Logga in

Letar du efter ett nytt bolag att spela på? Se spelbolagens bonuserbjudanden här.Svara
 
LinkBack Ämnesverktyg
Gammal 2017-05-19, 16:45   #1
 
Migges avatar
 
Reg.datum: jul 2010
Inlägg: 2 677
Sharp$: 5478
Standard V75-statistik 20/5 Jens Sjöden

Sveriges bästa häst?
För dagen, med en On Track Piraten ur slag, lär det vara Spring Erom. I lördags kvalificerade han sig för Elitloppet. Han är tolv år.
I onsdags fick vi se Sveriges bästa häst i en annan disciplin, monté. Han heter Nantucket och är elva år.
Bland kallbloden har Månprinsen AM fått stå tillbaka för Odin Tabac, såväl i SM i höstas som i den senaste starten. Odin Tabac är 14 år.
Som spelare ska man tänka på, att äldre hästar slår yngre då de möts. Samt att unghästloppsmeriter är kolossalt överskattade. Startar en häst med sådana – spela motbudet.
Liksom för människor bör det också vara aktuellt att justera pensionsåldern för hästar!

De två senaste helgerna har det varit V75 både lördag och söndag. En omsättningskoll:
6 maj Örebro [16:20] -2,1 procent
7 maj Vermo [14:30] +33 procent
13 maj Åby [16:20] -17 procent
14 maj Lunden [14:30] -7,6 procent

Åby-jämförelsen blir orättvis av att det var jackpot ifjol men inte i år. Jämfört med 2015 visar omgången minus fem procent. Märkligt för en på förhand sällsynt spelvänlig omgång kan man tycka, men 2015 hade omgången kvar den populära starttiden 14:30.
16:20-experimentet har nu pågått i 21 månader.
Söndagens omgång på Charlottenlund har tappat lite varje år, kanske på grund av vikande travintresse i Danmark. Eftersom det blev jackpot går det att räkna ut att den svenska delen av omsättningen uppgick till 17 881 269 kronor eller 69,5 procent.

Sidhänvisningarna i analysen avser Statistikbibeln V75.

V75-1: Klass I, voltstart, medeldistans. Struken: 12
Att Kihlström sitter upp är ett plus, tycker många. FÖR många. Om man jämför årets spelprocent med årets segerskörd finner man att man behövt multiplicera spelprocenten med en faktor 0,72 för att få fram segerfrekvensen. Motsvarande fjolårsnotering stannade vid 0,78. I takt med framgångarna de senaste åren har det paradoxalt nog blivit allt mindre lönsamt att spela Örjan.
Med schablonmässigt överspel, innebär det att den här favoriten har 0,72 X 65 = 47 procent segerchans.

Att uppskatta chanserna i voltlopp är svårt på grund av omstartsrisken. En omstart halverar favoritchansen. Man kan i alla fall konstatera, att 6 Floyd P Boko inte är någon undantagshäst för klassen. Tvärtom, han är ganska färsk. Favoritskapet bygger på spetschansen (och kusken). Spetshästens chans ligger kring 45 procent.

V75-2: Stolopp, spårtrappa, medeldistans
De här loppen är utskrivna för att generera skrällar. Man har lyckats också, delvis i alla fall. Det man kan observera efter ett knappt trettiotal körda lopp är en favorit-eller-skräll-profil. Andra-, tredje, och fjärdehandare vinner mer sällan än i andra lopp men favoritchansen förefaller inte påverkas.

Innan fredagens lunchsändning var 6 First Love Boko en ganska knapp favorit, spelad till 20 procent. Men efter intervjun där, med tränaren/kusken Jörgen Westholm, lär hästen bli omgångens raket sista dygnet. Han tyckte det var den bästa V75-chans han haft på jättelänge, och taxerade chansen till 20 på en 20-gradig skala… Och då ska man väga in att det inte är en person som har för vana att uttala sig på det viset.
Jag instämmer med statistiken och Jörgen: Favorit-eller-skräll. En-eller-många.

V75-3: Klass II, autostart, medeldistans
Tveklöst omgångens öppnaste lopp. Trots det, finns fem hästar spelade i intervallet 0,5-1,9 procent. Alla dessa bör ha bättre chanser än sina spelprocent (det noterar jag att även professionella oddssättare tycker). Jag helgarderar och håller tummarna!

V75-4: Kallblod, två tillägg, medeldistans
Från ena extremen till den andra. Här finner man omgångens bästa segerchans. I skrivande stund är 11 Art Nökkve inte omgångens största favorit. Han är spelad till 58 procent, medan den i V75-1 har 65. Det där lär dock rätta till sig då de bäst pålästa spelarna kliver in under lördagen!

V75-5: Silver, autostart, medeldistans
I söndags var det rollerpot på Top 7 och spelarna erbjöds 106 procent vinståterbetalning. Ändå satte omsättningen bottenrekord: 1,16 miljoner. Det är tredje gången på kort tid som vinstpotten översteg insatserna. Kanske blir det en till, då ingen hittade sju rätt i söndags. I så fall krävs att omsättningen håller sig under 1,97 miljoner. Det bör dock bli runt tre.

10 Whitehouse Express har inte imponerat på slutet. För tre starter sedan mötte han hårt motstånd, men slutade allra sist av tio felfria hästar. I starten efter vann han visserligen, men prestationen var likvärdig. Från spets höll han undan på målfoto mot Nose Gear… I årsdebuten senast blev det galopp.
Hästen har aldrig vunnit i så här hög klass. Hans senaste resultat från bakspår, i lägre klasser, lyder 0-4-0-5-3-2-2-0-2. En märklig favorit. Statistiken (sidorna 34, 109) visar att spår 10 är det sämsta bakspåret.

4 Regent Zet bör ta ledningen, och spetshästens chans ligger runt 45 procent. Spelet ligger runt hälften – spelvärd alltså.
3 Raffinos ska gå barfota runt om. Så har hon gått vid karriärens två största segrar, 200’ och 100’. Men hon har bara vunnit två gånger av elva på den balansen och har högre segerprocent med skorna på. Barfota har det blivit galopp tre gånger.

5 Lady Lee är tio år och gör sin 136:e start. Hon matchades inte som tvååring, eller första halvåret som treåring. Varje år från fyraårssäsongen har hon sprungit in sexsiffriga belopp! Vid nyår tvingas hon i pension. Spelarna undviker gamla hästar: 0,5 procent spelas hon till. Den enda som är mindre betrodd är den näst äldste, nioårige 9 Chip Dealer (0,3 procent).

V75-6: Guld, autostart, kort distans
Stallformen? Melander har bara vunnit ett V75-lopp i år (Nuncio till 1,0) – i Sverige. På slutet har man kunnat se indikationer om en uppryckning. Det blev seger i Finland för knappt två veckor sedan. I söndags blev det seger i Danmark – som måltvåa, men ändå. I onsdags tog man en V86-seger – med en 1,27-favorit, men ändå.
6 Volstead vann det här loppet ifjol på 09,8 mot mycket tuffare hästar. I normal form dödens-vinner han igen! I senaste V75-starten, då stallet var inne i en djup svacka, höll han undan för DD’s Hitman. Hur bra den är har vi fått se efteråt. U-tipset lyder uppåtform och säker seger efter utvändig löpning.

Statistiken visar, att innerspåret gynnas massor när man kortar distansen från 1640 till 1609 meter. Plötsligt blir det bästa spår, och förpassar 5 till andraplatsen. 1 Twister Bi profiterar av läget, men… favorit? Hästen är inne på första halvan av femårssäsongen. Det är väl tufft att begära att han redan ska räcka i Guld. Från ledningen är ingenting omöjligt (en 0,9-procentare vann på lunchen idag), men det är väldigt vad spelarna överskattar unghästar. Att gammal är äldst har Spring Erom och Harry Haythrow påmint om bara under de senaste sju dagarna! Bra spelobjekt är gamlingarna också.
4 Shadow Woodland ses som spetsfavorit och därmed också som främsta motbud till tipsettan.
Fältets äldsta, 3 Highspeed Call, rankas åtta av spelarna men slutar säkert längre fram än så.

V75-7: Brons, autostart, kort distans
Att ston favoritspelas i Brons hör inte till vanligheterna, det inträffar i vart 30:e bronslopp. Ston är underrepresenterade som vinnare både bland favoriter och ickefavoriter. Därtill överspelas de; den som spelar bronsston kan räkna med att i längden få 55 procent av sina insatser i retur. Bäst betalt får man på hingstarna. Valackerna hamnar mittemellan.

Intressanta specialjämförelser finns på sidan 128. Spår är i regel avgörande i de här jämna loppen. När favoriten har toppspår – som den har här – infriar den varannan gång. När den förlorar är det mot spår 5-hästen i första hand. Det spåret visar ruggig statistik över hela linjen. Det tredje toppspåret är 2.
Nu är de tre spårgynnade också de mest spelade. Fjärdehandaren har torskspårens torskspår, 9. Nä, det här låser vi på tre!

Mitt spel
I lördags totalsågades tre favoriter. Det är inte vanligt – idag till exempel sågas inte någon.
Så skrev jag förra veckan. I lördags gick det inte att såga någon favorit, då samtliga hade goda chanser. Så vann också fem av dem! Utdelningen blev därefter, det är naturligtvis roligare med omgångar som den innan, då flera favoritspelade var ”chanslösa”.

Den här veckan spikas en favorit: 11 Art Nökkve i V75-4 ska ha omgångens bästa segerchans. Mitt system spikar också två ickefavoriter, i nuläget spelade till 19 respektive 12 procent.

Alla
6 First Love Boko
Alla
11 Art Nökkve
4 Regent Zet
6 Volstead
5, 2, 4
198 kronor

Det där kommer att utgöra grunden för mitt Tillsammans-system. Det är mycket större. I ett ”statistiksystem” blir det förstås massgardering i V75-2, som är ett typiskt favorit-eller-skräll-lopp. Och vi kan nog komma att få bra betalt för skrällarna, då säkert ”alla” under lördagen kommer att spika den upphaussade favoriten (som i nuläget bara har 21 procent).
Lycka till med spelbesluten!

Källa: https://www.travronden.se/blogg/jens...bloggen-v75-87
Följande användare gav Sharp$ för den här posten:
hugotheboss (+5), Ganondorf (+5), Weju (+5), Gotland (+5), Grovport (+5)
Migge är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2017-05-19, 17:05   #2
 
hugothebosss avatar
 
Reg.datum: maj 2014
Ort: Malmö
Inlägg: 1 283
Sharp$: 642
Standard

Finns en del guldkorn hos Jens men också saker som gör en förvånad. Spår 1 är mkt gynnat av 1609 m och Melanders stallform är usel så jag spikar Volstead ��
__________________
Även en blind höna...går in i väggen!
hugotheboss är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2017-05-19, 17:27   #3
 
Staketkuskens avatar
 
Reg.datum: jul 2012
Inlägg: 801
Sharp$: 631
Standard

Faktor 0,72. Det fattar jag inte heller. Han ger ingen förklaring, men tror han gjort det förr. Dock försvunnit ur mitt medvetande.
__________________
@staketkusken016
Staketkusken är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2017-05-19, 17:30   #4
 
Reg.datum: jun 2011
Inlägg: 2 515
Sharp$: 3981
Standard

JS uträkning kring V75 på Ch i söndags stämmer inte. Ev dansk omsättning ingår i jackpotten på Gävle.

Det är bara när Norge deltar i en V75omgång samtidigt som de INTE deltar i målomgången för jackpotten som inte alla jackpott-pengar går vidare. Vid de tillfällena tar Norge "hem" sin del av jackpotten.

Därför går det inte att uttala sig om utvecklingen av det danska deltagandet i V75-omgången mha den sortens beräkningar.

Förtroendet för noggrannheten i JS slutsatser i allmänhet är inte på topp. Titt som tätt är det mer psuedo-statistik än något annat.
__________________
Spelälskande gringubbe som hellre klagar en gång för mycket än gång för lite!
Strappa71 är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2017-05-19, 17:33   #5
 
Staketkuskens avatar
 
Reg.datum: jul 2012
Inlägg: 801
Sharp$: 631
Standard

Jag tycker han, med flera, gör väl enkelt för sig genom att hävda att starttiden 16.20 är roten till alla omsättningsproblem.

Visst att tiden konkurrerar med fotboll och ishockey vintertid, men enligt min åsikt är det för mycket trav som i sin tur urvattnar spelet. Det är V75 i snudd på tre gånger i veckan, V86-miljoner och V64-jackpots och lunchtrav från Vaggeryd.

Dels kanske folk håller hårdare i plånkan, dels kanske ledsnat eftersom några miljoner i stort sett aldrig delas ut?
__________________
@staketkusken016
Följande användare gav Sharp$ för den här posten:
Migge (+5), hugotheboss (+3)
Staketkusken är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2017-05-19, 17:35   #6
 
Reg.datum: jun 2011
Inlägg: 2 515
Sharp$: 3981
Standard

Citat:
Ursprungligen postat av Staketkusken Visa inlägg
Faktor 0,72. Det fattar jag inte heller. Han ger ingen förklaring, men tror han gjort det förr. Dock försvunnit ur mitt medvetande.

Faktor 0.72 betyder att om du summerar V75%en för alla hans styrningar så kommer du fram till att han bara vinner 72% av de ggr som han "borde vinna" om V75%en skulle motsvara den statistiska vinstsannolikheten.

Spelarkollektivet övervärderar alltså ÖKs vinstchanser med nästan 39%!
__________________
Spelälskande gringubbe som hellre klagar en gång för mycket än gång för lite!
Följande användare gav Sharp$ för den här posten:
Staketkusken (+1)
Strappa71 är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg