Sharps är skapad av experter inom spelbranschen och alla rankningar av operatörer på vår sida är gjorda med stor diskretion. Vi hoppas att de online spelbolagen som vi har valt ut faller dig i smaken. När du väljer att klicka på en utgående länk på vår sida, kan vi komma att erhålla provision, dock utan någon kostnad från din sida. Läs hela meddelandet här.
Logga in


Svara
 
LinkBack Ämnesverktyg
Gammal 2017-12-03, 11:50   #1
 
Reg.datum: okt 2011
Inlägg: 93
Sharp$: 1177
Standard

Julkalendern: TRAVTEORI


År 2008 publicerade sajten travnet.se en travskola och den lades upp här på forumet för några år sen. https://www.sharps.se/forums/trav-ga...lskola-2008-a/Den är användbar även idag men då fanns inte top7, v86 Xpress och GS75.
Berglund och Malmrot deltog i den, bland andra.
Om nio år kommer väl folk googla på denna uppföljare, julkalendern (saknar mirakel och fokuserar på fakta, alltså inte lämplig för barn...).

Den heter Jakten på Tidskristallen - Nya Travtestamentet. Statistikbibeln.

Det var en kvinnlig deltagare förra söndagen i Grand Slam på tv4 som inspirerade, hon var mycket kunnig inom travteori och vann stort. 24 avsnitt, börjar med Finland och slutar med Winter Burst (bursten inleds 23 december, Axevalla och Umåker och avslutas med multijackpot på Örebro 31 december. Två norska omgångar och en finsk. Två luckor i julkalendern handlar om Finland och Norge, en om v75 och en om Winter Burst).

Målet är att målgruppen ska vinna och inleds med mycket svammel om hjärnor och travsykologi (första kommentaren lär bli: VILKET SVAMMEL-lägg ner!), sedan följer konkreta råd och tips. År 2026 måste vi skriva nya biblar. Då finns många nya hästar, tränare, banor och spelformer (troligen v75 på vardagar och v98 på lördagar med Top12 i lopp 9, Påsk Burst och Midsummer Burst).

Första advent. Sitter på ett tåg. Julsånger. "Tidig söndag morgon bara tuppen höll mig vaken idag...". Inleder alla dagar med Gessle och Flickan i en Cole Porter Sång. Valla och Gessle är allt en svennebanan behöver.

Tveksamt om man ska publicera såna här travskolor men hade lovat. Trav ska ju vara kul och en underhållande social grej... Men hoppas någon i målgruppen kan snappa upp lite saker här och var. Tex den spelform som just den personen gillar.

Min kompis säger alltid "Sluta skriva travskolor! Lär inte ut reglerna - det är våra hemligheter som vi ska använda - inga andra!!". Ligger något i det.

Frågan om atg gillar travskolor eller inte är ganska delikat. Självklart vill atg att bettare ska ta hem miljonerna (målgruppen här). De omsätter vinsten. Atg tjänar på proffsen. (När en svensson tar miljonen plockar hon tvärtom ut direkt och investerar i båt och bil). Samtidigt är ju budskapet i alla skolor att dra ner på antalet objekt. Framgångsreceptet är fokusering (vilket i och för sig inte behöver betyda lägre insats). Kärnan i julkalendern är ju att dra ner på kollekten, nöjesspelen, "underhållningsinsatserna", allt som har med speldjävul och välgörenhet och sånt att göra. Exempel: vi faller alla in i "alla-lopp-syndromet", nyckeln till vinst är att bara välja ut ett fåtal (2-5) objekt av de 50 möjligheter som erbjuds varje travdag (t ex v/ tv/trio i enskilda lopp, eller andra spelformer dd, v64 osv). Målet är alltså att lira två tusen kr på två objekt, casha 10 000 och stämpla ut med fett brutto. Atg tjänar mycket mer på folk som överkonsumerar (som vi ofta faller in i framför skärmen): som omsätter 10 000 på 10 olika objekt - och cashar hem 12 kr.

Det låter jobbigt seriöst, att dra ner på "nöjesspelandet", slasket, slentrianinsatserna (ca 80 % av alla våra insatser...) - självklart ska trav vara underhållning och nöje... (så som 99.9 % av atg-användarna ser det. En social grej, man köper en biobiljett och har kul). Travskolor är inte så lite von-oven-grej ("tala-om-får-andra"), visst, det är allt det andra vi gillar: folket, sporten, hästarna, den biten vi alla brinner för men när allt kommer omkring skadar inte lite inflöde då och då... Det går att kombinera, det seriösa och det andra, när man ändå håller på med trav kan man faktiskt skärpa till sig lite ibland och se till att göra det så effektivt som möjligt...
Varför inte?

Spoiler:
...liten utvikning om detta ... välgörenheten vi travnördar sysslar med... varför inte passa på och göra lite förtjänst samtidigt..? Varför enbart dela ut kollekt till andra..? Okej, lite travkristlighet skadar inte men...

Travskolor hit och dit.

Och Neves käpphäst "investera", ja, jag får också få utslag av travskolor, jobbiga seriösa typer (en kille vi spelade med 15 år sedan hade en bok med travregler och vi skojade om honom.... men han gick en miljon plus varje år under fem år och det var egentligen inget alls att skoja om...) När Neves skickade ut ett pissoar-kö-efter-två-stora-starka-tweet en lördagkväll ("de som påstår sig investera i travspel är bajsnödiga") fick inlägget hela travtwitter att skaka. Ström svarade. Travtwitter osäkrade internetrevolvern. Det var bara en språklig anmärkning, om irriterande frasen "investera i ett v75-system". Men många som vill vara lite seriösa med travet kände ju sig felaktigt träffade, bajsnödig-outade (lite korn av sanning om magknipet som finns dock i alla travskolor... Off topic i sammanhanget måste nämnas att Neves själv är ett geni och lite rektor för alla yngre i skolan, tillsammans med Jesus, Spante och Svensson osv, framtidens hopp. Extremt smarta människor med högsta gymnasiebetyg. Travets framtid).
Men när allt kommer omkring: trav kan vara underhållande OCH kunskap.

Social grej .... OCH nördigt.

Trav är ett underbart nöje och party party.... OCH inkomstbringande. Överlägset den bästa spelformen i landet. Se möjligheterna. Utnyttja dom.
Budskapet vi predikar till Winter Burst: trav blir faktiskt roligare de dagar man vinner. Tycker ni inte?
Trav behöver inte vara en motsättning mellan stenhårt nattarkivjobb och garv (man kan tex separera nöjeskontot från det seriösa kontot som travteorin talar om. Det har vi gjort nu).


FÖRORD
1. STEG-FÖR-STEG-METODEN
2. TOMTENISSARNA
3. GS75 och VÄGEN TILL DEN FÖRSTA MILJONEN
4. FINLAND
5. SVERIGES BÄSTA TRAVTIPPARE
6. TWITTER OCH SOCIALA MEDIER
7. VINNARE/PLATS, VIRTUELL RACING OCH HARRY BOY
8. TVILLING
9. TRIO
10. V75
11. V86
12. TOP-7
13. ARKIVET
14. LUCIA
15. DAGENS DUBBEL
16. AKTÖRERNA
17. DE AKTIVA / BANOR / UTRUSTNING
18. V4
19. V5
20. FRANKRIKE
21. NORGE OCH DANMARK
22. JESUS OCH STATISTIKBIBELN
23. TRE VISE MÄN
24. WINTER BURST



FÖRORD
Den första miljonen, den svåraste. Grunden att bli framgångsrik inom trav är att inse att man är talanglös.
Det tar lång tid att inse detta faktum. Ungefär 15-20 år.

Travsverige består av genier och idioter.
Jag har umgåtts med travmänniskor tjugo år (de som föds som genier och dör som idioter) och insåg nyligen att jag vet mer om dom än om mig själv. Först nu har jag insett att jag är en idiot.
När vi är unga tror vi att vi vet allt om trav eftersom vi inte vet nånting om oss själva. När man läser forum förstår man att det mest är ungdomar som skriver. Gymnasister. De vill veta mer och lära sig. Många inlägg (även på travforum) sågar andra människor. Det är en metod att lära sig.

Igår läste jag en människa som sågade sig själv.
Det måste vara Sveriges bästa travtippare.
När man läser någon som sågar sig själv vet man att han kommer vinna miljoner nästa v75-omgång, nästnästa eller väldigt snart i alla fall.

1. LUCKÖPPNING: STEG1
Analytiker och bankmän. Bildnissar och siffernissar. Vi människor har olika talanger. Det är en himla tur. Travvärlden består tack och lov av båda sorterna och först när man blir äldre förstår man att vi inte klarar oss utan varandra.
Det tar tjugo år med trav att inse att vi inte är övermänniskor.

Ni som läser detta är antingen analytiker eller siffernissar, vare sig ni vet om det eller inte. Människor har antingen visuellt minne eller sifferminne.
Det är en gråzon och vi ytterligheter på skalan kan hamna i extrema svårigheter om vi inte inser att bi behöver stöd av er andra. Den andra ytterligheten. Jag har ett visuellt extremminne. Och i sort sett obefintligt sifferminne.

Steg1 är alltså att utvärdera sig själv och andra - steg2 i metoden är att använda utvärderingen. Felet vi gör är att hoppa över något steg (i mitt fall steg2). Målsättningen med stegmetoden är nettovinst (travklyschorna spelvärde och storavinster). Snart är året slut, vi måste bli efterkloka först, sedan kan vi bli kloka 2018, målsättningen med julkalendern Travteorin och Jakten på Tidskristallen är två-tre miljoner tillsammans, travet har gått från att vara en egotripp till ett tillsammansprojekt, nyckelordet, framgångsreceptet; tillsammans är budskapet bakom varje lucka.

Jag har suttit i lopparkivet varje natt under 2017 och rankat travlopp dagligen och räknade nyligen ut att den som spelat vinnarpel på tipsettorna gjort x2 vinst, alltså fördubblat insatsen. Har ingen koll på de totala siffrorna vilket är idiotiskt. Jag har heller inte lagt ett enda vinnarespel under 2017 vilket i utvärderingen är det slutgiltiga beviset att jag är en idiot.

Det finns många spelformer och det finns också många metoder att arbeta med i travanalysen. Julkalendern ska beskriva fördelar och nackdelarna med dom.

2. TOMTENISSARNA
Sitter på ett tåg bland analytiker och bankmän, tänkare och doers. Vi är alla bevisligen lika stora idioter. (Idioterna som vet hur man gör lägger varken spel eller budget, de som lägger spel vet inte hur man gör).

Den stora idiotin är att vi inte inser vår begränsning och Julens budskap i år till nästa generation (Neves, Jesus, Svensson, Spante osv) är att inte göra samma misstag som vi, det ska inte ta 20 år innan vi inser att vi behöver varandra. (Doers är alltså alla som gör en massa saker utan att tänka efter, analytikerna vet hur man ska göra men gör ingenting. De tycker bara att det är roligt att tänka så de bara tänker. De första får alltså ångra allt de gör och de senare allt de inte gör. Oavsett vilken kategori man tillhör går det ju åt helvete).

2017 blev en vändpunkt, det var nära att det gick åt helvete, blev sjukskriven i februari och visste inte vad jag skulle göra. Från februari har jag suttit i arkivet. Det är en underbar verklighetsflykt.
Just nu har jag ett arkivbank i hjärnan med tio tusen travlopp (ca antal lopp per år) och fem tusen hästar (också ungefärlig siffra). När jag analyserar travlopp vevas samtliga starthästars lopp på snabbspolning från hjärnarkivet. Det är min metod. Jag ser loppen framför mig. När Statistikjens analyserar travlopp bläddrar han bland siffror, i statistikbibeln. Jag vet inte om han tittar på travlopp överhuvudtaget.

Jag läste Timos Tankar som är en analytisk sajt av travlopp och där berättade skribenten att han tidigt fascinerades av flipper och trav. Som ung "blev han fast" i alla kulspel och travlopp, skrev han. Jag har samma hjärna och talat med experter de senaste två åren som är expert på våra hjärnor.
Böcker, läkare, annat umgänge (med levande reinkarnationer av min hjärna) har förklarat varför just vi fastnar för detta. Det handlar om det visuella minnet. Vi hade pratat en minut och sedan frågade en läkare: "du gillar flipper va?". Jag har alltid varit besatt av flipper, hur kunde han veta det?
Vi som har ett visuellt minne lär oss snabbt hur kulorna rör sig. De går i samma omloppsbanor och det är ungefär som hästarna i ett travlopp. Man tittar på lopp, sedan minns man var och hur hästarna sprang och avståndet emellan dom, kallas visuellt minne.

Det förklarade mycket.
Till exempel sifferminnet, varför ettor och nollor bara snurrar runt och blir omöjliga att tolka, både på nordea.se och atg.se (man kan alltså inte skilja på en miljon och 100 kr)
Under alla år med travet har man t ex också funderat över alla travmänniskor som inte ens tittar på loppen, själv är man förhäxad, vill inte missa en meter, alla andra runt omkring frågar och tycks inte ha en aning var hästarna är... De har alltså andra hjärnor.
Mänskligheten är lyckligtvis kluven mitt itu, vi befinner oss på olika planhalvor, människor är olika och det är inte så konstigt.... Vänster hjärnhalva och höger hjärnhalva. När vi placeras in i grupper i femårsåldern och inleder socialiseringsprocessen dras vi till som liknar oss själva, de som har samma ögonfärg och kläder, de kan vi leka med...

I artonårsåldern kallar vi de som har andra talanger på andra planhalvan för nissar.
Tomtar.

Tomtenissar. Det tar sedan många år innan vi inser att vi inte är kompletta fulländade superindivider. Runt trettio fattar alla att vi är helt beroende av tomtenissarna. Utan varandra är vi rökta, ingenting.
När man fattat det blir man snabbt en vinnare.
Redan idag.

3. VÄGEN TILL FÖRSTA MILJONEN
GS75 inleds kl 15.50.
Spelformen hade premiär i mars och svårt att säga något om utfallet om tex omsättning, för få omgångar har avgjorts. Erfarenheten av tidigare introduktioner (tex v86): tar minst två år (100 omgångar) innan en spelform sätter sig. Man testar sig fram första året. Insats kontra målbild, potentiellt inflöde.
Nu får det vara nog med nya spelformer atg!
Låt oss lära oss de nya första!
Om tio år kan ni införa nästa spelform.

Målbilden för de fem kategorierna av spelformer sitter i ju ryggmärgen sedan många år. Självklart är potentialen (insats kontra omsättning) grunden för allt inom travteori. Till exempel att man inte kan göra 100k netto på tv/trio eftersom inte omsättningen är 100k.... (När man vinner 5000 kr på v75 rycker man på axlarna, bryr sig inte eller blir besviken, när man får samma summa på trio eller tvilling är man sjunde himlen, pga målbild, insats).

Målbild
1... v/tv/trio: 500-5000
2....v4: 2000-15 000
3....v5: 5 000-50 000
4....v64: 10 000-200 000
5....v75/v86/top7/GS75: 100 000 - 2 000 000

Är detta korrekt topp-5-rank av miljonspelen (kategori5 ovan )under 2017?? Högst mediannivå på utdelningarna 1) Top7... 2) GS75... 3) v86... 4) v75... 5) v65 fredag.

Att GS75 på sikt garanterat betalar stort är givet, orsakerna: 1) Skrällvänligare pga sämre hästar 2) Sju lopp, högre insats än v75, folk har inte råd med lika många streck 3) Baksmällan, färre läser på omgången, felstreckat eftersom folk är travtrötta på söndagar.

Kvinnan som vann 40 000 kr förra söndagen följde alla regler för travteori, metod och upplägg. Alltså huvudpunkterna i Nya Travtestamentet: arkivet, egna idéer, tidpunkt för inlämning, antal objekt (hon hade också rätt kassa att utgång ifrån, rätt nivåer på insats).
Gästtipparen visade att vägen till första miljonen inte behöver vara lång, den kan komma ikväll eller imorgon, budskapet bakom dagens lucka är tillsammans. Gästtipparens utgångspunkt, bollplanket, nätverket.

Travet är ett teamwork, vägen går genom tomtenissarna vi en gång i tiden skrattade åt, utan varandra är vi ingenting, vägen till den första miljonen börjar med att inse sin begränsning.
Första advent. Ögonlocken har fastnat. För att kunna se fler lopp måste spola bort kletet. Ett tecken på att man suttit för länge vid datorn.

Klockan är nio och sitter på ett tåg, vintersportsöndag med skidskytte och Kalla, har jobbat med trav två timmar, jobba hårt, utgångspunkten för all framgång, självklart i såväl Gamla Travtestamentet som det Nya...
__________________

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Följande användare gav Sharp$ för den här posten:
Migge (+10), Grovport (+10), Klanke (+50), abstruse (+1), Tirich (+10), Torstens (+10), satori (+15), MattiasB75 (+10), Akke (+30), yoozoo (+77), eveton (+25), SakanAA (+5), dolly (+5), Gotland (+5), Nollkollolisten (+50)
steff är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2017-12-03, 13:37   #2
 
Reg.datum: jan 2011
Inlägg: 658
Sharp$: 5535
Standard

Lysande och väl skrivet , även om du upprepar dig lite, så är det ju för att hamra in budskapet. Samarbete med visuellt och matematiskt är uteslutande av godo.
hatten1 är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2017-12-03, 21:10   #3
 
tornados avatar
 
Reg.datum: okt 2012
Inlägg: 601
Sharp$: 3825
Standard

Fantastiskt skrivit tack.
__________________
Mot strömmen det är Där pengarna finns....
tornado är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2017-12-04, 13:33   #4
 
yoozoos avatar
 
Reg.datum: maj 2012
Inlägg: 2 142
Sharp$: 8103
Standard

Intressant läsning hoppas på fortsättning!
yoozoo är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2017-12-04, 14:18   #5
 
Reg.datum: jan 2010
Inlägg: 292
Sharp$: 6499
Standard

Bra skrivet, jag ser fram emot fortsättningen!
erek är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2017-12-09, 10:00   #6
 
Reg.datum: dec 2014
Inlägg: 222
Sharp$: 1510
Standard

Kul läsning, mer travteori åt folket!

Förvånad att du inte fått de jag kallar rankmodellerna (Inte baserat på utseenden) efter dig än!
Solo är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2017-12-10, 14:20   #7
 
Reg.datum: okt 2011
Inlägg: 93
Sharp$: 1177
Standard

4. FINLAND
Norska och finska medborgare kan spela på svenska v75, via fintoto där loppen visas. Men vi kan inte spela på norska och finska v75. De enda finska tävlingarna som visas på atg är fredagsluncherna. Det har varit veckans bästa spel.
Men nu är magin bruten. Fredagen denna vecka var vändpunkten. En katastrofomgång, fem katastroflopp, sex hästar i alla lopp, och Vermo.
Förtrollningen med hämtpengar kommer aldrig tillbaka. Sagt under par år till kompisen: "har aldrig gått minus på de fem finska loppen fredagslunchen". Så fort man skriver sånt går man minus. Skrev samma sak om i ett annat sammanhang för några år sedan -"har aldrig haft fel i klass II på v75" - efter den dagen har man aldrig haft rätt i klass II...
Orsaken varför man dubblat insatsen varje fredag (och sedan spelat bort vinsten på svenska v65 som börjar en timme senare) är: 1. Få läser på, konstiga odds. 2. Extremt låg och ojämn klass på hästarna, 2-3 stycken som är ett par sekunder bättre än övriga, inte särskilt svårt att se, bara öppna startlistan. 16 på några hästar och 18-tider på resten. 3. Körstilen i Finland liknar Sverige, inte alls som i Norge. De gasar. Bästa hästen får chansen, har aldrig sett bästa hästen sitta fast invändigt. 4. Finns inga streckspel, finns inte v4, v5, och v3 och det är förmodligen största anledningen varför man går plus vecka efter vecka... Man tvingas hålla på med de spelformer som ger plus på kort sikt: vinnare, tvilling, och trio enbart i ett lopp.

5. SVERIGES BÄSTA TRAVTIPPARE
Trav handlar om att välja ut de spelformer där man går plus på ett års sikt. Spelar man enligt reglerna kan man gå plus på alla spelformer naturligtvis. Vi ska i denna travteoriskola inte peka finger vilka spelformer som är bäst. Det är lite olika. Bara för att vi gick back på v5 och v64 2017 (och plus på tvilling tex) behöver det inte vara så för alla). Men tvilling, v75 och dd har för mig varit de klart bästa spelformerna sett 10 år tillbaka i tiden. Troligen för att man är dålig på att sätta ihop systemen till streckspelen.
De fem finska loppen har varit en läxa. En tankeställare. Man har ju sagt: "om jag enbart skulle lira Finland förmiddagar skulle jag blivit rik på trav i år". Främsta orsaken är alltså valet av spelform.
Vad skiljer Sveriges bästa travtippare från Sveriges Bästa travspelare, och Sveriges sämsta travspelare...?
Urvalet. Insatserna. Fokuseringen. Att dra ner på nöjesinsatserna, slentrianspelet, de "inkastade spontanspelen". de som ligger på topplistan Sveriges Bästa Travspelare väljer ut de heta objekten varje dag, de lopp de läst på, har edge.

6. TWITTER OCH SOCIALA MEDIER
Öppnade ett twitterkonto i början av juli. Det heter Fakta. Syftet var att lära sig mer om travet, stallet, hästarna, och travets historia. Många säger ofta "jag kan trav", och då menar man ofta grunderna i sporten. Men man blir ju aldrig fullärd. Även om man sitter och klickar på svensktravsport.se tio timmar per dag skummar man bara på ytan. Dyker ju upp tusen nya hästar varje år, tvååringar, treåringar, fyraåringar, tyska, amerikanska.
Det andra syftet med twitterkontot är att fokusera bättre, ungefär som denna travskola. Man skärper till sig när man har ögonen på sig. När man har bollplank, som inledningen på Nya Travtestamentet handlade om.
Det tredje syftet var att undersöka twitter och sociala medier i stort... NU vet man hur twitter fungerar.

7. VINNARE/PLATS
I februari började jag skriva travtips på en sajt. Fokuserade på dagtravet. v4 och v5. Anledningen att man valde de objekten var att det borde finnas ett stort behov. Travnet hade en grym v4 -service tidigare (analys och intervjuer med alla tränare) men la ner. Finns bara ett enda tips till v4 (ViTippa) nu att hitta på nätet. Till v5 finns inte ett enda tips i hela Sverige... Väggtidningen lade ner de för ett år sedan. Mycket märkligt att det finns omgångar som startar kl 14.00 varje dag helt utan tips, omsätter ju trots allt 2 miljoner totalt om man räknar in alla spelformer till de fem racen...
Efter några veckor satt man förundrad... Det var mystiskt: hästarna man rankat först spelades till favoriter i alla lopp, så många besökare hade inte sajten... Man undrade om det var "foliehattsfenomen". Alltså inbillning. Efter tre månader var man övertygad om att det inte var inbillning. Sajten invaderades av utländska besökare. Uppenbart en och samma aktör. Som bytte server hela tiden. VPN. Ett normalt surffenomen bland storspelare. Storspelare vill tydligen vara anonyma.
Anledningen varför storspelare byter servrar och vill vara anonyma är inte att de sysslar med ljusskygg verksamhet, det förklarade en expert på detta... Anledningen är tvärtom: de vill skygga sig mot kriminella individer. Det är ganska naturligt beteende när man tänker på det, handlar om enorma summor som omsätts. Överallt där pengar finns i omlopp dyker är ljusskygga intresserade. De lever i annan verklighet än vi andra, de som äger såna summor. De måste tänka på säkerheten.
Aktören omsatte ju sexsiffriga belopp varje dag på travet, eller sjusiffriga. Det kunde man enkelt räkna ut. På vinnarespelen handlade det om insatser runt 5000-10000 per lopp, max vad man kan lägga på vardagstravet, omsättningen är ju inte hög. Jag kunde skriva vilken häst som etta, alla odds sjönk som en sten. Alla, utan undantag. Ofta tippar man ju 4-oddare, dom stod i 2.00 innan start.... Tippade man en 14.00-oddsare som etta stod den i 7.00 vid start.
Jag frågade runt om detta och en person sa: "inget konstigt, eftersom det inte finns ett enda tips nånstans till luncherna är det inget konstigt att han spelar när han hittar ett..."
Trodde det var en utländsk aktör men kan ju lika gärna varit en svensk, det enda man vet om honom är att det var en spelintelligent aktör, som Ström brukar säga. En miljardär, eller mångmiljonär. Finns väldigt många inom travet, efterlyste men han hörde inte av sig. Han var duktig på spelteori och lärde mig mycket. Han gick plus på det där.
Jag upptäckte alltså att han gick plus (om man spelat vinnarespel på samtliga tipsettor mellan februari- juni dubblade man insatsen), en tankeställare, en viktig läxa inför 2018. Själv är man fast i streckspelsträsket. Man kan ju vinna lika mycket, miljoner, på alla andra spelformer. Ska helt enkelt (självklar läxa från 2017) lira vinnarespel under nästa år, om tankeexperimentet ovan ska funka i praktiken krävs ju att man lägger exakt samma insats oavsett odds.
Det är en vattendelare. Man brukar ju vikta insats efter odds. Självklart lägger man lägre insats när oddsen är höga. Malmrot brukar säga det "man behöver inte samma insats om oddsen är 100.00 på dd", till exempel. Min kompis säger tvärtom: en annorlunda teori... Han säger "när oddsen är högre ska man ha STÖRRE insats".
Det enda alternativet för 2018 är att ha exakt samma insats i alla race oavsett odds, och att vara med i alla race... Bevisligen varit en plusvariant om man följt sin egen rank. Har rankat ett tiotal omgångar här på sharps också senaste månaderna, 6-12 race. (Plus 9 v75-omgångar). Om man lirat vinnarespel på samtliga tipsettor till de tio omgångarna, ett sjuttiotal lopp, hade man nästan fördubblat insatsen. Det är alltid antingen eller. Antingen en enda ranketta som vinner under en omgång, en högoddsare, eller tre fyra favoriter. Romme i fredags, och Örebro för ett par veckor sen vann fyra rankettor, det var i och för sig ett par halvskrällar bland dom , 11 Pacific WF till 6.00, och Xantis Brazil till 4.50.
Men högoddsarna biter ju bättre och ger bättre avkastning i längden, det har månaderna här visat: tex rankettorna 10 Pompano Euphoria 18.01 - 9 Djorkaeff Sisu 9.28 - 1 Ville Sikho 39.42.
Kör man konstant insats på rankettorna har alltså 39 "gratislopp" efter en sån högoddsare...
__________________

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Följande användare gav Sharp$ för den här posten:
Migge (+10), Gotland (+10), lenninen (+10), eveton (+10)
steff är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2017-12-10, 18:47   #8
 
Reg.datum: jan 2011
Inlägg: 658
Sharp$: 5535
Standard

Steff- det där med insats/spel är ytterst intressant, och handlar till syvende och sist på vad du är bäst på, är du supervass på att validera korrekta odds, så är rörlig insats överlägset, men är du vass på att hitta överodds generellt är fast insats bättre.

Jag har alltid ansett mig själv mycket skicklig på att hitta överodds och validera hästarnas chanser bra, men efter 12 års bokförda spel, måste jag falla till föga och inse att de två år jag hade negativt resultat på rekade spel , hade jag gått med +roi på runt 120% , och de bra åren där jag har 120% i roi och bättre, så hade jag legat på 170-180% istället om jag spelat med fast insats.

Sålunda är vikten av att lära sig av misstagen oerhört nödvändigt, speciellt när man spelar på hästar då oddsen normalt är betydligt högre än på sportspel. Flatspel (fast insats) har jag alltid ansett vara för H2H och H3H, oavsett sport, medans V/Pl var bättre att spela med rörlig insats.

När jag tittar på tipsters som lyckas bra inom hästtips, några som bokför sig officiellt och några som inte har bokföring, har visan varit densamma, de hade haft högre roi med fast insats.

Dock är det ju svårt att få in tex 1000kr som fast insats på 30oddsare, medans snittoddsen på säg 3.50-4ggr går det t o m att spela på ATG totalisator med 1000kr fast insats.

Det vitala problemet såsom spelare är att när det gäller mig själv så når jag aldrig mer än 300 spel per år på V/Pl, H2H och H3H, och att då omsätta 300 000 per år, även med roi på 170% gör en inte fet som professionell spelare, man behöver upp i 3000-4000 i fast insats med det låga urvalet av spel/insats. Då blir det svårt att få in, och sådana insatser går inte att få in till fasta odds såvida det inte är internationell galopp.

Problematiskt som sagt om man ska leva på enloppsformat.
Följande användare gav Sharp$ för den här posten:
Stinsen (+5)
hatten1 är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2017-12-10, 22:34   #9
 
Stekels avatar
 
Reg.datum: jan 2010
Ort: Karlstad
Inlägg: 12 153
Sharp$: 26721
Standard

Citat:
Ursprungligen postat av hatten1 Visa inlägg
Steff- det där med insats/spel är ytterst intressant, och handlar till syvende och sist på vad du är bäst på, är du supervass på att validera korrekta odds, så är rörlig insats överlägset, men är du vass på att hitta överodds generellt är fast insats bättre.

Jag har alltid ansett mig själv mycket skicklig på att hitta överodds och validera hästarnas chanser bra, men efter 12 års bokförda spel, måste jag falla till föga och inse att de två år jag hade negativt resultat på rekade spel , hade jag gått med +roi på runt 120% , och de bra åren där jag har 120% i roi och bättre, så hade jag legat på 170-180% istället om jag spelat med fast insats.
Tror det här är något spelare överlag ligger fel i, man överskattar sig själv helt enkelt och tror man är bättre än man är. Fast insats visar klart och tydligt efter ett tag om du är bra nog eller inte. Har du varierat är det oerhört mycket svårare att se om det är slumpen som gjort resultatet, eller att du legat fel eller rätt i det ena eller andra spelet. "Keep it simple stupid" är något varje spelare borde ha top of mind. Speciellt i trav då man har en så stor räckvidd av odds (i vinnarspel exempelvis mellan 2-50ggr pengarna) så det tar rätt lång tid att rida ut variansen som är inbyggt i detta:

1. Är det här oddset bra? Ja.
2. Finns det något bättre alternativ? Nej.
3. Hur bra är oddset? Jag tror det är skitbra/marginellt bra men jag har ofta en övertro/undertro på min egen förmåga så det är bäst att jag kör med fast insats helt enkelt.

Sen gäller det bara att med full autism hålla sig till detta. Vilket är svårare gjort än sagt, speciellt för de som hyser en viss övertro till sig själv som undertecknad (ursäktar mig med att jag är hobbyspelare och skulle skärpa mig om det verkligen gällde något). Övertro är ju såklart värre än dåligt självförtroende då det slår hårdare mot ekonomin. Och nog är betydligt mycket större hos travspelare som till allra största delen är män än det motsatta. Tro på dig själv och "go big or go home" är vi trots allt uppfostrade med på gott och ont.

Ofta krånglas detta till med alla streckspel där variansen är så mycket större och insatserna av förklarliga anledningar kanske inte alltid ska vara konstanta. Men man kan alltid isolera spelformer. Ligger man kraftigt minus efter 200 spel på vinnare kan man nog ta det för sannolikt att ett lillplus på V64 inte betyder att man kanske är så mycket bättre på den spelformen utan att det bara inte visat sig än att man ligger på fel sida "linjen" i sina värderingar.


Väldigt högt och lågt i den här tråden från trådskaparens sida. Men intressant och det glimtar till med intressanta insikter emellan svamlet som först möter ögat. Keep it up!
__________________

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Följande användare gav Sharp$ för den här posten:
Altoc (+10), Spiritus (+2)
Stekel är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2017-12-13, 14:49   #10
 
Reg.datum: okt 2011
Inlägg: 93
Sharp$: 1177
Standard

8. TVILLING
Metoden. Steg1- hitta lopp, hitta ökenfavoriten. Steg2 hitta draget, som inte behöver vara vinnare som ni vet. Tanken med tvilling är ju "god chans att vara där framme, bland de två". Detta är ett av huvudavsnitten i Travteori - när en favoriten är kall och loppet spelhett signalerar ju hjärnan tvilling tvilling tvilling....
(Högre odds, lättare att få in, behöver inte lika hög insats som vinnare, ja, ni vet)

Hur själva arbetsmetoden sen funkar i detalj kan man inte säga något generellt om...
I den förra travkrönikan 2008 sa Berglund "man får ofta feeling för några hästar direkt när man öppnar startlistorna" och precis så är det. Han tänkte mest på v75 men det fungerar så vilken startlista man än öppnar till. De bästa omgångarna eller loppen brukar vara när man ser vinnare omedelbart. Men det finns olika metoderna att använda inom travet.
Det skiljer sig från lopp till lopp och omgång till omgång som ni vet. Ibland läser man på en omgång på 3 minuter och känns "stenklart", ibland tar det 30 timmar att få grepp om loppen. Hur man jobbar med travgåtan kan bero på hur mycket man följt hästarna som startar (men även ett lopp med 12 hästar man sett hundratals gånger kan vara ruskigt komplicerat). Eller plättlätt. (Går ju som sagt inte att säga något generellt om arbetsmetod i trav, man kan hitta en vinnare på 3 sekunder eller (oftare nuförtiden när det så många hästar i farten) genom 2 timmar arbete i arkivet...).
Mer om det i v75-avsnittet.

Nu tvilling, favoritspelet. 2017, årets som gått, har rätt dålig koll siffrorna i travet i stort, ännu sämre koll på hur det gått på de olika spelformerna. Min kompis räknar samman plus och minus varje dag. Han säger: "idag plus 100 kr", eller "minus 50, helt okej..." brukar ligga där omkring... Han har stenkoll månad för månad, år för år. Men inte ens han har ju koll på in och ut för de olika spelformerna...
Att tvilling går plus varje månad utan undantag är ändå inte svårt att han koll på... Fasen varje dag. Man plussar på tvillingen, sen gör man av det på något annat, framförallt streckspel. Eller trio. Eller de virtuella. Tvilling är ju (som vinnare och dd tex) så kallat korttidsspel (dag-för-dag) men ganska uppenbart att man skulle kunna bli stenrik på trav om man bara satsade på tvilling (eller dd).... och la ner allt annat... Så varför gör man inte det? Det verkar som att man inte vill bli stenrik...

Nästan alla säger ju det ("om man räknar alla gånger man vinner ett par tusen på tvilling kontra v64 är det jätteskillnad") men nu handlar det i travskolan inte om spelformer hit och dit, man kan ju bevisligen plussa stort på alla spelformer, det går inte att säga att någon är givet bättre än nån annan på ett års sikt... Det stora felet man istället gör är att vikta fel, inte ta betalt när man ska ta betalt, underhållningsinsatserna, nöjesspelet (som är 80 % av våra insatsen) De äter upp alla plusmöjligheter på längre sikt.
Lessen för tjatet om "underhållningsinsatser" men det är faktiskt det allt i Travteori handlar om...

Visst kan man få in 20 tvillingspel under en kväll. Det har hänt (brukar ju vara antingen eller med travet - varannandagsspelet... Antingen har man rätt i "alla" race eller fel i alla - inte ett enda lir sitter...Det märker man ju direkt i så fall - efter två race...).
Men grundtanken varje dag är att välja ut ett eller två lopp av de 20-30 som erbjuds på atg.se varje kväll. Det hetaste objektet. Ta betalt där man ska ta betalt.
Om tvilling är grundspelformen i Nya Travtestamentet för 2018 är grundpelaren i tänket: de två mest spelvärda racen, plussa 500-2000 netto (målbilden), casha hem, koppla ur. Det blir 365 000 netto under nästa år.
Har haft den taktiken länge, försökt praktisera metoden. Det är inte någon särskilt svår sak speltekniskt. De flesta dagarna har taktiken lyckats, nästan alla faktiskt. Första delen av taktiken alltså (välja ut objekt, spel, vikta insats och plussa 1k) men inte andra delen (casha hem, koppla ner). Man har helt enkelt "tappat koncepten", glömt alla regler, inte haft något Travtestamente att läsa när man suttit framför atg-lajv... Öst på vinsten i nästa lopp, spelform, som en felkonstruerad snöboll... (Kort och gott: man väljer ut racet där man feeling, edge, där man har ett övertag på övriga, där man har sett hästar andra inte sett. Man plussar, ändå ska man in och peta på de race där man inte har feeling... Man har fan gjort vinst i stort sett varje kväll på det heta tvillingracet, och då ska man börja hålla på med v3 och virtuella saker och allt möjligt..)

Tvillingmetoden är en steg-för -steg-historia.
Grunden är valet av lopp. Nyckelordet som snurrar i huvudet är ÖKENFAVORITEN...

1 Finns 20-30 objekt att välja på varje kväll. Minst en riktig ökenfavorit i alla dessa lopp. Ibland 10 stycken... Även om en v64-omgång eller v75-omgång känns iskall finns alltid ett sånt ökenfavoritrace. Alltså: travet är hett varje kväll om man håller sig till tvillingmetoden...
2. Målbilden är 1k. Men man får ju vara nöjd med 0.5k plusnetto också (man måste räkna på ett års sikt). Om en favorit kommer bort från tvilling blir det garanterat 10.00 i odds, ja, det där vet ni...
3. Man läser på de sex v64-racen. Tvillingracet blir det där man inte tror ett smack på favoriten. Man väljer alltså det lopp där man inte tror att favoriten blir etta eller tvåa. Väldigt fort upp i odds 20.00-50.00. Man förvånas också ofta att troliga tvillingar kan ge 70.00. Har alltså fokuserat på detta, och lovar att det alltid finns ett race varje kväll där favoriten är iskall, hittar man inte på v64 får man leta på saxbana, ramlopp.
4. Grunden är sågningen, att den eller de mest betrodde ska vara kalla, men lagt en annan förutsättning när man väljer ut kvällen objekt: man ska tro mycket på en annan, typ 2-6-rankad. Lirar nästan alltid med en utgångshäst. Felet jag gjorde förut med tvilling var att "gå igång" enormt när alla de betrodda känns kalla, de där extrema skrällracen, ofta ramloppen, utan att ha någon stabil utgångshäst. Olika varianter av system, beroende på lopptyp. Händer att man gör raka tvillingar men särklassigt är 2 komber, sedan tre eller fyra. Man tar den mest spelvärda som utgång och sedan 2-5 bakom, men visst händer det att man tar åtta hästar bakom, när man är tror på 100-odds-komb.
5. Insats är upp till var och en. Travteori rekommenderar inget. För att nå nettomålsättningen behövs ju insats på 100 kr-200kr per dag såklart. Svårt nå snittnetto över x4 - x5 på ett års sikt. Brukar ligga där men självklart blir det x10-x20 någon gång i veckan åtminstone (inte så himla sällan man hitta raka tvillingar till 10.00 som man tror stenhårt på , eller mycket stabila 2-komberstvillingar runt 20.00...).

Har publicerat några av de tvillingracen här på sharps senaste månaderna. Om man ska ge exempel. Ökenfavoritloppen.
Omgången på Örebro. Måndag 20 nov. Hela omgången var spelhet med många attraktiva tvilling- och triolopp. Bästa var Lorina Pink-racet, alla krav: svag favorit, jämspelat och två hästar man trodde mkt på. Följt Lorina P. Haft som drag tidigare. Kände mig ganska säker på att den favoriten inte skulle nå tvillingplats... Var ökenfavorit: åtta i mål utan att ha något sparat. Tvillingen gav ju bara 7.67 med 9 Hipster - 10 Poem in Motion men överlägsna.
Det var trion som blev gködhett kom jag på nu men storskällen Gun Palema som trea...

Trio. Nästa lucka.
__________________

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Följande användare gav Sharp$ för den här posten:
Staketkusken (+10), eveton (+10), Migge (+5)
steff är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2017-12-13, 16:21   #11
 
Reg.datum: maj 2015
Inlägg: 942
Sharp$: 2739
Standard

När kommer utläggningen om hur man går plus på virtuella hästar?
Spiritus är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2017-12-19, 10:13   #12
 
Reg.datum: okt 2011
Inlägg: 93
Sharp$: 1177
Standard

9. TRIO
Två metodvarianter som är intressanta. Den första är när oddsen springer iväg till över tusen, tvåkronan, lockar ju att man dra in flera tusen på en mycket låg insats...
Händer ju inet så ofta, men när det händer tänker man : trio trio, fan trio är bäst...

Den andra varianten är de ojämna racen där man kan göra x10-insatsen. (betyder alltså höga odds (runt 100) trots att en favorit vinner, ja det lockar ju också...)

Båda varianterna kräver att man har ett bortglömt drag.

Om jag minns rätt var det ett par år sedan man kunde börja spela trio till samtliga lopp. Hade mest hållt på med tvilling, trio väldigt sporadiskt.
En anekdot hur jag fick upp ögonen för variant 2.

Oktober förra året. Hade inte spelat på trav på flera månader. Pausat. Sommaren förra året, och sen gjorde man som man brukar när man ska göra comeback, tittade först på travlopp en månad utan att delta. I oktober satte man in 500 kr på atg.se på lunchen. Det stod "start om 3 minuter", lopp4, hade inte öppnat stratlistan, såg att det var litet fält och Voulez Vous jättefavorit. Lördagshäst mot billigt motstånd, när man ser en klaring som är megafavorit tänker man alltid "trio". Jämntjockt bakom, vilka hänger med till tvåa och trea? Det var två hästar som kändes heta, 1 och 2, Global Millonaire och en till. Tog de och lirade x10 och hann få in tre lappar innan det var start. När man sen tittade på kontot stod det 6000 kr och man fattade ingenting. Gissade på en tusenlapp.

Oddset hade blivit 199.00 trots megafavoriten som vinnare. Hade alltså inte lirat på trav på nästan ett halvår, satte in 100 kr på ett race tre min innan start, sen var kontot över sex tusen. Då började man gilla trio.

I år har variant2 av trioloppet blivit favoritvarianten. Problemet med variant1 är att de är för svåra att få in, för sällan. Alltså, när favoriterna är svaga och man tror på jätteodds, det kräver för många streck, hög insats, alla kan ju bli trea, till exempel. I såna skrälloppär det tvilling som gäller. Räcker inte med ett skrälldrag på trio.

Variant 2 kräver ofta att man läst på loppet rejält (alla hästar kan ju bli trea som man måste gå igenom alla hästar).
Publicerade en sådan här på sharps en söndag under vm-racet. Valde ut ett lopp i GS75, 10 Prediction kändes helt överlägsen. Normans andrahäst var draget, 8 D Sisu, (bortstreckad på trio eftersom han var 4 % på GS75. Följt honom).

Riktigt svagt race. Tittade igenom alla hästar.
Norman var i Las vegas och gav avslag i intervjun och det var avslag som vinnare han menade, alltså avslag mot hans andrahäst, inte övriga i loppet. Det ökade spelvärdet på trion.
Fyndande en tredjehäst i arkivet också, 12 Chili Vip, det var väldigt stora avstånd i mål sen, sällsynt med såna här race där man kan hitta raka trios...

Typexempel på variant 2: en jättefavorit, ett helt bortglömt drag.
Gav 129.00 i odds om jag minns rätt. (alltså 1200 kr netto). Borde ju lagt in mer.

10. V75
Fokuserade på v75 under cirka fyra år.
På den tiden 52 omgångar per år, numera närmare 100. Men det är ju skillnad på riktig lördags-v75 och övriga, tex Winter Burst (en tredjedel av omsättning och mer GS).

v75 är världens bästa spel. Har följt tillräckligt många "proffs" genom åren för att slå fast det, grunden: miljonsikte varje vecka. I stort sett alla som följer reglerna har gått plus på 5 års sikt, de flesta varje år, ja, det handlar ju om att läsa på och tålamod, den där uthålligheten vi många travnissar lider brist på...

Numera finns det miljonpotential 8 av 10 omgångar, minst. Miljonutdelning så ofta att det fel speltekniskt att satsa på något annat. Frasen man körde med förut "satsar man på fyrsiffrigt är andra spelformer bättre" har man i och för sig omprövat litegrann. (har ju visat sig enklare 2017 att få 50k på v75 än på v64...)
Under de 9 veckor jag fokuserade på v75 i höst var det bara Åby-omgången med Readly Express som kändes omöjligt med hög utdelning.
Skrev en "bok" om v75 under de åren. Den handlade om hur man tänker med allting, de olika lopptyperna, klasserna, metoderna när och hur man ska läsa på. En av grundpelarna är aktörerna, alltså att ha koll på motståndarna och det är ganska basic, att gå emot strömmen. Motståndarna är strecklistan, det finns en följa-john-trend när det gäller spikarna på v75 till exempel.
I mer än hälften av omgångarna vinner inte den spelvärda kommun-spiken.

Det finns ju över 100 tips på nätet till v75. Min metod har varit att inte läsa tips inför loppen eftersom man blir styrd åt fel håll. Själva grundfelet är ju att tänka som alla andra.
När man hör Hans Gs vinnarestory är det många storvinnare som kört taktiken "tro-på-sig-själv", krävs självförtroende för att vinna på v75...
När det kommer till v75 har man odrägligt självförtroende, det måste man ha, grundförutsättning, så odrägligt att man inte kan köpa atg-tillsammans... Man måste ha självförtroende för att lyckas på v75, punkt slut, att skriva av andra ger ju inga miljoner, även om man är sämst måste man låtsas att man är bäst, då blir man en vinnare på v75. Startlistan. Arkivet. Den vinnande metoderna. Måste öppna startlistorna på söndag kväll, annars gör man det aldrig. (Fokuserade på v75 nio veckor och hade tänkt fortsätta men glömde bort det helt en söndag, och nu har man inte sett v75 tre veckor).

v75 spelas på ett års sikt. Varken mer eller mindre. Snacka om tålamodsprövande, lever vi då liksom... På nyårsafton varje år summeras årets resultat.
Under de nio veckorna i höst plöjde man aktörerna och en uppdatering. (Hoppat över 4-5 år, noll koll på den biten, inte följt tipsaktörerna till v75 alls). Spelarservice är det nya stora aktören, de har riktigt vassa v75-tips vilket väldigt många upptäckt. Framförallt har de helt rätt inställning till travteori. Det spelvärdestekniska. De går plus varje år som alla som använder spelvärdesteorin till v75, och metoderna hur och när man ska läsa på.

Atg-tillsammans är ju en revolution.
Under alla år man studerat v75 har det funnits grupper som lirat tillsammans, man var intresserad av hur "proffsen" gjorde och då för 15 år sen blev man undervisad i metoderna. Den bästa modellen använde en kamrat som jag hade tät kontakt med de åren. Det var tre personer i andelen. Insatsen 2000 kr/vecka. Det optimala upplägget.

Det smäller till en gång per år, så har det varit för alla som regelbundet läser på v75 och som lirar på de nivåerna, alltid en omgång per år då man är helt rätt ute.
Utvecklingen med andelsspel är ju rätt men 10 personer i andel känns inte intressant, och högre insats än 2000 kr, då "kostar varje häst för mycket", som det brukar heta.

Under de nio veckorna gick man inte bara igenom 20 tips efter loppen, man plöjde atg-tillsammans också, och det fanns en hel system på över 15 000 kr. Alltså en och halv miljon per år. Visst kan man plussa på det men...
Överlag tycker jag tipsen höll bra och väldigt jämn klass under de nio veckorna (Guiden bäst av tipsaktörerna och Jesus bäst på atg-tillsammans). När man plöjde aktörerna på lördagkväll blev en sak extremt tydligt: alla hade rätt i några lopp och fel i något eller några, bra tips men ingen hade alla rätt.
Häften rätt, hälften fel, varje vecka. Nästan komiskt.
Mest extremt var det på Örebro, plöjde 20-30 tips, alla hade hälften rätt, häften fel (klart bäst den omgången var Snoken som hade skrällen i Svampen som "veckans bomb", topprank i övrigt men sprack också i ett lopp: hade spikat Nuncio).

Fredagen är bästa dagen för inlämning, torsdag funkar också, tre steg, rank, analys, och sedan system, spik.... System har alltid varit min svaga sida,
det viktigaste, men det är knepigt, tar väldigt lång tid. Spiken kan man se direkt ibland, ibland kan man grubbla en vecka över spikbuden...
Tre tusen rader, eller fyra tusen, två modeller för systemupplägget i miljonstrategin. 1. "konstiga-lopp"-omgången där man måste måla på i ett par lopp, strecka alla (tex Bjerkeomgången eller Åbyomgången nyligen) . 2 "plocka-ut-hästar-omgången".
Det är fifty-fifty, lika många omgångar, den senare roligare, de där konstiga omgångarna har man aldrig gillat, 12x12x3x3x1x1x1.
När man får feeling för en omgång direkt (ex Jägersro för en månad sen) då är det alt 2 som gäller, annars alt1. (3 av 4 högvinster de fyra år jag höll på med v75 (en av två miljonomgångar) var alt2, alltså 4x4x4x4x4x4x1. Men den högsta summan (2.3 milj) var alt1, måla-på-i-stoloppet).

Summering: det viktigaste med v75 är självförtroende, alltså välja egna spikar, egna skrällar, egna system, spelar ingen roll om man är nybörjare eller inte. Mer om v75 i lucka 24. Winter Burst.

11. V86
Ungefär samma regler som v75. Man sätter åttan en gång per år om man lirar varje vecka vilket vi aldrig gjort så.... Dubbel jackpot på onsdag. Får man läsa på igen.

När det gäller trav funkar ju alla metoder för stunden och man har fått in för många v4-lappar som man kastat in-i-sista-sekunden för att såga det (ibland bästa metoden - då vet man inte om att hästar som vinner är chanslösa..) Men visst är arkivet överlägset i längden. I alla fall till v64, v75 och v86. Däremot har jag blivit skeptisk till arkivet till v4 i år, ett annat ämne nedan.

Har inte pluggat v86 i arkivet så många gånger i år. Tar för mycket tid. 10 gånger är i överkant. När man tänker hur få gånger man läst på v86 i år är träffprocenten otrolig, ja som alla säger, v86 är spelvärt.... När man grävt i arkivet har vi varit glödheta fem miljonomgångar i år, två i höst, tre i somras.
Det blir ju ofta mycket höga utdelningar på v86.

Blir sällan less efter missade vinster på trav men efter omgången på Åby var man knäckt flera dagar. St Leger-omgången.
Tänkte att man gjort bort ett par miljoner, enbart på att man inte lämnade in när man ska lämna in. Systemet var ju helt klart. Hade suttit halva natten i arkivet. Vi pratades vid på lunchen på onsdagen. Vi kom överrens om ett system, jag berättade att jag pluggat, spikarna Raggamuffin i monteracet, och 8 Shestheone Trot, ett annat lopp på Åby. Storskrällen 8 Sheila laday i treåringsloppet var med på åtta streck (hade varit med på fem streck också) 1 % - hade ju två 13-tider och slagit favoriten i E3-kvalet.
Mkt pengar på atg.se, brukar inte lämna in system på lunchen vilket är idiotiskt.... vi skulle återkomma senare på kvällen, han jobbar till sent... Två vinnare, över två miljoner. Men det är en efterhandskonstruktion, systemet vi hade klart på lunchen gav fyra sjuor, hade spruckit på fyra streck i St Leger...
(tänkte väldigt mycket dock på att strecka alla i St Leger, bara 7 hästar, blir ofta konstiga race och var ju okända danska hästar, och King Edward..) Alltså en efterhandskonstruktion, hade vi lämnat in då vi sa hade vi spruckit i St Leger... (satt och var arg på Berglund flera dagar efteråt, gick in på den sajten och där stod det "lämna inte in idag" och hur kan man skriva det när man pluggat v86 hela natten och har bra feeling... Tips är en sak, men att skriva så.... Löjligt att bli arg på andra, det är förlåtet nu, man har alltid ett personligt ansvar att inte påverkas av andra).

Omgången var en avgörande läxa, där men tog den i travteori.... Från och med nu måste man alltid lämna in direkt efter man läst på arkivet. (GS75 förra söndagen och Åby i torsdags ungefär samma sak).

12. TOP-7
Liknar v86.
Man kan spika en favorit som vinnare och ändå bli ensam om alla rätt.

Problemet med spelformen är att en häst nästan alltid galopperar, man måste alltså chansa bort en betrodd varje vecka.

13. ARKIVET
Spelar inte på trav om jag inte har spanat arkiv, en regel. Blir fullständigt paralyserad utan arkiv. Helt låst, nej, går inte...trav utan arkiv är som en måndagsmorgon utan kaffe.....
Måste beställa arkiv och kaffe till Winter-Burst annars blir hela Winter Burst inställt.

Men arkivregeln gäller inte alla spelformer, blivit skeptisk till arkivet till v4 i år till exempel, för mycket infolopp där, särskilt i norr. Arkivet kan ju luras också, i infoloppen...

Men till v5, v64, v75, v86, osv är arkivet överlägset.
Då och då pluggar man hela omgångar i arkivet, ibland väljer man ut ett lopp som man gräver i. Älskar varianten 12 helt okända. Då vet man att de är helt okända för alla. Man börjar från scratch. Vit sida.
Det är ju mest unghästloppen. (Treåringsloppen svårast, funderat på att undvika dom 2018. Diffar alltid från start till start. Helst ska hästarna har 5-10 lopp i kroppen).
Man hittar nästan alltid drag i arkivet i dessa "okända-racen", ibland klaringar. Att använda till tvilling, trio, v5... Ibland vinner klaringarna.
__________________

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Följande användare gav Sharp$ för den här posten:
Migge (+10)
steff är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2017-12-19, 11:01   #13
 
Reg.datum: okt 2011
Inlägg: 93
Sharp$: 1177
Standard

13. DAGENS DUBBEL
Marcus Lindgren blev miljonär på DD tack vare ett viktat "dd-jokersystem". Under ett halvårs tid lirade man enligt hans regler och man blev vinsttrött...

Kompis programmeraren byggde ett dd-system med a-b-c-hästar.
Vem vet vilken spelform men dd måste tillhöra spelformstoppen. Bara två lopp...
Ändå hade man problem med tålamodet, så tidskrävande, i alla fall om man ska hålla på varje dag...

Oj, vad mycket svammel det blev i förra delen, upptäckte man nu ...

Orkade inte läsa igenom och renskriva. Strukit hälften annars.
Blir ju oläsligt med alla anekdokter, lite synd, fanns intressanta saker om v75 / trio.

14. ANDELSSPEL
Förra torsdagen började man med andelsspel via atg. Det gick åt helvete.

Sålde slut till v4 och v5 Östersund, och v64 Åby där jag köpte de flesta andelarna själv...
Östersund blev katastrof men Åby toppomgång, det var en jackpotomgång.

Men efter tredje loppet upptäckte man att systemen inte blivit inlämnade.
Hade troligen missat att klicka på något, eller klickat fel.
Märkligt eftersom pengarna var dragna från saldot och det gick inte att köpa fler andelar. Pengarna återbetalades till köparna. Förlorade väl 1500 kr netto på det (tre femmor).
(Om draget Ben GT vunnit sista hade det varit katastrof, 30 tusen).
Förstår att det finns något som heter "preliminärt system" och att den hamnar i fliken "pågående kuponger" tills andelarna är slut, men när alla är betalda, borde väl inlämning ske per automatik, tyckte man.
Man ska tydligen klicka på något då...

Blev extremt travtrött sen... Inte sett ett lopp på fyra dar, årets längsta travpaus, frågan om man orkar tända om till Winter Burst eller inte...

Det är annars strålande med andelsspel via atg.se och jag tänker inte lämna in ett enda system mer varken till v5 och v64 utan att följa travterorireglerna...

1 klicka på "skapa andelar".

2 Lämna in ett dygn innan spelstopp.
__________________

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Följande användare gav Sharp$ för den här posten:
Migge (+5)
steff är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2017-12-22, 11:37   #14
 
Reg.datum: okt 2011
Inlägg: 93
Sharp$: 1177
Standard

16. NÄSTAGÅNGAREN
Nummer ett i loppanalysen är hästens kapacitet. Det man förbättrar mest med åren när man sysslar med trav är att se hästens form och utveckling, den "dolda kapaciteten". I jämna lopp helt avgörande faktor.

Alla hästar utvecklas, förhoppningsvis till det bättre. Det är själva grejen med travsport och tränarens målsättning. Strecklistan prioriterar segerprocent före form men segerprocent luras ofta.

Form och utveckling studerar man i de senaste loppen i arkivet.
Kallas nästagångare.

17. SPÅR
Statistiken för de olika lopptyperna finns här : TRAVSPORT-SPÅR
Det har dykt upp några nya lopptyper senaste åren. Framförallt spårtrappor "15 bakom bakom bilen".
Det tar många år att lära sig, statistik blir relevant först efter ett par år.

Spår har jättestor betydelse inom travet både i auto och voltstartslopp och det är extremt lärorikt att klicka på "spårstatistik" på svensktravsport.se. Där påminns man hur ofta och hur sällan vissa nummer vinner.
Klicka där och se Färjestad 2016 "2.5 %" på spår 1 auto 1640 meter...
Efter sån reminder väljer man hellre andra skrällnummer i jämna race .

18. LOPPANALYS
När man analyserar travlopp väger man in 5-10 olika faktorer men de två viktigaste är alltså spår och kapacitet. Utgå från 1) Vilken är bästa hästen? 2) Hur blir löpningsförloppet? Det går inte att säga generellt vad som är viktigast, man väger de två sakerna mot varandra, alltså hur mycket bättre bästa hästen är, räcker kapacitet för sämre position? Tål han spår 12 och tredjespår sista varvet?
(Ibland Nej, så de andra är för bra... Ibland, som 12 Bigaråå i onsdags, Ja, glödhet pålle, övriga är kalla..)

En lång radda variabler att plussa på de två huvudfaktorerna.
Bana, kusk, stall, utrustning, klass vs form, taktik, spelvärde osv. När 10 av 10 är plus på en häst uppstår så kallad feeling.

19. BANOR / UTRUSTNING
Jag är som de flesta mycket konservativ när det gäller trav. Meningslösa förändringar är ju bara till för att jävlas med erfarenhet och kunskap.
Man vet att det tar flera år att lära sig nya förutsättningar. När man bygger om banor till exempel, först 2025 vet vi hur det påverkar de olika spåren. Man raserar all statistik och kunskap.
Förändringar med nya lopptyper (två många år att lära sig spårtrapporna), banor, ny utrustning, nya spelformer.

Det tog många år att lära sig barfotainformationen, i våras var det en avgörande faktor för skrällhästarna, minns att jag sa i maj: "de senaste veckorna har varenda skräll var röda-månar-på atg.se. Hur länge barfotaeffekten sitter osv, en hel vetenskap. Det senaste är jänkarbiken.

Grejen med många banor är att det ska vara variation. När man byggt om banor senaste åren har man hört motiveringar "förbättra för spår1". "Rättvisare trav". Det är väldigt märkligt, totalt sett har spår 1 relativt hög segerprocent (runt 10 på grunddistanserna) medan spår 8 ligger på 4 % och spår 12 på 1.4 %....
Finns ingen rättvisa inom travet när det gäller spår. Om man bygger om banor för rättvisare trav ska man alltså förbättra för spår 8 och spår 12.

På några banor är spår 1 bra, på några dåligt, kunskapen det roliga med trav. Anledningen varför man älskar Eskilstuna, Färjestad och Visby. Och anledningen varför man slutat spela på Örebro och Solvalla (man förändrade för att förbättra för överspelade spår 1 ).

20. SPELFORMER OCH STARTTIDER
Winterburst drar igång imorgon. Vad ska man tycka om det? Minns att man överdoserade förra året. Vi har möjlighet att välja ut omgångar, stå över några. Jag har gått in väggen just nu, utmattningssyndrom, som Kalla, Elofsson, Norrtug. Det funkar inte i längden att vara med i travet varje dag, bara Goop och Ohlsson klarar det.
Bergh och Takter tror jag drabbades av liknande saker som jag nu.
Därför är jag skeptisk till atg´s tanke att göra varje travdag till superdag. Om det är supertisdag och superonsdag och superlördag och supersöndag blir ingen dag super i längden.

När det gäller starttider finns en konflikt mellan publik och aktiva. Själv tycker man det är synd att de ändrar starttider, har inte sett Sportspegeln sedan de bytte, när är det , 19.30... Helig tid. Men självklart spelar det ingen roll om Ernst och Idol börjar klockan 20 eller 21, och jag är lite skyldig varför travets flyttade fram för något år sedan. Skrev debattinlägg om att 19.05 var alldels för tidigt för v64....
"Man kommer hem kl 18, sen ska man läsa på och hinner aldrig lämna in...", och grejen är att man inte hinner lämna in nu heller (19.25) och skulle inte hinna lämna in om det var kl 22 heller...

Faktiskt märkt att man börjat gilla starttiden 20.30 på onsdagar, perfekt starttid i soffan men förstår att aktiva inte gillar det... Vardagsstressen borta, kl 20.30 är lugn och en klassisk trav-tv-tid. Det var den tidpunkten man konsumerade trav varje kväll under många år innan atg.se.

21. AKTÖRERNA
Jag har skrivit Travteori för att lära mig spela på trav 2018.
De bästa travspelarna är de sämsta travtipparna, och vice versa. Ska inte grotta ner i hjärnhalvorna igen men...
Problemet med travnördar är att de älskar att se travlopp. Det är en fälla. Ju mer intresserad av loppen man är, desto större risk att man glömmer bort reglerna.

De som utgår från ekonomisk vinning är inte så intresserade av trav men bäst på det travteoretiska, har träffat många som har noll koll på hästnamn och som inte ens tittar på loppen. Även såna som jobbar som journalister på travtidningar. Ofta jättebra spelare. De utgår från siffror, ekonomisk vinst, inte sporten, loppen.
Det var en chock att inse detta med hjärnhalvor, att man är en dålig spelare,
Man kan skriva vinnare, göra fiktiva vinster varje dag, men inte överföra travteorin till praktiken och undersökte saken och upptäckte att många inom travet var i exakt samma lyxfälla. Dämpa travintresset!

Sammanfattning aktörerna 2017, trav är roligare än någonsin om man inte överkonsumerar och blir travnörd... (Nörden älskar att titta i startlistor och då är det kört. När han tittat i startlistan blir han hyperintresserad hur det ska gå för den och den hästen, en grym provstart, en bortglömd häst som helt säkert är topp3)
Spelvärde har vassa v75-tips, aktörerna är fler än någonsin och det är bra.

Atg-tillsammans är en revolution och det är mycket lärorikt att titta på den sajten och de vinnande människorna lägget upp system. För tio år sedan var travet mer koncentrerat.

Det var både färre lopp och färre aktörer på den tiden och lättare att följa travet,minns när man kom till Rissne, Dagens Spel, fick se hur allting fungerade.
Alla vardagstips sändes ut från samma kontorslandskap, Snoken i ett rum vid entrén, bredvid gula väggtidningen, på andra sidan kaffeautomaten TT, och i nästa rum Travnet. En liten underbar värld av hästar, Kunskapen satt i väggarna.
Idag är det utspritt och det blir ännu mer instabilt nu när Malmrot lämnar och det är ju oerhört tråkigt, det tråkigaste med travet 2018... nästan lite deprimerande. Alla älskar ju Malmrot, och vad händer nu? Den trevligaste personen i travsverige men framförallt behöver man sån stabil kunskap för att orka, se lopp, sånt som lockar när man slår på hårddiskburken

22. FRANKRIKE
Finns en räddning. När man gått in i travväggen... Frankrike!
Kul igen!

Loppet avgör vem som blir Årets Häst...
Rösta inte innan.

Sverige har aldrig haft starkare laguppställning. Den av Propulsion, Twister Bi och Readly Express som vinner Prix dAmerique blir vald till Årets häst...

23. TRE VISE MÄN
En ny tid är här, ny världscen, Vincennes är sig likt efter nästa år.

I spåkulan: någon av Propulsion, Readly Express och Twister Bi vinner Prix dAmerique, och kan bli en svensk trippel...
Ni behöver inte vara bokstavstroende men lita på mitt ord och följ den rätta vägen, stjärnan på himlen, ett Nyårslöfte från Nya Travbibeln.

Jerry R, Timo Nurmos och D Redén är tre vise män.

24. WINTERBURST
Tänk på Frankrike och trav blir fantastiskt roligt igen.
Och Winter Burst då och då...

Axevalla med Sveriges längsta upplopp.
Funderar på att skaffa arkiv igen...

2018...
Arkivet kl 06-08 varje dag, när hjärnan är elektriskt laddad, på hugget... Edge är ranken, esset i rockärmen att plocka fram...
Travteori har skrivits för egen skull, strunta i de Virtuella Hästarna... och underhållningsspelet. (alltså när polaren ringer kl 18 på kvällen och säger: "vill träffas - travkväll!" "Har inte läst på ett enda race..." "Gör inget- vi har bara en kul kväll..."
Ja, vi har kul.
Men det blir dyr nota...

NT evangelium enligt Matteus. Allt handlar om rank i längden, får man fila på under Winterburst, vad avgör v75...? Lägst totalrank.
Två toppomgångar under v75-racet. Hyffsad procent. Åby och Eskilstuna, en kvarts miljon. Cab Hornline/very kronos/Trac Angel spikbuden, Glenn Boko och 11 Staro Ivy League mkt tidigt i ranken, a-gruppen, 1 %. Toppomgångarna dyker upp med jämna mellanrum, så funkar v75.
Lägre totaltrank de nio v75-omgångarna än samtliga publicerade stora tipsaktörer här, odiskutabelt, så var det fyra år också när man förde statistik på rank-index.
Utmattningssymtomet kom olägligt... Blir Burst-light, Axevalla och klaringen Cocktail Fortuna...
Det går ju i vågor extremt mycket som ni vet med travet, får ofta tvinga mig till startlistorna, vissa dagar spyr man på trav... Naturligt. Paus då och då ett måste. Behöver inte vara så dramatiskt.

Just nu längtar man enormt till travpaus, beror ju på att man överkonsumerat trav 2017 (ett par år såg jag inte ett enda travlopp (2014-15), några år en dag i månaden, ett par dygnet-runt-veckor i mars, trav varit mest jobb och tvång) man kan sakna hängivenheten, pirret från förr, beror på att atg överkonsumerar också...)
Man blir riktigt glad att man fortfarande pirr i kroppen när det var Derby i år.

Om man tar pauser blir det roligt igen, miljöombyte en annan metod att testa.

Prix dAmerique, wow... 2018 blir läckert.

Man är ju fan expert på travteori, nu när man skrivit Nya travtestamentet...

2018 blir allt annorlunda.
Jakten på Tidskristallen, GOd JUl, syns på vägarna
Nya Travtestamentet.

Fokusering, andelar, bollplank, teamwork. Inlämningar kl 08.00.
Den nya Tidskristallen.
__________________

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Följande användare gav Sharp$ för den här posten:
Altoc (+10), Migge (+5), greenj (+19)
steff är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2019-03-22, 22:39   #15
 
Reg.datum: feb 2019
Inlägg: 48
Sharp$: 79
Standard

Jag tror aldrig jag läst ett bättre inlägg på nätet än Steff första överhuvudtaget och då har jag varit ute på nätet sedan 1996. Klockrent och för en nybörjare så osannolikt lärande.
Nu när jag är inne på Sharps så ser jag att kommentarerna också är suveräna.
Tack gubbar jättekul!!!
Stinsen är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Svara



td