Sharps.se - Sveriges bästa sportsbettingforum med rekar, spelförslag och bettingtips

Sharps.se - Sveriges bästa sportsbettingforum med rekar, spelförslag och bettingtips (https://www.sharps.se/forums/)
-   Offtopic (https://www.sharps.se/forums/offtopic/)
-   -   Gourmand eller ungkarl? (https://www.sharps.se/forums/offtopic/6386-gourmand-eller-ungkarl/)

hardballs 2012-09-26 12:09

Citat:

Ursprungligen postat av Wagner (Inlägg 204296)

Gick det bra med malningen? http://www.clicksmilies.com/s1106/er...smiley-016.gif https://www.sharps.se/forums/193945-post51.html

Tårtan har jag inte testat. Men gifter den sig med glass är jag inte främmande för ett försök. :)

Var tvungen att kolla upp den. "Chokladbotten med en gyllene kräm, insvept i chokladtryffel, dekorerad med grön mandel."

Det där gyllene kräm lät lite diffust. :whistling:

Min morsa brukade mala kött, fast det vara kanske på 90-talet. Inte sett av den där mekaniska saken på ett tag. Och jag har varken familj eller utrymme för att äga en sådan maskin :) 500g räcker till 3-6 måltider för egen del.

Såg ett program på svt förut som gick in på mat med mera. Och det gäller väl att ha ett öga för köttet för att avgöra om det är bra eller dåligt, om man ska ta hem det eller välja annat. Minns inte namnet på programmet, men Henrik Schyffert var med.

Shell Peppe 2012-09-26 12:25

Var det detta eminenta program månntro?

http://www.youtube.com/watch?v=HHkb-fmNx9g

Wagner 2012-09-26 13:19

Citat:

Ursprungligen postat av Shell Peppe (Inlägg 204373)
Var det detta eminenta program månntro?




Ja den var bra, men knappast det han syftade på. :D


http://www.youtube.com/watch?v=De96FYBHCXs

hardballs 2012-09-26 14:20

Citat:

Ursprungligen postat av Wagner (Inlägg 204385)
[/SPOILER]

Ja den var bra, men knappast det han syftade på. :D


http://www.youtube.com/watch?v=De96FYBHCXs

Landet brunsås! Så hette det.

RobinD 2012-09-28 21:09

Jag kan verkligen rekommendera morotsbrödet i boken som avhandlar LCHQ frukost av Pauluns (paret och inte enbart Fredrik).

Dinkelmjöl, riven morot, vetekross, havrekross, linfrön, honung, olja, salt, jäst och vatten är allt du behöver.

Ni som snackar om lingongrova etc, gör om gör rätt!

joemag 2012-09-30 10:49

Citat:

Ursprungligen postat av RobinD (Inlägg 204920)
Jag kan verkligen rekommendera morotsbrödet i boken som avhandlar LCHQ frukost av Pauluns (paret och inte enbart Fredrik).

Dinkelmjöl, riven morot, vetekross, havrekross, linfrön, honung, olja, salt, jäst och vatten är allt du behöver.

Ni som snackar om lingongrova etc, gör om gör rätt!

Kan du inte lägga in hela receptet så man får försöka själv?

Donald 2012-09-30 11:14

Citat:

Ursprungligen postat av RobinD (Inlägg 204920)
Ni som snackar om lingongrova etc, gör om gör rätt!

Fast jag är knappast någon gourmand. En standardmåltid för mig är 350g köttfärs, ketchup och 200 g färsk pasta från Felix. Smaklökarna är helt fuckade :)

RobinD 2012-09-30 11:50

Citat:

Ursprungligen postat av joemag (Inlägg 205218)
Kan du inte lägga in hela receptet så man får försöka själv?

Ska se om jag minns, redigerar vid behov när jag kommer hem.

25 g jäst
2.5 dl vatten
1 tsk salt
1 msk honung
1 dl havrekross
2 dl vetekross
0.75 dl neutral olja
3 dl grovriven morot
0.5 dl krossat linfrö
10 dl dinkelmjöl

Värm vatten till 37 grader och lös jästen. Blanda salt, morot, kross och linfrön och honung. Rör sen ut olja och dinkelmjöl om vartannat, degen är lite kladdig och det är ok.

Jäs under bakduk 30 min, baka ut på lätt mjölat bord och dela i 4 lika delar. Dela de fyra delarna i lagom stora frallor och placera på plåt. Jäs i 30 minuter till under duk. Grädda på 200-225 grader i 10-12 minuter.

hardballs 2012-10-08 18:38

Kan nån förklara vad det är för grej med potatis?

Fast kontra mjölig potatis och när man ska använda respektive. :hattenav:

Lemasive 2012-10-08 18:42

Citat:

Ursprungligen postat av hardballs (Inlägg 206828)
Kan nån förklara vad det är för grej med potatis?

Fast kontra mjölig potatis och när man ska använda respektive. :hattenav:


Mjölig för mos eller puré, fast för allt annat.
Mjölig kan även användas för pommes.

RobinD 2012-10-08 18:45

Citat:

Ursprungligen postat av hardballs (Inlägg 206828)
Kan nån förklara vad det är för grej med potatis?

Fast kontra mjölig potatis och när man ska använda respektive. :hattenav:

Mjölig = mos och gratäng.
Fast = kok och stek.

Bra tumregel. Vill du lära dig än mer, kika här.

Wagner 2012-10-09 21:18

I allmänhetens tjänst har jag smakat mig igenom några tuber risgrynsgröt. Och överraskande vinnare blev. http://gbg.cooponline.se/Archive/Pro...0011390732.jpg

Man får ju salta lite och skvätta i mjölk i omgångar under den sakta uppvärmningen. Men det gäller ju all risgrynsgröt annars lär det bli tapetklister.

Ren slump att jag testade Coop:s gröt. Dom sålde kilosrullarna för 5 spänn och det är ju billigare än vad 500 gram kostar. :moneybag:

Äppelmos passar bra till risgrynsgröt, till andra sorter blir det rårörda lingon.

OBS: Det är absolut förbjudet att äta gröt med mjölk i tallriken. Måste man absolut ha mjölk till så häll upp iskall mjölk i ett glas. Men isvatten passar bättre och speciellt till risgrynen som ändå badar i mjölk.

Dricker aldrig mjölk i glas men i tallrik med skivad banan/äppelmos och kokt ägg slinker det ner. Men mjölken måste vara iskall. Både tallrik och mjölken åker in i frysen 30 min före man ska äta.

Kan ni koka ägg förresten? Klart jag kan tänker ni, men jag är inte så säker på det.

Lägg ägget/äggen i kallt vatten och precis när det börjar koka upp lyfter man bort kastrullen från plattan. På med lock och låt det stå i 5:30 minuter. Blir mycket bättre konsistens på både gula och vita än när man kokar på vanligt vis.

Är äggen för små kan tiden bli för lång. Så ge fan i att köpa små ägg som drunknar i äggkoppen. Ica har ägg i 12-pack både mellan och large i samma hög, men till samma pris. Ta large så får ni mer ägg för samma peng. Bäst av allt är att dom är bruna och det är trevligare än vita ägg. Vi äter med ögat också.

Oscar 2012-10-09 21:36

Citat:

Ursprungligen postat av Wagner (Inlägg 207049)
I allmänhetens tjänst har jag smakat mig igenom några tuber risgrynsgröt. Och överraskande vinnare blev. http://gbg.cooponline.se/Archive/Pro...0011390732.jpg

Man får ju salta lite och skvätta i mjölk i omgångar under den sakta uppvärmningen. Men det gäller ju all risgrynsgröt annars lär det bli tapetklister.

Ren slump att jag testade Coop:s gröt. Dom sålde kilosrullarna för 5 spänn och det är ju billigare än vad 500 gram kostar. :moneybag:

Äppelmos passar bra till risgrynsgröt, till andra sorter blir det rårörda lingon.

OBS: Det är absolut förbjudet att äta gröt med mjölk i tallriken. Måste man absolut ha mjölk till så häll upp iskall mjölk i ett glas. Men isvatten passar bättre och speciellt till risgrynen som ändå badar i mjölk.

Dricker aldrig mjölk i glas men i tallrik med skivad banan/äppelmos och kokt ägg slinker det ner. Men mjölken måste vara iskall. Både tallrik och mjölken åker in i frysen 30 min före man ska äta.

Kan ni koka ägg förresten? Klart jag kan tänker ni, men jag är inte så säker på det.

Lägg ägget/äggen i kallt vatten och precis när det börjar koka upp lyfter man bort kastrullen från plattan. På med lock och låt det stå i 5:30 minuter. Blir mycket bättre konsistens på både gula och vita än när man kokar på vanligt vis.

Är äggen för små kan tiden bli för lång. Så ge fan i att köpa små ägg som drunknar i äggkoppen. Ica har ägg i 12-pack både mellan och large i samma hög, men till samma pris. Ta large så får ni mer ägg för samma peng. Bäst av allt är att dom är bruna och det är trevligare än vita ägg. Vi äter med ögat också.

Äter du skivad banan/äppelmos och kokt ägg i en skål med mjölk??
Det var fan i mig en salig blandning.

Själv föredrar jag kanel och socker på risgrynsgröten, självklart med mjölk i skålen.

Ett iskallt glas mjölk och banan är väldigt gott.

eddieh 2012-10-09 22:14

Och vad är det för fel på risgrötens egen Rolls Royce?



Men då är jag iofs jävig i frågan.:whistling:

89 personer av 100, hade Felix som klar etta i SVT:s Plus förra julen.

:cheers:

Wagner 2012-10-09 22:37

Äter du skivad banan/äppelmos och kokt ägg i en skål med mjölk?? :D

Skivad banan och mjölk i skålen. Kokt ägg i en äggkopp.

Äppelmos och mjölk i skålen. Kokt ägg i en äggkopp.

Något mer ni vill missförstå? Ja det var så sant. Vill ni ha mackor till så pula inte ner dom i mjölken. :rolleyes:

Och vad är det för fel på risgrötens egen Rolls Royce?

Skiljer ganska lite mellan grötrullarna. Så Rolls Royce får stå för dig. :innocent:

Men just Icas var djävligt klistrig ett tag, men det kan skilja sig från gång till gång. All gröt kokas förövrigt på samma ställe, men med olika recept. Det lilla som nu kan skilja dom åt.

Wagner 2012-10-09 22:39

Citat:

Själv föredrar jag kanel och socker på risgrynsgröten, självklart med mjölk i skålen.
Kommer rapportera det här. Renderar inte detta en avstängning så avgår jag. :sad44:

martinsson 2012-10-09 22:43

Citat:

Ursprungligen postat av Wagner (Inlägg 207066)
Kommer rapportera det här. Renderar inte detta en avstängning så avgår jag. :sad44:

Det är väl så alla äter gröt? Förutom du då.

Wagner 2012-10-09 23:23

Citat:

Ursprungligen postat av martinsson (Inlägg 207067)
Det är väl så alla äter gröt? Förutom du då.

Blir inte godare för den skull. Den där perverterade fascinationen för spenljummen mjölk brukar hänga samman med amning långt upp i förskoleåldern. Det där kan ni kolla upp med lilla mamsen och se om det stämmer.

Annars finns det utbredd fältforskning, min egen, som stöder den teorin. http://www.clicksmilies.com/s1106/ti...smiley-034.gif

Men kanel ska vara med i gröten. Rör man ner direkt i kastrullen vid slutet av kokningen, brukar fastna i botten annars. Men ihop med socker och ljummen mjölk blir det mer godis än gröt och då kan man lika gärna ta en risifrutti. :)

Analys 2012-10-10 08:56

Mjölk har man kylskåpskall (dvs. 3-4 grader) i ett glas bredvid. I risgrynsgröt har man socker och eventuellt kanel - salt har man till middagen.

Sylt och liknande har man till havregrynsgröt, som man äter i fullkornsvariant med kanel och mjölken i ett glas bredvid.

Och förresten kommer risgrynsgröten i ett blått packet och i torr form. Man köper för fan inte de där pölsakorvarna ni snackar om!


Jiiiiiiizez!

Wagner 2012-10-10 10:49

Det var som fan. Trodde du hade egen risodling på balkongen. :ohmy:

Snart får man väl höra att du inte har en ko i carporten utan köper mjölk på tetra. Det räcker att jag maler köttfärsen själv så skippar jag korvstoppning, smörystning och liknande sysslor.

Hur ska jag annars hinna skriva alla recept och anekdoter? http://www.clicksmilies.com/s1106/er...smiley-010.gif

Analys 2012-10-10 11:52

Vänta lite här nu Einstein, du ställer in mjölken i frysen(!!) 30 minuter innan den kan förtäras, men du kan inte koka gröt i fem minuter för att slippa käka korvgröt?

:smoke:

Wagner 2012-10-10 12:11

Vet inte hur du kokar gröt och vill nog inte veta det heller, än mindre äta den. :cry: http://www.recept.nu/recept_nu/fruko...ed_kanelstang/

Beträffande mjölken så sköter den sig själv i frysen. :rolleyes:

Lemasive 2012-10-10 12:17

En kul sak är ju att om du har mjölk i gröten och kryddor kommer det smaka mer, du får en jämnare konsistens och även en behaglig värme.

Lite socker, mycket kanel, och mjölk äter man risgrynsgröt med.
Jag brukar ha en bit efterungslimpa på sidan med en gräddost och en svart kaffe.

sskssk 2012-10-10 12:42

Jag brukar äta det som frugan ställer fram.

RobinD 2012-10-10 13:11

Att ni ens debatterar gröt, i alla dess former, i denna tråd är förbluffande.

Analys 2012-10-10 13:22

Citat:

Ursprungligen postat av Wagner (Inlägg 207100)
Vet inte hur du kokar gröt och vill nog inte veta det heller, än mindre äta den. :cry: http://www.recept.nu/recept_nu/fruko...ed_kanelstang/

Beträffande mjölken så sköter den sig själv i frysen. :rolleyes:

Jag häller upp enligt förpackningen, sätter på plattan och rör om tills det ser gott ut. Blir som när självaste tomtemor i mora gör det.



Citat:

Ursprungligen postat av sskssk (Inlägg 207102)
Jag brukar äta det som frugan ställer fram.

Om sanningen ska fram så har jag inte gjort annat än att hyvla lite ost på bergis ett par månader. När grillsäsongen är slut är även mitt uppdrag i köket till ända:yes:

Citat:

Ursprungligen postat av RobinD (Inlägg 207107)
Att ni ens debatterar gröt, i alla dess former, i denna tråd är förbluffande.

Vad menar du? Finns det en mer passande tråd, gröttråden månne? :no:

Maijadona 2012-10-10 14:02

Gröt ska ätas kall direkt ur förpackningen! Mums:thumbup:

Lemasive 2012-10-10 14:03

Citat:

Ursprungligen postat av Maijadona (Inlägg 207116)
Gröt ska ätas kall direkt ur förpackningen! Mums:thumbup:

Segt med havregrynsgröt isåfall ;)

Maijadona 2012-10-10 14:05

Citat:

Ursprungligen postat av Lemasive (Inlägg 207117)
Segt med havregrynsgröt isåfall ;)

Menar såklart risgrynsgröt, lite förmycket "Gunde Svan" känsla över att äta havregrynsgryt.

Analys 2012-10-10 14:27

Kände mig nyttig och tog en Big Double Beef till lunch. 76pix för å må skit resten av eftermiddagen, tack donken!

Ingen starköl hade de heller, ska det vara så?

Wagner 2012-10-10 15:01

Citat:

Ursprungligen postat av Maijadona (Inlägg 207119)
Menar såklart risgrynsgröt, lite förmycket "Gunde Svan" känsla över att äta havregrynsgryt.

Jo havregrynsgröt funkar också.

60 %

40 %

Viktigt att inte vänta tills vattnet kokar innan man slänger i gryna för annars blir det pannkaka - ordvits. :whistling:

Jag gjorde själv så i 20-25 år så jag vet vad jag pratar om. Vattnet och grynen kokar inte ihop och det blir bara en läskig sörja. :thumbdown:

Så i med grynen innan det börjar koka. När det sen börjar bubbla så är gröten i princip klar. Rårörda lingon till och det är inget att diskutera vidare. :rant:

Lemasive 2012-10-10 15:07

En vän till mig anser att man skall steka havregrynsgröt och äta med bacon, det du.

Analys 2012-10-10 15:27

Den undre på din bild käkar jag Wagge. två dl vatten och sen in i micron på någon minut. Perfekt med gubbesylt!

Fast det blir ju förstås mest sörja, på helgerna får frugan göra i kastrull!

Wagner 2012-10-10 23:40

Ja stekt gröt är klassisk fattigmansmat. Fick man nog själv som barn, fast stryk istället för bacon om man inte åt upp. :)

Men allt prat om gröt börjar stå mig upp i halsen. Så i morgon drar jag till Grekland på en garanterat grötfri vecka. Så nu kan ni passa på att leva ut era lustar. Ta Nöt-Crème på harvregrynsgröten och drick avslagen trocadero till, jag kommer inte bry mig. http://th735.photobucket.com/albums/...ssesSmiley.jpg

Zimond 2012-10-11 19:28

Ägget kokar man bäst inifrån genom att injicera varm grädde.

RobinD 2012-10-11 19:41

Citat:

Ursprungligen postat av Zimond (Inlägg 207460)
Ägget kokar man bäst inifrån genom att injicera varm grädde.

Du vet att om du inte bekräftar att det där var ett skämt så måste jag ju testa det tillagningssättet!:D

Analys 2012-10-12 09:49

Citat:

Ursprungligen postat av RobinD (Inlägg 207464)
Du vet att om du inte bekräftar att det där var ett skämt så måste jag ju testa det tillagningssättet!:D

Då får du först och främst köpa dig vaktelägg. Vaktelägg injicerar man med grädde, men att man inte kokar de 10 minuter en kvart i 64 grader först har jag svårt att tro.


Edit: gräddinjicerade vaktelägg... Tråden har svängt från plastkorvsgröt till vaktelägg, jäklar vilken nivåhöjare man är!

Wagner 2012-11-06 14:34

http://static3.devote.se/gallery/big...4a608e6bb1.jpg Har det verkligen det? :cry:

joemag 2012-11-06 14:44

Citat:

Ursprungligen postat av Wagner (Inlägg 212309)

Nutella?

Wagner 2012-11-23 23:21

Då dyker vi ner i kvarnen igen. https://www.sharps.se/forums/193945-post51.html

Begick misstaget att köpa svensk högrev förra gången. :cry:

En tia billigare på Coop och så skulle jag slippa ett besök på Willys senare i veckan. Fan vet vad det var för nödslakt, ljust kött och knappt något fett. Svårt att se på paketen då dom nästan rullar ihop köttet.

Malningen i sig är ju här för att stanna men man måste vara noggrannare med råvaran lärde jag mig. Då dök denna lilla vän upp. 129 spänn kilot men värd varenda krona. :clap: http://www.ica.se/varor-butiker/vara...t/ica-us-beef/

http://norrkoping.matvaran.se/ica_pr...3920115933.jpg



Powered by vBulletin & vBadvanced CMPS
Design, Logos, etc Copyright © Sharps.se, 2010-2011. All Rights Reserved