Sharps är skapad av experter inom spelbranschen och alla rankningar av operatörer på vår sida är gjorda med stor diskretion. Vi hoppas att de online spelbolagen som vi har valt ut faller dig i smaken. När du väljer att klicka på en utgående länk på vår sida, kan vi komma att erhålla provision, dock utan någon kostnad från din sida. Läs hela meddelandet här.
Logga in


Svara
 
LinkBack Ämnesverktyg
Gammal 2014-02-10, 16:32   #1
 
Reg.datum: maj 2013
Inlägg: 57
Sharp$: 1083
Standard

Skräddarsytt


Följande förklarande inlägg har funnits att läsa på Hattens blogg (gamblersvardag.se) sedan den 18 januari.


Skräddarsytt

Ingen, absolut ingen kan trovärdigt ha räknat hem att spelare från de utomnordiska länder som fått sig ett ATG-ombud tilldelat skulle kunna bli intresserade av svensk trav- och galoppsport i sådan utsträckning att det skulle bli en lönsam och betydande affär för ATG.

Det borde faktiskt vara omöjligt att få en enda om spel kunnig person – som kritiskt sätter sig in i problematiken - att bejaka ett sådant projekt.

Ändå - i takt med stigande omsättningssiffror applåderade ”alla” - inom främst då travsporten - den dåvarande ATG-ledningen. Remy Nilson blev närmast helgonförklarad. Det bästa som hänt svensk trav och galoppsport och andra liknande superlativer haglade över ATG-toppen.

Inte ens när Remy blev totalt massakrerad i en TV4-debatt med Lennart Persson i samband med att ”internationella” kunder i Sydafrika hade sopat banan med oss här hemma så reagerade knappt några på att allt inte stod rätt till - förutom då ett ökande antal inhemska spelare. Det är i stort bara spelare och fristående bloggare samt någon enstaka hästägare som har reagerat.

Det har allt för länge varit pinsamt tyst i mainstream media, inifrån ATG-huset (bortsett från de olika försöken med villospår) och bland trav- och galoppsportens aktiva om de verkliga problemen med de ”internationella” kunderna. Av varierande skäl förstås men tyst har det varit.

Åtgången av blindkappor, helstängda huvudlag, tungband och fasta bomullstussar tycks ha varit ofantlig de senaste åren.

Det borde vara lätt för de flesta att inse att redan innan ATG inledde samarbeten med utomnordiska spelföretag som ombud så måste tveklöst ATG ha ”försäkrat sig” om att man bland just dessa spelföretag kunde få in intresserade ”internationella” kunder genom att erbjuda ”rätt utformade avtal”.

Antingen har ATG kommit till nordiska storspelare med erbjudande om spel till fördelaktiga villkor via internationella partners eller också har ”samma” förslag kommit till ATG från nämnda storspelare själva.

Oavsett vilket så har resultatet i varje fall blivit en perfekt skräddarsydd lösning för de ”internationella” syndikaten Precis som avsikten måste ha varit.

På något annat sätt kan det inte ha gått till. Det går inte att räkna hem. Vad skulle det inte kosta att ens försöka skapa ett intresse för svensk trav- och galoppsport på diverse ”exotiska” platser? Det hela är ju löjligt. Misslyckandet vore givet.

Hur som helst har de ”internationella” storspelarna inte gjort något fel såvida de inte har ”betalat sig in” förstås. I övrigt är de åtminstone i mina ögon värda all respekt och beundran för sin kreativitet och smartness.

ATG däremot har ”gjort i brallan” - den blöta varianten. Först blev det varmt och kändes säkert skönt men nu kommer kylan.

Krishanterares råd är ofta; ”gör en pudel” eller ”ligg lågt en tid; det blåser snart över”. För pudeln känns det tyvärr att vara i senaste laget. Men ATG gör ett försök ändå och lägg alla kort på bordet. Att ligga lågt hjälper inte då det kommer att blåsa upp igen varje gång ”internationella” kunder storvinner. ATG sitter således även i skiten.

Självfallet grämer sig ATG för att man inte som Svenska Spel har ordnat så att man kan mörka storvinster ”efter behov”. Nu är det givetvis för sent att fixa till.

Ett annat stort problem ATG (ovetande?) dras med är synen på spelsäkerheten. Naiviteten är pinsam och uppmärksamheten (kompetensen) nära noll - speciellt med tanke de jätteinsatser som de ”internationella” syndikaten står för. Har ATG sin ”verktygslåda” bara som alibi för att rättfärdiga sig hos t.ex. lotteriinspektionen? Knappast, men det kan faktiskt se ut på det sättet så lite som ”verktygen” används när det i hög grad vore befogat. Inte bara för att fälla utan givetvis även för att fria och det kan vara nog så viktigt för speltryggheten.

Ytterligare en stor brist hos ATG är transparensen kring öresfonden. Fonden är spelarnas pengar som redan är skattade i alla led. Den ackumulerade fonden uppgår till minst 500 miljoner kronor. Hemlighetsmakeriet kring denna fond öppnar för spekulationer vilket för övrigt alla mörkningar gör.

Skulle det möjligen kunna vara så att ATG har ”nallat” ur öresfonden för att täcka upp hästsportens del så att den delen motsvarar vad den skulle ha blivit om inte en del av omsättningen vore ”dopad” av ”internationella” spelsyndikat? Den ”dopade” delen ger ju knappt någon nettovinst om ens någon. På så sätt skulle de ovetande aktiva inklusive hästägare inte ha haft skäl att misstänka något lurt med det ”internationella” spelet.

De ”internationella” spelsyndikaten är och kommer att förbli VIP-kunder hos ATG tills det att ATG tvingas att ändra sin policy gentemot dem. Det innebär att den inhemska spelargruppen fortsätter att förlora mer än vad den normalt skulle göra och att pengarna flyter ut ur landet och hur bra är det i längden för ATG och svensk trav- och galoppsport?

Hur har det då gått efter det att ”skräddaren” gjort sitt och sytt ihop avtalen? Jo, lysande för de ”internationella” spelsyndikaten som tjänat hundratals miljoner. För den inhemska spelargruppen har det blivit motsvarande miljoner i förlust som ska adderas till gruppens normala förlustkvot.

ATG har fått en delvis ”dopad” omsättning som inte givit mer än lite drygt 4 % i bruttovinst på den ”dopade” omsättningsdelen. Mot detta ska vägas minskad inhemsk omsättning och kanske framför allt det förtroendetapp och den badwill som blivit oundvikliga följder.

Vissa nu och/eller tidigare anställda hos ATG skulle förstås ha kunnat klara sig bra hittills och skulle även kunna göra så framöver genom att ha nära relationer med de ”internationella” spelsyndikaten.

Och hur gick det då för gruppen med de nu nästan undantagslöst tysta aktiva och hästägare som tidigare till stor del ledde ATG´s hyllningskör? Det vill säga den grupp jämte staten som ATG är satta att leverera till. Jo, för dem bidde det inte ens en tummetott, det bidde ingenting, det bidde minus!

Almen
Följande användare gav Sharp$ för den här posten:
Migge (+5), Hilding (+50)

Senast redigerad av almen den 2014-03-26 klockan 15:40.
almen är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2014-02-10, 17:14   #2
 
Viroids avatar
 
Reg.datum: jan 2012
Inlägg: 2 896
Sharp$: 16080
Standard

Det finns ingen öresfond hos ATG, de pengarna sätter ATG sprätt på varje år och har aldrig fonderat någonstans.
__________________
Alternativet till utveckling är förr eller senare avveckling.
Viroid är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2014-02-10, 17:54   #3
 
Reg.datum: maj 2013
Inlägg: 57
Sharp$: 1083
Standard

Citat:
Ursprungligen postat av Viroid Visa inlägg
Det finns ingen öresfond hos ATG, de pengarna sätter ATG sprätt på varje år och har aldrig fonderat någonstans.
Att Atg har satt sprätt på spelargruppens pengar har nog de flesta redan förstått. Pengarna skulle dock ha fonderats och använts på liknande sätt som Svenska spel gör med sina kunders bråkdelar och oinlösta.

Att ATG har förbrukat pengarna är på intet sätt förmildrande. Det är ju precis tvärtom - det är skrämmande och oetiskt! Det är stöld!
almen är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2014-02-10, 18:41   #4
 
Reg.datum: jan 2011
Inlägg: 658
Sharp$: 5535
Standard

Viroid, det är INTE ofta jag kan beslå dig med fel, men ATG har ett konto som heter "bråkdelar och oinlöst" som är exakt samma konto som Svenska Spel kallar öresfonden.

Problematiken med denna fond är att såväl SS som ATG äger att själva förfoga över denna, skillnaden är att SS betalar ut 90% årligen och rullar 10% för att täcka eventuellt outhämtade vinster i början på året, medans ATG i BÄSTA fall använder 10% till FETODDS och tävlingar, varav resten försvinner i ett fullständigt svart hål.

Det som förvånar mig är att bolagen skiljer sig åt i hanterandet av dessa pengar, som trots allt är beskattade med spelskatt, och således ska pengarna återgå till spelarkollektivet, det är ju inga pengar som ATG tjänat på någon affär, media eller liknande.

STÖLD är ordet!
hatten1 är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2014-02-10, 19:22   #5
 
Viroids avatar
 
Reg.datum: jan 2012
Inlägg: 2 896
Sharp$: 16080
Standard

Ja, ATG bokför sina bråkdelar och oinlösta vinster som en intäkt, betalar skatt för det och använder pengarna precis som vilket spelavdrag som helst. Det som blir kvar efter skatt motsvarar ungefär vad man betalar till HNS. Några medel öronmärks och fonderas inte, och har aldrig gjort så. Något rinner tillbaka till spelarna i de fall då framför allt platsoddsen skulle blivit under 1.00 men skjuter till medel så att man alltid får pengarna tillbaka. Det är dock ganska få kronor per år.

Naturligtvis är detta fel, och det hade varit så mycket intelligentare av ATG att för länge sedan försöka göra något vettigt av de här pengarna för att främja spelet. Något som är mycket lättare att göra i goda tider än nu när det är svångrem som gäller. Uppesittarkväll med V75 blir kanske roligare om det ligger fem miljoner i potten från början? Kanske lockar det till mer spel om man har en ständigt ökande drömvinst som faller ut den dagen någon blir ensam om sju rätt på V75? Man hade någon kampanj för några år sedan där jag tror man garanterades 500.000kr i vinst om man var ensam vinnare på V5. Det fick många att lämna in en lite wild and crazy V5:a på banorna. Lite fetodds på Dagens Dubbel skulle kunna lyfta den omsättningen en smula, det är stort behov av det etc.

Däremot finns det inget bankkonto någonstans innehållandes alla pengar från tidigare år, de är redan fördelade i varje bokslut.
__________________
Alternativet till utveckling är förr eller senare avveckling.
Viroid är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2014-02-10, 20:42   #6
 
Reg.datum: maj 2013
Inlägg: 57
Sharp$: 1083
Standard

Citat:
Ursprungligen postat av Viroid Visa inlägg
Däremot finns det inget bankkonto någonstans innehållandes alla pengar från tidigare år, de är redan fördelade i varje bokslut.
Viroid,

Det är väl ändå just det att pengarna redan är fördelade i varje bokslut som är det stora felet, ser du verkligen inte det? Det kan man väl ändå inte bara konstatera och nöja sig med? Eller?

Vad ATG skulle ha sett till är att minst 90 % av spelargruppens pengar skulle ha kommit tillbaka till just den gruppen årligen. Precis som svenska spel gör.

Det finns flera saker ATG kunde ha gjort för att återföra pengarna till spelarna, men inget sämre och mer oetiskt än det man valt att göra. ATG har valt att blåsa sin kundkrets! Livligt påhejade av de som istället fått ta del av pengarna.

För detta finns inget försvar eller några bortförklaringar! Det är det där med att se skillnaden på "mitt och ditt" som ATG och deras intressegrupper inte klarar av.
almen är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2014-02-10, 21:17   #7
 
Viroids avatar
 
Reg.datum: jan 2012
Inlägg: 2 896
Sharp$: 16080
Standard

Citat:
Ursprungligen postat av almen Visa inlägg
Viroid,

Det är väl ändå just det att pengarna redan är fördelade i varje bokslut som är det stora felet, ser du verkligen inte det? Det kan man väl ändå inte bara konstatera och nöja sig med? Eller?

Vad ATG skulle ha sett till är att minst 90 % av spelargruppens pengar skulle ha kommit tillbaka till just den gruppen årligen. Precis som svenska spel gör.

Det finns flera saker ATG kunde ha gjort för att återföra pengarna till spelarna, men inget sämre och mer oetiskt än det man valt att göra. ATG har valt att blåsa sin kundkrets! Livligt påhejade av de som istället fått ta del av pengarna.

För detta finns inget försvar eller några bortförklaringar! Det är det där med att se skillnaden på "mitt och ditt" som ATG och deras intressegrupper inte klarar av.
Jag är inte så upprörd som andra över det här, för det har klart och tydligt stått med i ATG:s årsredovisning år efter år. Ingenting har mörkats det minsta lilla, som man gör med t.ex. kupongavgiften hos ombuden eller intäkterna för Live-abonnemang (och utlandsavtalen).

Revisorer, lotteriinspektionen, staten och ST har alla godkänt det hela, och förvisso har frågan väckts ibland av spelare genom åren, men det brukar drunkna i kravet på barfotainfo, jänkarvagnsinfo eller vad om är på tapeten just då.

Jag tycker det är ett högst berättigat krav från spelarhåll att man slutar lägga rabarber på de där pengarna, men att retroaktivt börja härja ser jag som lika meningsfullt som att riva upp ett måldomarbeslut från 2004 eller liknande. Lagt kort måste få ligga, det finns nya kort som känns mer angelägna att diskutera.
__________________
Alternativet till utveckling är förr eller senare avveckling.
Viroid är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2014-02-10, 21:35   #8
 
Reg.datum: jan 2011
Inlägg: 658
Sharp$: 5535
Standard

Viroid: Det står ingenstans överhuvudtaget vad som händer med Öresfonden hos ATG.
Eller har jag missat det helt? Kan du påvisa var det står hur medlen används?

Men intressant vad du säger om pengarna från atg-live och kupongavgifter, det får jag börja gräva i nästa vecka om inga jackpots tar upp min tid :-)
hatten1 är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2014-02-10, 22:18   #9
 
Viroids avatar
 
Reg.datum: jan 2012
Inlägg: 2 896
Sharp$: 16080
Standard

Citat:
Ursprungligen postat av hatten1 Visa inlägg
Viroid: Det står ingenstans överhuvudtaget vad som händer med Öresfonden hos ATG.
Eller har jag missat det helt? Kan du påvisa var det står hur medlen används?

Men intressant vad du säger om pengarna från atg-live och kupongavgifter, det får jag börja gräva i nästa vecka om inga jackpots tar upp min tid :-)
Om du tittar i årsredovisningen för 2012 på sidan 40 så ser du där hur det tas upp som en vanlig intäkt i resultaträkningen i samma kontoklass som spelintöäkterna. Det görs ingen avsättning av dessa pengar sedan, utan man räknar ned det hela till ett resultat. Det resultatet balanseras sedan på sidan 43 i balansräkningen mot det man kallar hästsportens fond. Hästsportens fond är Gert Lindbergs påfund och är överskott man lagt undan sedan 1974 och framåt. Många lystna blickar har kastats på de där pengarna nästan varje år, men de senaste åren tror jag man varit glad över att det funnits något sparat på kistbotten för att slippa panikbesparingar.

Däremot är det oerhört svårt att någonstans i resultaträkningen eller dess tillhörande noter hitta något om pengarna från kupongavgifterna eller LIVE-abonnemangen. På något sätt har man trollat in dem pengarna i några andra poster där de är svåra att särskilja.
__________________
Alternativet till utveckling är förr eller senare avveckling.
Viroid är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2014-02-11, 08:11   #10
 
Helges avatar
 
Reg.datum: sep 2011
Inlägg: 8 455
Sharp$: 42467
Standard

Ronden idag.

Följande användare gav Sharp$ för den här posten:
sherwyn (+5)
Helge är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2014-02-11, 10:14   #11
 
Reg.datum: jan 2011
Inlägg: 658
Sharp$: 5535
Standard

Tomma tunnor skramlar mest.
hatten1 är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2014-02-11, 10:30   #12
 
tornados avatar
 
Reg.datum: okt 2012
Inlägg: 601
Sharp$: 3825
Standard

Ska inte spela 1 kr mer på detta BLUFFBOLAG förutom ev jackpottar å gå för v7 ,v6. Så är det å så kommer det förbli. Sedan ska jag berätta om denna bluff (redan gjort) för alla jag känner. I promise!!?
tornado är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2014-02-11, 10:37   #13
 
sherwyns avatar
 
Reg.datum: jan 2014
Ort: Danderyd
Inlägg: 440
Sharp$: 45
Standard

Helt otroligt hur det kunnat gå till så här...
sherwyn är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2014-02-11, 10:37   #14
 
putte64s avatar
 
Reg.datum: sep 2012
Inlägg: 7 558
Sharp$: 8279

Fotboll, testet slutfört
Stats: 57 - 143 - 0
ROI: 95.31%
Vinstprocent: 28.50%

Standard

Citat:
Ursprungligen postat av Helge Visa inlägg
Ronden idag.

Kul, de förbjuder något som enligt dem själva inte har funnits
http://www.youtube.com/watch?v=FjuhW-4tyEI
__________________
Om man gör som man alltid har gjort, då får man samma resultat som man alltid har fått!
putte64 är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2014-02-11, 13:31   #15
 
Reg.datum: jan 2011
Inlägg: 658
Sharp$: 5535
Standard

De förbjöd först "robotspel"
Därefter förbjuder de rejkbacks
Vad förbjuder ATG nästa gång?
hatten1 är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Svara



td