och formtabell speglar alltså inte prestationerna det senaste! Den ende spelaren nära startelvan som saknas är forwarden Hernández men han har varit borta sen mitten av augusti så inget nytt där. Hull har bara seriespelet och FA-cupen kvar att fokusera på denna säsong.
Ganska jämnt mellan toppen av League One och botten i Championship. Tio tidningar och svenska folket i stort verkar favorisera Blackburn - då börjar jag strecka Hull som presterat mycket bättre än vad formtabellen ger sken av. Intressant värdespik?

Statistik


5. Bolton - Huddersfield
Bolton ligger på plats 20 i Championship, endast 1 poäng över nedflyttningszonen. Har en del blandade resultat och ojämna prestationer det senaste; är t ex det bättre laget mot bottenkollegan Burton men förlorar 0-1 och är utspelade av topplaget Sheffield United men vinner 0-1. Bolton är bland de lag i serien som både skapar allra minst och släpper till flest kvalificerade målchanser i serien. Har bara seriespelet och FA-cupen kvar att spela.
Huddersfield ligger på elfte plats i Premier League men har bara 4 poäng ner till plats 18 och nedflyttning. Hade en bra period i mitten och slutet december där man med stabila prestationer tog 8 poäng mot bl a Brighton, Watford och Southampton. De två senaste matcherna har dock varit väldigt platta insatser där man totalt skapat 2 avslut på mål och varit ganska så utspelade av Burnley och Leicester. Sett till hela säsongen är Huddersfield bland de tre lag i ligan som skapar allra minst kvalificerade målchanser och man släpper till ungefär lika många kvalificerade målchanser mot sig som genomsnittet i ligan. Har bara Premier League och FA-cupen att lägga fokus på.
Bättre grundkapacitet hos Huddersfield men oroväckande bleka insatser de två senaste matcherna. Bolton ruskigt ojämna. Garderar tidigt och streckar i ordningen X-2-1.

Statistik


6. Bournemouth - Wigan
I förra veckans analys diktade jag följande: ’Bournemouth är i fritt fall i tabellen och med jumboplatsen i formtabellen har man nu sjunkit under nedflyttningsstrecket. Men jag vill hävda att det ser mycket rödare och mörkare ut än vad det i själva verket är. Man har haft ett tufft spelschema det senaste där man bl a mött Manchester City, Liverpool och Manchester United. Matcherna mot City och Liverpool är inte mycket att orda om även om siffrorna blev lite väl stora. Mot United vann man dock både statistiken gällande antal skott och avslut på mål men fick ändå stryk med 1-0. Bournemouths fem senaste inkluderar även 2-2 mot Crystal Palace som är mycket bättre än vad tabellplaceringarna antytt och nu senast 3-3 hemma mot West Ham i en match där Bournemouth vann skottstatistiken men 26-10 och statistiken för avslut på mål med 10-5. Även om man totalt sett är bland de lag i ligan som skapar minst och släpper till flest antal kvalificerade målchanser så presterar man bättre nu än inledningen på säsongen; trenden har varit (starkt) positiv de senaste månaderna.’ Slog följaktligen Everton väldigt övertygande även om vinstmålet dröjde till slutminuterna. Spelade 2-2 borta mot Brighton nu senast men skapade bl a dubbelt så många målchanser och hörnor. Har totalt 5 matcher under januari och har bara ligan och FA-cupen att lägga krutet på. Saknar sina två av sina tre förstahandsval på forwardsidan - King och Defoe - men Bournemouth har gjort 7 mål på de tre senaste ligamatcherna så det verkar inte störa alltför mycket. Utöver detta en handfull spelare på de officiella skadelistorna men ingen av dessa är i närheten av en plats i startelvan.
Wigan leder League One med 7 poäng ner till playoff-platserna. Är det lag i serien som skapat flest och släppt till allra minst antal kvalificerade målchanser. Spelar totalt 6 matcher under januari och har bara serien och FA-cupen att fokusera på. Har ställt upp med ordinarie manskap i just FA-cupen men spelat med mer reservbetonade elvor i ligacupen och EFL Trophy. Frisk och kry trupp.
Klar fördel Bournemouth som är i bra slag; skiljer dessutom två divisioner mellan lagen. Ettan ser emellertid ut att bli bland de hårdast streckade på kupongen så vill man ge slumpen lite utrymme att härja så är krysset och eventuellt tvåan intressanta att ha med.

Statistik


7. Fulham - Southampton
Fulham har fått häng på topplagen i Championship igen och ligger just nu på tiondeplats med 4 poäng upp till playoff-plats. Hade en dipp i både prestation och resultat i oktober-november men har hittat rätt spår igen och är nu ganska rättvist det tredje formstarkaste laget i serien. Man är bland de fem lag i serien som skapar allra flest kvalificerade målchanser framåt och släpper till ungefär som genomsnittet i serien när det gäller kvalificerade målchanser emot sig. Frisk och kry trupp. Har bara Championship och FA-cupen kvar på schemat denna säsong.
Southampton gör sin överlägset sämsta säsong sedan återkomsten till Premier League 2012. Balanserar nu precis över nedflyttningsstrecket och är det formsvagaste laget i ligan med 2 poäng från de senaste 5 matcherna. I ärlighetens namn har man haft ett tufft schema med matcher mot bl a Chelsea, Tottenham och Manchester United och man har stått upp bra mot Huddersfield, Manchester United och Crystal Palace. Men det kan inte vara någon vidare kul stämning i klubben och omklädningsrummet just nu när 7 poängs marginal ned till nedflyttningszonen krympt till 0 på en månad. Southampton skapar något fler men släpper också till något fler kvalificerade målchanser än genomsnittet i serien. Saknar ordinarie backarna Soares och Hoedt, backalternativet Pied samt meste målskytten Austin p g a skador. Frågetecken även kring ordinarie ytterbacken Bertrand. Har bara ligan och FA-cupen kvar att spela.
Fulham riktig heta och dessutom skadefria. Southampton med tveksam form och psyke samt skador på 3-4 kuggar i laget. Två lag vars styrka är offensiven. Utgångstips 1 men gardering 12 vad det lider.

Statistik


8. Ipswich - Sheffield United
Ipswich ligger på plats 12 i Championship och har nu 9 poäng upp till playoff-platserna. För bara några veckor sedan så det betydligt muntrare ut med plats 7 och endast 3 poängs avstånd. Formen är alltså ganska ljummen med 4 poäng på de fem senaste matcherna. Inräknat här är tre förluster mot topplagen Wolverhampton, Derby och Fulham där man inte varit riktigt nära alls. Utskåpade i senaste matchen mot Fulham: 25-3 i avslut och 8-1 i avslut på mål i Fulhams favör. Ipswich både skapar färre och släpper till betydligt fler kvalificerade målchanser än genomsnittet i serien. Saknar nu ordinarie mittbacken Webster p g a skada, ordinarie högerbacken Spence p g a avstängning, ordinarie offensive mittfältaren Ward p g a skada och eventuellt även defensive mittfältaren Skuse p g a skada. Både Webster och Spence är bland de fem spelare i Ipswich med högst snittbetyg hos WhoScored såhär långt. Ipswich bygger dessutom mycket av sitt spel på att försöka komma runt på kanterna, i synnerhet på högersidan där nära hälften av Ipswichs anfall passningar och uppspel skett. Nu saknas alltså både högerbacken Spence och Ward på höger mittfält vilket måste vara negativt i flera dimensioner. Tränaren McCarthy har bekräftat att man kommer starta med Luke Hyam på mittfältet trots att han precis kommit tillbaka från långvarig skada och bara spelat totalt 8 minuter de senaste två säsongerna. Ipswich har bara Championship och FA-cupen kvar att fokusera på denna säsong.
Sheffield United ligger på plats 7 i Championship med 1 poäng upp till playoff-platserna. Till synes också formsvaga med 5 poäng från de senaste fem matcherna. Men man höll jämna steg med topplagen Preston och Aston Villa trots att endast en poäng bärgades, hade rejäl otur när man föll mot bottenlaget Bolton med 0-1 trots 16-4 i avslut och 5-2 i avslut på mål men gjorde en väldigt solid insats i senaste 1-1-matchen borta mot serietvåan Derby med 6-10 i avslut och 1-3 i avslut på mål i Sheffield Uniteds favör. Sheffield United skapar ungefär lika många kvalificerade målchanser som genomsnittet i serien men är det lag i serien som släpper till allra minst kvalificerade målchanser mot sig. Saknar centrale mittfältaren Coutts sedan en månad p g a skada. Har bara Championship och FA-cupen kvar att fokusera på denna säsong.
Ganska klar fördel Sheffield United både i kapacitet samt prestation det senaste. Tio tidningar och de flesta andra aktörer tippar 1 i första läget. Tvåan ser ut att bli ett av de två mest understreckade tecknen på kupongen. Klockren värdespik!

Statistik


9. Manchester City - Burnley
Manchester City har gått som ett tåg på raketbränsle i ligan och leder med hela 15 poäng efter 22 omgångar. Helt rättvist så även om marginalerna kanske är lite väl stora: Manchester City är det i ligan som skapar överlägset flest och släpper till allra minst antal kvalificerade målchanser. Spelar sju matcher i januari inklusive dubbelmöte med hungriga Bristol City i ligacupens semifinal innan man i februari även går in i slutspelet i Champions League. Ställde upp med i stort sett ordinarie manskap i förra årets upplaga av FA-cupen, men då var truppen i princip helt skadefri och man var utslagna ur ligacupen. Nu har frånvarolistan vuxit sig ganska lång och man saknar flera av sina bästa spelare: backarna Mendy, Kompany och Delph samt forwarden Gabriel Jesus. Dessutom frågetecken kring backen Walker som haltade av med känningar i låret senaste matchen och mittfältseleganten De Bruyne som inte kunnat gå hela matcher det senaste p g a knäproblem. Ordinarie mittfältaren David Silva missade två matcher i slutet av december p g a att hans barn föddes för tidigt och kräver läkarvård; var tillbaks och spelade 90 minuter i senaste matchen mot Watford men gjorde sin sämsta match på flera månader (sett till betyget hos WhoScored). I vilken utsträckning är tankarna och fokus på annat håll? Hur mycket vågar man riskera i FA-cupens tidiga skede just nu? Jag skulle vilja påstå att både ligan, Champions League och semifinalen i ligacupen har högre prioritet i detta nu.
Burnley är något av ett mysterium. Man är bland de lag i ligan som skapar allra minst och släpper till allra flest kvalificerade målchanser, men ligger just nu på sjunde plats och har 10 poängs marginal ner till mitten av tabellen. Burnley har överpresterat på en löjligt jämn nivå flera säsongen i rad nu så tränaren Sean Dyche gör någonting helt rätt med sin trupp. Spelar fem matcher i januari och har bara ligan och FA-cupen kvar att spela. Saknar tre ordinarie gubbar p g a skador: målvakten Heaton saknas sedan tidigt på säsongen och under december försvann även backen Ward och mittfältaren Brady. Trots dessa avbräck har Burnley fortsatt rada upp fina prestationer; man var bl a väldigt nära att chocka Manchester United efter två tidiga ledningsmål men släppte in kvitteringsmålet på tilläggstid och höll i princip jämna steg mot Liverpool nu senast (trots förlust 1-2). Har definitivt råd att satsa helhjärtat på lördagens cupmatch.
Även med lång skadelista är Manchester City givetvis favoriter att klå Burnley. Men jag tycker att oddsbolagen ger Burnley lite väl små chanser att ta poäng och när krysset och tvåan rensar mest på kupongen och eventuellt blir understreckade vad det lider så är de givna på kupongen. Läge att invänta startelvorna för den som inte vill helgardera!

Statistik


10. Millwall - Barnsley
Både Millwall på plats 15 och Barnsley på plats 19 spelar med ett öga på nedflyttningsstrecket i Championship. Har haft nästan uteslutande tufft motstånd det senaste men inget av lagen har gjort bort sig. Kapacitetsmässigt skiljer det inte så mycket mellan Millwall och Barnsley; båda släpper till något fler kvalificerade målchanser än genomsnittet i serien och Millwall skapar något fler medan Barnsley skapat marginellt mindre kvalificerade målchanser än genomsnittet i serien. Trenden har dock varit negativ hos Millwall i princip hela säsongen med svagt positiv hos Barnsley.
Millwall har tagit 80% av sina poäng i serien på hemmaplan, Barnsley har tagit 50% av sina poäng på bortaplan. Visst psykologiskt övertag för Barnsley då man vunnit samtliga fem spelade matcher mot Millwall (senaste fyra åren) inklusive motsvarande match i seriespelet i september.
Utgångstips 1 men gardering med X och eventuellt 2 är inte bortkastat.

Statistik


11. Queens PR - MK Dons
Queens PR befinner sig just nu på plats 17 i Championship och på tionde plats i formtabellen räknat på de fem senaste matcherna. Så långt ser allt ok ut. Men tittar man lite närmare ser det lite märkligt ut: på de fem senaste matcherna har man tagit poäng i de fyra matcher där motståndarlaget skapat flest målchanser men förlorat den enda match där man själva skapade flest målchanser. Så en del flyt har man haft det senaste. Man inledde säsongen riktigt förtroendeingivande och var fram till och med oktober ett av de lag i serien som skapade allra flest kvalificerade målchanser och man släppte också till färre kvalificerade målchanser mot sig än genomsnittet i serien. Men från november har trenden varit starkt negativ och sett till säsongen som helhet har man nu skapat ungefär lika många kvalificerade målchanser som genomsnittet i serien och man är bland de sju lag i serien som släppt till allra flest kvalificerade målchanser mot egna målet. Har bara FA-cupen och seriespelet i Championship kvar att fokusera på men i serien har man sett avståndet ner till nedflyttningsstrecket krympa från toppnoteringen 11 poäng i början av november till bara 6 poäng idag, så tankarna och nerverna är kanske mest där?
MK Dons huserar på plats 19 i League One, endast två poäng ovanför nedflyttningszonen. Är bland de formsvagare lagen i serien med ynka 4 poäng från de fem senaset matcherna. Men då har man haft ett tufft spelschema med 4 av 5 matcher mot lag från övre halvan av tabellen och prestationerna har inte varit tokiga alls: MK Dons skapade mer än 3 gånger så många kvalificerade målchanser än seriefyran Scunthorpe (oavgjort på bortaplan), skapade dubbelt så många kvalificerade målchanser än formstarka Plymouth (förlust på hemmaplan), spelade jämnt med åttondeplacerade Peterborough trots två utvisningar i första halvlek (vinst på hemmaplan) och skapade ungefär lika många kvalificerade målchanser som tiondeplacerade Oxford (förlust på bortaplan). Efter en bra men kort inledning på säsongen har MK Dons haft en period på ett par månader där man skapat något färre och släppt till något fler kvalificera målchanser än genomsnittet i serien, trenden de senaste veckorna har dock varit positiv. Har bara FA-cupen och seriespelet att lägga fokus på.
Oddsen hos de stora oddsbolagen indikerar att dessa värderar sannolikheten för utfallet X2 till runt 48%.
Skiljer visserligen en division mellan lagen men här är ett klassisk exempel på att svenska folket tittar mest på tabell och formtabell när de streckar sin kupong. Queens PR har fått med sig mer poäng än man förtjänat och har en negativ trend de senaste matcherna medans MK Dons varit värda fler poäng än de skördat och haft en positiv trend de senaste matcherna. När halvgarderingen X2 ser ut att bli understreckad med drygt tio procentenheter tycker jag den är ett mycket intressant val i match 11.

Statistik


12. Watford - Bristol City
Watford har egentligen potential att slåss om platserna precis bakom de europeiska cupplatserna i ligan men har nu dubbelt så många poängs avstånd upp till sjätteplatsen som ner till nedflyttningsstrecket. Skapar fler men släpper också till fler kvalificerade målchanser än genomsnittet i ligan; även om trenden varit positiv i flera månader har man underpresterat i stort sett hela säsongen. Känns lite som att det har börjat sätta sig i huvudet på både trupp och tränare nu, i december har man radat upp både förluster och röda kort. Har haft en lång lista med skador ett tag nu, speciellt i defensiven där ordinarie backalternativen Cathcart, Kaboul, Femenía och Britos fortfarande saknas. Är en bidragande faktor till att Watford släppt in flest mål i ligan efter Stoke och West Ham. Utöver det en handfull skador även en bit utanför startelvan. Spelar bara fem matcher under januari.
Bristol City gör en riktigt fin säsong i Championship. Ligger för närvarande på fjärde plats med bara två poäng upp till andraplatsen och direktuppflyttning till Premier League. Har två raka förluster. Men den första var mot serieledande Wolverhampton och där vann Bristol City såväl bollinnehavet som statistiken över avslut och avslut på mål. Den andra kom borta mot fjärdeplacerade Aston Villa; 5-0 skrevs slutresultatet men statistiken för avslut på mål var 6-1 så lite väl stora siffror. En stor del av förlusterna måst nog tillskrivas stackars reservmålvakten Luke Steele som gör debut när han ersätter utvisade förstemålvakten Fielding vid ledning 1-0 i minut 64 i matchen mot Wolverhampton bara för att släppa in kvitteringen 2 minuter senare och 1-2 på tilläggstid. I nästa match släpper han sen alltså in 5 av 6 skott på mål. Förstemålvakten Fielding har sonat sitt straff och är tillbaka i truppen mot Watford. Inga andra avbräck heller. Spelar sju matcher under januari inklusive dubbelmöte med Manchester City i ligacupens semifinal. Slog ju ut ett halvt reservfyllt Manchester United i kvartsfinalen i december. Seriespelet måste rimligen ha högsta prioritet för Bristol City. Följt av ligacupen där man alltså kan ta sig till final genom att slå ett Manchester Citys reserver (ställde upp med endast två ordinarie och tog sig med nöd och näppe vidare mot Leicester i sin kvartsfinal). Svårt att veta hur mycket tränare och spelare är beredda att offra mot Watford med första matchen mot Manchester City bara tre dagar därpå.
Watford känns helt under isen, har nog börjat snegla ner mot nedflyttningsstrecket som bara är 5 poäng bort nu. Hade Bristol City haft lite glesare spelschema hade tvåan varit ett intressant spikalternativ. Utgångstipset får bli X. Spelvärdet ligger helt i 1:an men Bristol City kanske välter tre storfavoriter av bara farten så helgardering är verkligen på sin plats här.

Statistik


13. Wolverhampton - Swansea
Wolverhampton leder Championship ganska så bekvämt. Och rättvist så: är bland de tre lag i serien som skapar allra flest kvalificerade målchanser framåt och är bland de två lag som släpper till allra minst antal kvalificerade målchanser mot sig. Åkte ur ligacupen mot Manchester City i oktober så nu återstår bara ligan och FA-cupen att fokusera på. Frisk och kry trupp.
Swansea visserligen sist i Premier League men tog en otroligt viktig och inte helt orättvis vinst mot Watford i första matchen under nya tränaren Carvalhal. Helt plötsligt ser det inte helt nattsvart ut i ligan och Carvalhal har ett fortsatt riktigt svårt men inte helt omöjligt läge att hålla sig själv och Swansea kvar i Premier League, men då måste man ge ligan 110% prioritet och fokus. Har ett helt gäng tuffa matcher i januari; möter Tottenham, Liverpool och Arsenal samt däremellan en kanske ännu viktigare match mot nedflyttningsrivalen Newcastle. Swansea skapar absolut minst antal kvalificerade målchanser av alla lag i ligan och släpper till fler kvalificerade målchanser mot sig än genomsnitt i ligan, speciellt på bortaplan är siffrorna extra dystra. Saknar en av säsongens allra bästa spelare i högerbacken Naughton p g a avstängning och har skavanker på startelvaaspiranterna Bony och Sung-Yeung.
Ganska jämnt kvalitetsmässigt mellan toppen av Championship och botten av Premier League. Tror att Wolverhampton satsar hårt även på cupen medan Swansea har huvudet helt och hållet i ligan. Spiketta!

Statistik


Enkelraden:
1.X
2.1
3.X
4.2
5.X
6.1
7.1
8.2
9.X
10.1
11.2
12.X
13.1


Lilla systemet: 64 rader
1.1X
2.1
3.1X
4.2
5.X2
6.1
7.12
8.2
9.X2
10.1
11.X2
12.X
13.1


Mellansystemet: 432 rader
1.1X2
2.1
3.1X
4.2
5.X2
6.1
7.12
8.2
9.1X2
10.1
11.X2
12.1X2
13.1

Kommentera (1)

promo
td