Sharps är skapad av experter inom spelbranschen och alla rankningar av operatörer på vår sida är gjorda med stor diskretion. Vi hoppas att de online spelbolagen som vi har valt ut faller dig i smaken. När du väljer att klicka på en utgående länk på vår sida, kan vi komma att erhålla provision, dock utan någon kostnad från din sida. Läs hela meddelandet här.
Logga in


Svara
 
LinkBack Ämnesverktyg
Gammal 2014-02-15, 20:44   #1
 
Reg.datum: maj 2013
Inlägg: 57
Sharp$: 1083
Standard

Myten om ATG´s onlinekonkurrens


Detta är en något uppdaterad version av en text tidigare införd på Hattens blogg. (gamblersvardag.se)


Myten om ATG´s onlinekonkurrens

I krönikor på varsitt håll så ondgör sig - och det med rätta - Lutfi Kolgjini och Johan Lindberg över onlinespelet från Sverige till bland andra i det närmaste skattebefriade Maltabaserade spelföretag.

LUDDE: ”Med internet har gamla avtal och gränser urholkats. ATG:s ensamrätt på spel på hästar är slaget i spillror och spelmonopolet finns bara på papperet. Inte i verkligheten.
Staten håller inte sin del av det avtal som skrevs 1974 där ATG har ensamrätt på spel på hästar i Sverige. Idag går hälften av allt spel på nätet från Sverige till utlandsbaserade spelbolag.”

http://www.sydsvenskan.se/opinion/ak...ag-har-och-nu/


JOHAN: ”Finns det då ett monopol i Sverige? Nej, inte alls. Det är stendött. Utländska aktörer som betalar minimalt med skatt på Malta har hälften av den svenska onlinemarknaden. En marknad som växer för varje dag samtidigt som den traditionella marknaden hos ombud och på bana minskar. Det är märkligt att den svenska staten gynnar dessa Maltabolag och straffar svenska bolag.”

https://www.travsport.se/nyheter/1.3...3y!-2009298206

Båda herrarnas (de kan vara vilseledda av ATG-propagandan) framställningar är dock avsedda att ge sken av att ATG är speciellt hårt drabbat. Med lobbying vill ATG förespegla miljardbelopp i utebliven omsättning. Det är en helt felaktig beskrivning och falsk bild av hur ATG påverkas.

I ett beställt (?!) inslag lördag 15/2 i rapport (se SVT-Play) gör Johan Lindberg allt för att förstärka den bilden för ATG och ST´s räkning. I det vinklade inslaget visas det ”stora stygga” Maltabaserade svenska företaget Betsson som med 600 anställda sägs vara en av konkurrenterna. Betsson lämnar i stort sett inte odds på svenskt trav. Möjligen på några riktigt stora lopp.

Jag har nära erfarenhet av utländska bookmakers från och med 1972 – dock aldrig med spel på svenskt trav – och jag vågar anta att denna min erfarenhet av bookies är större än vad som finns samlat i ATG-huset.

”Alla” som försökt spela hos bookmakers vet att de speciellt på små marknader med liten spridning på spelen är extremt försiktiga med att ta spel. Seriös bookmaking går ut på att ta minimal risk genom att i möjligaste mån balansera boken. Lycksökare i branschen blir inte långvariga.

Den max handfull bookmakers som ännu sätter odds på svenskt trav tar inga spel att tala om. Andra som Centrebet, Ladbrokes och Betfair har funnit det omsättningsmässigt meningslöst och stängt igen travbutiken.

För de flesta kunder är det bara fråga om småspel som de kan få in hos dessa bookies. Omsätter du stora pengar på andra breda spel eller är ”stortorsk” kan du få spela lite högre. Hur många av er har fått spela två tusen på en åttaoddsare i ett travlopp? Utom möjligen på antepost betting med ”kolossalt spelavdrag”. Oddsen på trav är en ”lockvara” precis som bonusar är för att binda upp kunder.

Jag har svårt att tänka mig att denna handfull bookies tillsammans omsätter över en miljon i veckan på svenskt trav. Men låt oss vara generösa mot Ludde och Johan och säga att det hos bookies omsätts nära två miljoner i veckan så det i alla fall blir 100 miljoner på ett år.

De stora onlinespelen från Sverige till utländska bolag är främst poker och casinospel samt sportsbetting. Där finns det tusen och åter tusen bolag jorden runt som står till tjänst.

Svenska spel är givetvis mycket hårdare drabbat av utlandskonkurrensen än ATG. För många som spelar stort finns ändå knappast SS överhuvudtaget (förutom då det gäller olika tips och bomben) utan de som spelar riktigt högt gör det hos asiatiska bolag och några få utomasiatiska som kan ta mycket stora spel samt på betting-börser såsom Betfair.

Vill man spela hårt på trav finns inget alternativ till ATG utom då möjligen singelspel/dubblar hos illegala bookies som finns på betydligt närmare håll än på Malta.

Och tänk ändå så stiger Svenska spels omsättning till skillnad från ATG´s. Bortsett då från ATG´s dopade del från utomnordiska ombud. Ja, jag vet, svenska spels omsättningsökning från utomnordiska ombud beror delvis också på att de har givits fördelar.

Sportsbetting (främst då fotboll givetvis) är stort ute i den stora världen - det är inte spel på trav. Trav är en sport som kan jämföras med cricket och bandy när det gäller antalet utövande länder. Det verkar som om många av travsportens höjdare är så förblindade av att vi nu har så framgångsrika hästar, kuskar, tränare och uppfödare att de inte inser att trav är ointressant utom i ett fåtal länder.

Den absoluta merparten av onlinespelen till utlandsbaserade spelbolag styrs av omständigheter till vilka ATG och SS är ickealternativ!

ATG har visserligen ett stort problem med utlandsspel men det är självförvållat. Och det är en miljardmarknad. Problemet är givetvis de för nordiska storspelare skräddarsydda avtalen med utomnordiska ombud!

Finansdepartementet har naturligtvis också genomskådat ”gråterskorna” kring och i ATG-huset och deras patetiska hot om att själva ”flytta verksamheten” till det så bespottade Malta. Hur skulle ett sådant hot kunna ge en välbehövlig skattesänkning? Var hittar ATG alla lobbyister och PR-snillen?

Om någon skulle få för sig något annat så vill jag säga; jag älskar verkligen trav och är rejält biten av det. Jag har sett samtliga elitlopp direkt sedan 1956. Mina första 42 såg jag live på plats. Jag missade då knappt en tävlingsdag på valla. Jag har även varit en flitig ”trackfarare” och besökt drygt 20 banor genom åren.

Jag engagerar mig därför att jag menar att ATG har varit så fruktansvärt klantigt skött de senaste uppemot tio åren. Åskådliggjort i deras usla handhavande av ekonomin och i deras kundförakt vilket jag finner avskyvärt. Ett exempel är att pengarna som finns i hästsportens fond motsvarar ungefär vad ATG har beslagtagit (bråkdelar och oinlösta) av spelarkollektivet efter sekelskiftet. Så är det i praktiken oavsett vilka bokföringstrix man åberopar.

Vad har spelarkollektivets pengar i den fonden att göra? Hästsporten har redan fått sin del via spelavdraget! Svenska spel återför motsvarande pengar till sitt spelarkollektiv. Om ATG´s handlande inte är stöld så är Svenska spels agerande direkt oansvarigt i och med att man då ger bort pengarna helt i onödan.

Det är också frustrerande men samtidigt intressant att betrakta alla kejsarrövslickande lakejer inom travmediavärlden som låtsas att de inte ser problemen. Finns det ingen riktig journalist bland alla självutnämnda låtsasditon?


Almen
Följande användare gav Sharp$ för den här posten:
Migge (+10), satori (+10), Viroid (+5), Echo (+10), Pilkast (+5), sandro (+5), DIF (+10), AndyMart (+5), boozty (+10)
almen är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2014-02-15, 21:11   #2
 
Migges avatar
 
Reg.datum: jul 2010
Inlägg: 2 867
Sharp$: 3617
Standard

Vid 19-tiden ikväll hade jag en "liknande" artikel men dock avsevärt mycket kortare då jag inte har samma erfarenhet som du almen...

För den nyfikne, läs inlägg 43: https://www.sharps.se/forums/trav-gal...-3/#post319615
Följande användare gav Sharp$ för den här posten:
sandro (+5)
Migge är uppkopplad nu   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2014-02-16, 13:10   #3
 
Reg.datum: aug 2013
Inlägg: 293
Sharp$: 2442
Standard

Vitsen är väl att framställa ATG som ett monopol på en marknad där entreprenörer inte släpps fram. Men det är ju inte längre ett monopol - det upplöses ju undan för undan. Unibet har ju kämpat i EU domstolen för det. Just det - du "glömde" den största online aktören Unibet i ditt inlägg(beställt? - det är ju så du argumenterar när man är för ATG)

Rädslan är ju naturligtvis att det inte går tillbaks några pengar till travsporten - bara rätt ner i onlineägarnas fickor. Och det - vad du än säger - är en katastrof. Tyskland och Benelux och många andra har förlorat sin travsport när man släppte lös aktörer som aldrig betalade tillbaks till travsporten.

Som hästägare förstår jag inte heller hur Unibet har rätt att använda min häst för spel. Dom betalar ju inget för det! har flera gånger tänkt stämma onlinebolag inför EU domstolen själv när dom utnytjar mitt ägande för sina syften.

Sug på den då.
Billman är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2014-02-16, 13:15   #4
 
Migges avatar
 
Reg.datum: jul 2010
Inlägg: 2 867
Sharp$: 3617
Standard

Citat:
Ursprungligen postat av Billman Visa inlägg
Just det - du "glömde" den största online aktören Unibet i ditt inlägg(beställt? - det är ju så du argumenterar när man är för ATG)
Vem är denna "du" som du refererar till?

Jag, almen eller en 3:e okänd person?
Migge är uppkopplad nu   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2014-02-16, 13:19   #5
 
sherwyns avatar
 
Reg.datum: jan 2014
Ort: Danderyd
Inlägg: 440
Sharp$: 45
Standard

Citat:
Ursprungligen postat av Billman Visa inlägg
Vitsen är väl att framställa ATG som ett monopol på en marknad där entreprenörer inte släpps fram. Men det är ju inte längre ett monopol - det upplöses ju undan för undan. Unibet har ju kämpat i EU domstolen för det. Just det - du "glömde" den största online aktören Unibet i ditt inlägg(beställt? - det är ju så du argumenterar när man är för ATG)

Rädslan är ju naturligtvis att det inte går tillbaks några pengar till travsporten - bara rätt ner i onlineägarnas fickor. Och det - vad du än säger - är en katastrof. Tyskland och Benelux och många andra har förlorat sin travsport när man släppte lös aktörer som aldrig betalade tillbaks till travsporten.

Som hästägare förstår jag inte heller hur Unibet har rätt att använda min häst för spel. Dom betalar ju inget för det! har flera gånger tänkt stämma onlinebolag inför EU domstolen själv när dom utnytjar mitt ägande för sina syften.

Sug på den då.
Kan bara instämma. För några veckor sedan visste jag inte ens om att man kunde spela på hästar från svenska travbanor på unibet, B365 osv. innan någon berättde det för mig här.

Men det är ju samma sak inom alla sporter att bolagen använder ligor och lag för sina syften. Men helt klart ett problem för ATG med maltabaserade bolag.

Senast redigerad av sherwyn den 2014-02-16 klockan 13:21.
sherwyn är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2014-02-16, 13:53   #6
 
Reg.datum: maj 2013
Inlägg: 57
Sharp$: 1083
Standard

Migge, jag såg inte din utmärkta sammanfattning med anledning av rapportinslaget förrän efter jag postat mitt inlägg. Det är uppmuntrande att fler av oss är snabbt uppmärksamma på ATG och ST´s ”fulspel” var helst det visar sig.

Det är beklämmande att ATG/ST försöker påverka politiska beslutsfattare – som knappast kan förväntas ha någon djupare kunskap om bookmaking – med rena fantasisiffror. Samtidigt vilseleder man även alla de aktiva inom travsporten som inte heller har någon erfarenhet av spelbolag.

Detta är ju en klassisk strategi. Att skylla ifrån sig och utse syndabockar för sina egna felbeslut. Att försöka flytta uppmärksamheten från det verkliga problemet - som åtminstone ”alla” spelare ser - är självklart avsikten.

ATG trasslar allt oftare in sig i motsägelser om sakers tillstånd. Hatten har kunnat visa det vid allt fler tillfällen. Desto mer felaktigheter vi hittar desto trassligare blir det för ATG. En naturlig följd när man försöker ljuga sig fram. Vi ska fortsätta att stressa dem tills de gör om och gör rätt. Det är det bästa utfallet för hästsporten och spelarna - men givetvis inte för sydaffe och några i ATG-huset.

PS!
Jag ser här ovan att det tyvärr finns några som uttalar sig tvärsäkert utan att - som det ser ut som - ha någon erfarenhet av spel hos bookmakers. Tråkigt, men ett förslag; räkna själva ut och återkom gärna med vad ni själva kommer fram till omsätts på svenskt trav hos utländska spelbolag. //DS!
Följande användare gav Sharp$ för den här posten:
Migge (+5), boored (+20), sandro (+5)
almen är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2014-02-16, 14:00   #7
 
Viroids avatar
 
Reg.datum: jan 2012
Inlägg: 2 896
Sharp$: 16080
Standard

Det Almen berättar är att spelet på svenskt trav ute hos internationella spelbolag är ganska litet. Det handlar dessutom så gott som uteslutande om vinnare, plats och head to head-spel, något som i ATG:s regi genererar eller skulle generera ett ganska lågt spelavdrag.

Det gör inte utländska spelbolag till några änglar eller oskyldiga lamm, men det är inte där grunden för ATG:s problem finns. De har istället sin rot i utlandsavtalen och en hårt driven speloptimering som tilltalar speltorskar mer än travsportsintresserade. Och då de senare dessvärre stod för en hel del av omsättningen har man fått lov att värva nya kunder i takt med att de gamla övergett dem. Det är mycket dyrt att jaga nya kunder istället för att behålla de gamla.
__________________
Alternativet till utveckling är förr eller senare avveckling.
Följande användare gav Sharp$ för den här posten:
Migge (+1)
Viroid är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2014-02-16, 23:19   #8
i hate bunnies
 
booreds avatar
 
Reg.datum: jan 2010
Ort: Akihabara
Inlägg: 1 452
Sharp$: 1188

mackapär ver.0.8.1
Stats: 2879 - 3456 - 618
ROI: 100.19%
Vinstprocent: 45.45%

Standard

Citat:
Ursprungligen postat av almen Visa inlägg
...räkna själva ut och återkom gärna med vad ni själva kommer fram till omsätts på svenskt trav hos utländska spelbolag. //DS!
...med max insats €0,55 på Elitloppet känns det inte som så mycket

Spoiler:
__________________
active:
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
old:
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
|
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
|
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
|
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


"…a soccer match is equivalent to two teams throwing a dice. The number 6 means goal and the number of attempts of both teams is fixed already at the beginning of the match, reflecting their respective fitness in that season."
boored är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2014-02-16, 23:33   #9
 
Wagners avatar
 
Reg.datum: mar 2010
Inlägg: 5 967
Sharp$: 2203
Standard

7.50 på en häst som Hultman inte vill starta känns inget extra så du kan tacka din lyckliga stjärna.

Om han ändå väljer att inte stå emot trycket så går det säkert att hitta någon ny liten blödning eller så. http://www.travnet.se/blog/2013/05/2...ah-elitloppet/
__________________
En ROI på 110 och 100 kr insats ger bara hälften så tjock plånbok som vid 102 % i ROI och 1000 per bet
Det värsta är inte att bli limiterad - Det är värre om man inte blir det
Nu även på Twitter
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Följande användare gav Sharp$ för den här posten:
boored (+20)
Wagner är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2014-02-27, 23:06   #10
 
Madmans avatar
 
Reg.datum: jun 2011
Inlägg: 77
Sharp$: 2586
Standard

Hej Almen!
Lika klockrena slutsatser som en inlämnad enkelrad i tobaksaffären på Surbrunnsgatan och som gav 7 rätt.
Innan jag såg ditt inlägg gjorde jag ett själv här på forumet för jag börjar bli så djävla trött på ATG som inte fattar väsentligheterna. Vill komplettera en punkt från dig.
Kundservice vet dom inte vad det är.
Att samla spelarnas synpunkter skiter dom i. Dom har en kundtjänst med folk som inte kan spelets grunder och saknar teknisk kunskap om siten.
Ledningen verkar inte ha spelinsikt förutom för lotteritänkande.
Inte ökar spelintresset.
Madman är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2014-04-09, 19:52   #11
 
Wagners avatar
 
Reg.datum: mar 2010
Inlägg: 5 967
Sharp$: 2203
Standard

Citat:
Ursprungligen postat av Wagner Visa inlägg
7.50 på en häst som Hultman inte vill starta känns inget extra så du kan tacka din lyckliga stjärna.

Om han ändå väljer att inte stå emot trycket så går det säkert att hitta någon ny liten blödning eller så. http://www.travnet.se/blog/2013/05/2...ah-elitloppet/
Redan sliten. http://www.aftonbladet.se/sportblade...cle18692392.ab

Men ärligt talat, fan så förnuftigt. Bara tanken på att se den där hästen sladda runt på solvallas betongbana gjorde ont i själen. Nu har tåget gått och det var fan så skönt.
__________________
En ROI på 110 och 100 kr insats ger bara hälften så tjock plånbok som vid 102 % i ROI och 1000 per bet
Det värsta är inte att bli limiterad - Det är värre om man inte blir det
Nu även på Twitter
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Wagner är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2014-04-11, 07:21   #12
 
Reg.datum: jan 2012
Ort: stockholm mm
Inlägg: 882
Sharp$: 5151
Standard

Flertalet av Internetspelbolagen Stänger av dig om du vinner mycket. DE VILL INTE HA KUNDER SOM VINNER.

Att du blir avstängd innebär att du får spela för korvören, själv fick jag en maxinsats på 15 kronor på ett spel som gav strax över 2 i odds, skitkul de tillät mig inte vinna ens 20 kronor !!

Visst du kan få spelen godkända efter granskning men de tar inga stora bet ( risker för dom )

Dom som spelar trav på intetnetbolagen skall vara medveten om att de

- tar bort pengar från svensk travsport. Går till utdelning t aktieägarna i Unibet- beslutades väl den gågna veckan.
- egentligen inte kan vinna stort, du blir avstängd innan du vunnit mycket. Deras drömkund är torskkunderna, konton med nettoutbetalningar vill de helst stänga.
incitatus är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Svara



td