Logga in
feb
28

ESSA rapporterar om matchfixning 2018!

Vi har redan delat med oss av Svenska Spels minidokumentär gjorda av KIT angående ökande problemet med matchfixning i Sverige. Dessa kan ni se här:

Del 1

Del 2

Del 3

Nu kommer ESSA, Sports Betting Integrity, men en rapport med en sammanställning för antalet misstänkta matcher från 2018.

Precis som vanligt är det tennis som dominerar listan. Utav 267 misstänkta fall så är 178 stycken (67%) för tennis och 57 stycken (19%) för fotboll. Ingen annan sport når upp till 10 misstänkta fall. Man kan förstå att tennisen är så dominant eftersom det såklart är enklare att försöka ordna matchfixning i en sport som tennis jämfört med lagsporter. Faktum är att utredningsarbetet ledde till att två tennisspelare fick livstids avstängning på grund av matchfixning.


ESSA:s generalsekreterare Khalid Ali kommenterar saken rapporten så här:

"– ESSA:s varningar är fortfarande en viktig barometer för att mäta vadslagningsrelaterad korruption globalt. Utanför tennis och fotboll börjar vi se nya hot som uppstår, som det ökade antalet varningar inom e-sport."

Problemet kring e-sports är väl lite detsamma som på lägre nivåerna i tennis vilket är att prissummorna är så pass små så att det kan kännas lockande att tjäna mer pengar via matchfixning. Det blir lätt problematiskt när man kan spela på matcher på låg nivå där möjligheten att tjäna mycket pengar på sporten är små.

Ser vi till vilka länder där problemen verkar vara störst så ligger Italien, Egypten, Spanien och Turkiet sämst till. Europa dominerar antalet varningar med 55% och därefter kommer Asien med 18%. Problemet är relativt små, eller okända, borta i USA där sport ändå är en väldigt stor del av samhället.


För er som är intresserade av att läsa hela rapporten så finns den här!

Ha en fin torsdag!

Kommentera